۱۵ نتیجه برای عاقلی
میرعبدا.. حسینی، لطفعلی عاقلی،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۷ )
چکیده
مقاله حاضر به آثار کمی اجرای موافقتنامه تجاری سازمان همکاری اقتصادی (اکوتا) بر توسعه تجارت خارجی ایران میپردازد. به این منظور در این مقاله میزان تاثیر کاهش تعرفههای گمرکی بر صادرات / واردات ایران به / از کشورهای عضو اکو برآورد و تحلیل شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که:
به دنبال عملی شدن تعهدات کاهشی (کاهش نرخهای تعرفه) در قالب موافقتنامه اکوتا، صادرات ایران به این کشورهادر سال ۲۰۰۸ نسبت به سال پایه ۲۰۰۳ معادل ۲۷/۱ میلیون دلار افزایش مییابد که تنها به کشور پاکستان است و بعلاوه واردات این کشورها از ایران جایگزین واردات از خارج از منطقه نخواهد شد. بررسی کشورهای عضو اکو از نظر میزان تاثیرپذیری آنها از اجرای اکوتا، مبین آن است که به جزء پاکستان و ازبکستان، هیچکدام از کشورهای اکو متعهد به کاهش تعرفه تا نرخ نهایی ۱۰درصد نیستند.
همچنین، کاهش نرخ تعرفه ایران در قالب موافقتنامه تجاری اکوتا، منجر به افزایش ۹۹/۱۸ میلیون دلاری واردات ایران از این کشورها خواهد شد. با توجه به اینکه کشش قیمتی جانشینی واردات ایران از کشورهای اکو نزدیک به صفر می باشد، با وجود کاهش تبعیضآمیز تعرفه کالاهای وارداتی از این کشورها، ایران واردات از کشورهای عضو اکو را جایگزین واردات از کشورهای خارج از اکو نخواهد کرد. در واقع، ۲/۱۸ درصد کاهش در تعرفه وارداتی ایران از اکو، به افزایش ۶/۱ درصدی در کل واردات از این کشورها خواهد انجامید.
دوره ۸، شماره ۳۳ - ( ۶-۱۳۸۳ )
چکیده
همکاری و تعاون بین انسانها از گذشتههای دور تاکنون به شیوههای مختلف وجود داشته است. تعاونیها به شکل نوین در پاسخ به نابسامانیهای ناشی از وقوع انقلاب صنعتی ایجاد شدند. عدم کارایی کامل بازار و نهاد دولت به دلایل مختلف، لزوم تشکیل بخش سوم اقتصاد که تعاونیها را دربر دارد توجیهپذیر ساخته است. این مقاله در پی پاسخ به این سؤالات است که علل شکلگیری تعاونیها کدامند؟ بخش سوم اقتصاد چیست؟ و تعاونیها چه نقشی در ابعاد کلان اقتصادی دارند؟
رضا نجارزاده، لطفعلی عاقلی، وحید شقاقی شهری،
دوره ۹، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۸ )
چکیده
اتخاذ سیاستهای مناسب برای کاهش کسری تجاری ازجمله اهداف و برنامه های اصلی سیاستگذاران اقتصادی محسوب می گردد. با این حال، ارتباط متقابل کسری بخش تجارت خارجی با متغیرهای کلان اقتصاد نظیر رابطه مبادله و نرخ ارز بر پیچیدگی مطالعات مربوطه افزوده است. لذا شناسایی این ارتباط و تاثیر و تاثر میان آنها، نحوه اتخاذ و تدوین سیاستهای کلان اقتصادی را برای نیل به تعادل در بخش خارجی شفاف تر می نماید. مقاله حاضر نیز با هدف شناخت روابط متقابل بین کسری بخش تجارت خارجی با رابطه مبادله و نرخ ارز واقعی در اقتصاد ایران، درصدد است مکانیسم اثرگذاری کسری بخش خارجی را در بلندمدت و کوتاه مدت با بهره گیری از الگوی تصحیح خطای برداری ساختاری طی سالهای ۸۴-۱۳۳۸ مورد بررسی قرار دهد.
نتایج بیانگر وجود رابطه تعادلی بلندمدت بین کسری بخش خارجی با رابطه مبادله است، بطوریکه رابطه مبادله با داشتن ضریب ۸۶/۱۸- تراز تجاری را تحت تاثیر قرار می دهد. همچنین یک ارتباط معنی دار بلندمدت بین نرخ ارز واقعی و تراز تجاری طی دوره مورد بررسی تایید می گردد، بطوریکه کاهش ارزش پول در اقتصاد ایران با ضریب ۳۳/۱ توانسته تراز تجاری را طی دوره مورد بررسی بهبود بخشد. همچنین، برای دستیابی به روابط کوتاه مدت و مشخص نمودن ضریب سرعت تعدیل متغیر کسری بخش تجارت خارجی از الگوی تصحیح خطای برداری استفاده شد که طبق نتایج بدست آمده، ضریب بالای سرعت تعدیل این متغیر در قبال هرگونه عدم تعادل و انحراف آن از سطح تعادلی بلندمدت در دوره اول بیانگر این است که هرگونه عدم تعادلی در معادله کسری بخش تجارت خارجی به سرعت برطرف می گردد.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
سید ابراهیم حسینی نسب، سولماز عبدالهی حقی، علیرضا ناصری، لطفعلی عاقلی کهنه شهری،
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( تابستان ۹۵ ۱۳۹۵ )
چکیده
در این مقاله، از طریق طراحی یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا (DCGE)، به بررسی آثار افزایش درآمدهای نفتی و همچنین تأثیر مدیریت این درآمدها توسط دولت به منظور تبدیل آن به یک منبع درآمدی پایدار بر مسیر بهینه اقتصاد ایران، پرداخته شده است. به منظور مدیریت درآمدهای نفتی، سناریوهایی مبتنی بر تخصیص این درآمدها میان پس انداز در صندوقی تحت عنوان صندوق نفت و یا مصرف درآمدهای نفتی، پیشنهاد شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش ۵۰ درصدی سطح قیمت جهانی نفت نسبت به سال پایه، تولید ناخالص داخلی کشور افزایش می یابد؛ ولی تولید ناخالص داخلی بدون صادرات نفت خام، کاهش می یابد. همچنین واکنش بلندمدت اقتصاد ایران در مقابل شوک دائمی قیمت جهانی نفت مطابق با تئوری بیماری هلندی است. به واسطه بروز بیماری هلندی، عوامل تولیدی در بخش قابل مبادله کاهش و در بخش های غیرقابل مبادله و نفتی افزایش می یابد. ولی افزایش اشتغال در بخش های نفت و کالاهای غیرقابل مبادله، جبران کننده کاهش اشتغال در بخش قابل مبادله نخواهد بود و در مجموع، اشتغال کاهش خواهد یافت. بررسی نتایج حاصل از آثار مدیریت درآمدهای نفتی توسط دولت بر اقتصاد کشور، نشان می دهد که در صورت پس انداز درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام در صندوق نفت، تولید ناخالص داخلی و مصرف کل در بلندمدت و وضعیت یکنواخت افزایش می یابد. پس انداز درآمدهای نفتی در صندوق نفت، ضمن جلوگیری از بروز بیماری هلندی، منجر به افزایش اشتغال نیز می گردد.
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
رباتهای هگزاپاد هم میتوانند به منظور اهداف راهروندگی و هم به منظور اهداف مانیپولاسیون مورد استفاده قرار بگیرند. این رباتها هنگام مانیپولاسیون دارای شش درجه آزادی برای صفحه بالایی، صلبیت بالا، ظرفیت تحمل نیرویی بالا، سرعت و دقت بالا میباشند. از طرفی رباتهای هگزاپاد هنگامی که در محلی به منظور اهداف مانیپولاسیون به صورت ثابت قرار میگیرند مشهور به داشتن فضایکاری محدودی میباشند. طراحی ربات هگزاپاد به طوری که منجر به حداکثر شدن فضایکاری شود میتواند تا حد زیادی منجر به افزایش بهرهوری این ربات هنگام مانیپولاسیون شود. از طرفی با توجه به اینکه میتوان رباتهای هگزاپاد متقارن شعاعی را مانند یک مکانیزم ۲-RPR مدل کرد، لذا از روشها و محاسبات موجود برای این مکانیزمها برای طراحی رباتهای هگزاپاد متقارن شعاعی استفاده شده است. در این مقاله پس از بررسی کامل بر روی روشهای موجود برای محاسبه و بهبود فضایکاری مکانیزمهای ۲-RPR، یک الگوریتمی ارائه شده است که باعث حداکثر فضایکاری در دسترس میشود. مزیت این روش در این است که هنگام حداکثر کردن حجم فضایکاری نیازی به محاسبه کل حجم فضایکاری نمیباشد. همچنین استفاده از این الگوریتم برای طراحی ربات با فضایکاری حداکثر ضروری است. به عبارت دیگر خروجی الگوریتم بهینهسازی ارائه شده مجموعهای از پارامترهای مورد نیاز برای طراحی ربات است که حداکثر شدن حجم فضایکاری را تضمین میکند.
لطفعلی عاقلی، بهرام سحابی، نسرین صلح خواه،
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۶ ۱۳۹۶ )
چکیده
عملکرد بهینه نظام اقتصادی در هر جامعه ای وابسته به وجود دو بخش حقیقی و مالی کارا، قدرتمند و مکمل است. فعالیّت این دو بخش در کنار یکدیگر، شرط لازم و کافی برای بقای نظام اقتصادی به شمار میرود. این مطالعه، به دنبال تبیین اثر هزینه مبادله بر توسعه بخش مالی با استفاده از داده های آماری اعضای اوپک برای دوره زمانی ۲۰۱۲- ۱۹۹۰ می باشد.
در تحقیق حاضر، اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی در قالب یک مدل اقتصادسنجی به پیروی از بالتاجی و همکاران (۲۰۰۷)، برآورد می شود. در این راستا، از شاخص کارآیی بخش بانکی( اعتبارات بخش خصوصی[۱]) برای بررسی توسعه بخش بانکیو از دو شاخص نسبت فعالیت بازار سهام[۲] ( به درصد) و نسبت ارزش معاملات سهام به GDP[۳] (به درصد) برای بررسی توسعه بخش غیر بانکی استفاده شده است. متغیر های توضیحی در این تحقیق، نیز عبارتند از: شاخص هزینه مبادله، اندازه دولت، سطح درآمد سرانه و درجه باز بودن اقتصاد.
نتایج تخمین مدل با داده های ترکیبی، حاکی از آن است که اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی معنادار است و با کاهش هزینه مبادله، توسعه مالی افزایش می یابد. در مورد اثر حمایت از حقوق مالکیت بر توسعه مالی، نشان داده شد که هرچه این شاخص بالاتر باشد، شاخص توسعه مالی بالاتر رفته و توسعه مالی را به طور معنی داری ارتقاء میبخشد. همچنین، درآمد سرانه، رابطه مثبت و اندازه دولت، رابطه منفی با توسعه مالی دارد.
[۱]. Private Credit
[۲]. Turnover Ratio (TOR)
[۳]. Total Value (of shares) Traded (TVT)/GDP
دوره ۱۷، شماره ۶ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
مقاله پیشرو به ارائه یک سنسور نیروی نرم با صرفه اقتصادی بالا، مناسب برای کاربردهای رباتیک نرم که مستلزم انعطافپذیری بالا و گستره اندازهگیری وسیع نهفقط به صورت نقطهای بلکه به صورت سطحی میباشند، میپردازد. همه سنسورهای نیرویی که با سنسور اثر هال تاکنون ساخته شدهاند، با اندازهگیری میدان مغناطیسی ایجاد شده توسط یک تکه آهنربای جامد در نزدیکی سنسور اثر هال، به سنجش نیروهای اعمالی میپردازند. سنسور نیروی معرفی شده در این مطالعه، با اندازهگیری تغییرات چگالی شار مغناطیسی حاصل از پودر مغناطیسی مخلوط شده با سیلیکون رابر، هنگامی که تحت فشار حاصل از نیروی عمودی قرار میگیرد، به نیروسنجی میپردازد. سنسور در ابعاد و با غلظتهای متفاوت پودر مغناطیسی طراحی و ساخته شده است تا به یک طراحی بهینه ازنقطهنظر حساسیت در کنار خواص خطی قابلقبول منجر شود. بررسی نتایج حاصل از آزمونهای تجربی نشان میدهد که با تنظیم خواص فیزیکی و ویژگیهای ساختاری سنسور میتوان به گسترههای کاری مختلف با حساسیتهای معین دست پیدا کرد. این سازگاری و انطباق بالا در کنار اعتمادپذیری قابلقبول در بسیاری از اجزای اندازهگیر نیروی نرم در کاربردهای امروزی بهخصوص در زمینه رباتیک نرم مورد نیاز میباشد.
دوره ۲۰، شماره ۴ - ( فروردین ۱۳۹۹ )
چکیده
نقص عملکرد واحدهای حرکتی که در اثر سکته مغزی رخ میدهد اغلب روی توانایی حرکت دست بیمار تاثیرگذار خواهد بود و به دنبال آن فعالیتهای روزانه بیمار و مشارکتهای اجتماعی وی را دچار محدودیت میکند. این عوامل کیفیت زندگی فرد را پایین میآورند. به این ترتیب جستوجوی راهی که بتواند تا حد امکان در پی جبران محدودیتهای یاد شده برآید و سبب بهبود عملکرد دست آسیبدیده شود بسیار حایز اهمیت خواهد بود. تاکنون تلاشهای بسیاری در راستای طراحی و توسعه سیستمهای توانبخش صورت گرفته و سیستمهای گوناگونی معرفی شدهاند که از میان آنها سیستمهای نرم بهدلیل وزن سبک، قابلیت انعطاف، برهمکنش ایمن و قیمت مناسب بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند. هدف از این پژوهش ساخت یک دستکش توانبخش نرم برای کمک به بازیابی عملکرد دست است تا بدین ترتیب بیماری که بر اثر سکته مغزی دچار ضعف عضلانی در ناحیه دست شده بتواند بهصورت انفرادی در منزل تمرینات بازتوانی را اجرا کند. سیستم توانبخش ارایه شده در این پژوهش دارای دو حالت کنترلی متفاوت شامل کنترل روشن/خاموش و کنترل تناسبی است که هریک بنابر نوع نیاز بیمار مورد استفاده قرار میگیرد. در این پژوهش برای حصول اطمینان از مناسببودن مسیر حرکتی طی شده توسط محرکها، مسیر حرکت انگشتان در دو حالت "استفاده از دستکش" و "بدون استفاده از دستکش" بهدست آمد. نتایج نشان داد که مسیر حرکتی در حالت "استفاده از دستکش" یک مسیر مناسب برای انگشتان دست کاربر است.
دوره ۲۰، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
رباتهای چرخدار کاربردهای متنوعی در محیطهای صنعتی، آزمایشگاهی، هنری، فیلمسازی و غیره دارند. در رباتهای چرخدار انتخاب نوع چرخ و نوع پلتفرم به شرایط محیطی، نحوه حرکت ربات و درجه آزادی حرکتی ربات بستگی دارد. با انتخاب نوع چرخ و پلتفرم مناسب، درجه آزادی ۳ (معروف به رباتهای هولونومیک) را میتوان بهدست آورد بهطوری که ربات بتواند در دو جهت x و y حرکت کرده و در طول حرکت نیز بتواند حول محور z در مختصات مرجع بچرخد. اگر ربات چرخدار با هدف حملونقل طراحی شود باید بستری روی ربات در نظر گرفته شود تا بتواند محموله را حمل نماید. در این مقاله از پلتفرم موازی استوارت ۳ درجه آزادی برای این منظور استفاده شده است بهطوری که بهتنهایی قابلیت چرخش حول محورهای x ،y و حرکت در راستای محور z را دارد. هدف از این گزارش، ساخت رباتی چرخدار است بهطوریکه یک پلتفرم ۳ درجه آزادی استوارت جهت قرارگیری محموله با قابلیت کنترل شیب در طی مسیر روی آن سوار شود. با ترکیب این دو ربات، ربات ساختهشده دارای ۶ درجه آزادی حرکتی خواهد بود. این درجات آزادی شامل ۳ درجه آزادی از سوی پلتفرم استوارت (پارامترهای ...) و ۳ درجه آزادی از سوی پلتفرم چرخدار (پارامترهای...) است. در نتیجه بهطور کلی ربات مذکور با پارامترهای با ۶ درجه آزادی قابل کنترل خواهد بود.
دکتر لطفعلی عاقلی، آقای مهران سام دلیری، دکتر بهرام سحابی،
دوره ۲۱، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
ساختار اقتصادی درکشورهای وابسته به رانت نفت، متفاوت از سایر کشورها است. شاخص توسعه انسانی، ممکن است به دلیل افزایش رانت نفت و در پی آن، افزایش درآمد سرانه، فزونی یابد اما بهبود قابل توجهی در سایر معیارها (نرخ باسوادی و امید به زندگی) دیده نشود. تزریق بی رویه رانت های نفتی به بودجه بدون سرمایه گذاری کارآمد و مولد، منجر به بیماری هلندی و نفرین منابع می شود. کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه[۱] که توسط اعضای کمیته همیاری توسعه(DAC) [۲] سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[۳] صورت می گیرد، می تواند بدون اثرگذاری منفی بر جنبه های مختلف اقتصادی و اجتماعی، بر توسعه انسانی تأثیر مثبت بگذارد. این پژوهش، به مطالعه تأثیر کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه بر توسعه انسانی کشورهای منتخب (ایران، عراق، ترکیه، یمن، اردن، آذربایجان و گرجستان از جنوب غربی آسیا و اندونزی، فیلیپین، مالزی، تایلند، ویتنام و میانمار از جنوب شرقی آسیا) در دورۀ ۲۰۱۸-۱۹۹۹ با کمک مدل پانلی حداقل مربعات کاملاً اصلاح شده می پردازد. نتایج، نشان می دهد که کمک های رسمی توسعه ای دوجانبه و مخارج بهداشتی، تأثیر مثبت و معنادار بر شاخص توسعه انسانی داشته است. همچنین یافته ها، بیانگر تأثیر منفی و معنادار رانت نفتی، نرخ رشد جمعیت و نرخ بیکاری بر شاخص توسعه انسانی می باشد. تأثیر وجوه ارسالی فردی در دو نمونه متفاوت است، به طوری که این وجوه در کشورهای جنوب غرب آسیا، تأثیر منفی و در کشورهای جنوب شرق آسیا، تأثیر مثبت بر شاخص توسعه انسانی داشته است.
[۱]. Bilateral Official Development Assistance (BODA)
[۲]. Development Assistance Committee (DAC)
[۳]. Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)
آقای کاظم بیابانی خامنه، دکتر رضا نجارزاده، دکتر حسن درگاهی، دکتر لطفعلی عاقلی،
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
امروزه همگام با افزایش ادغام تجاری کشورها و گسترش پراکندگی بینالمللی تولید، زنجیرههای جهانی ارزش (GVCs) حجم بزرگی از تجارت را بهخود اختصاص دادهاند و مشارکت در شبکهای از شرکای تجاری در بالادست و پاییندست، زنجیره ارزش ظرفیتهای قابلتوجهی از جمله بهبود جریان ورود دانش، روشها و تکنولوژیهای تولید پیشرفتهتر، بویژه برای کشورهای درحالتوسعه داشته است. از این رو، دور از انتظار نیست که GVCs و مشارکت در آن از منظر زیستمحیطی نیز برای کشورها دارای ظرفیتهای بالقوه مفید باشد. در همین راستا، تحقیق حاضر به مطالعه نقش GVCs در عملکرد زیستمحیطی کشورها پرداخته است. به این منظور، با استفاده از نمونهای شامل ۶۵ کشور درحالتوسعه و ۳۶ کشور توسعهیافته و بهروش اقتصادسنجی دادههای تابلویی فضایی، خودهمبستگی فضایی، همگرایی شرطی و اثرات مستقیم و سرریز مشارکت در GVCs برای کشورها در قالب تجارت دوجانبه ارزشافزوده جنوب - جنوب، شمال- جنوب و شمال- شمال برآورد شده است. نتایج تحقیق، نشان میدهد که برای تمام کشورها، همگرایی شرطی و خودهمبستگی فضایی مبتنی بر GVCs وجود دارد، اگرچه برای تجارت شمال- شمال کشورهای توسعهیافته با شدت بیشتری برقرار است. همچنین مطابق برآوردها، مشارکت در GVCs در صورتی که تجارت دوجانبه ارزشافزوده شامل کشورهای توسعهیافته باشد، اثرات سرریز بر کشورهای شریک تجاری دارد، اما در تجارت جنوب - جنوب کشورهای درحالتوسعه، این اثر از نظر آماری، قابل پذیرش نیست. بنابراین، برقراری روابط تجاری تحت GVCs با کشورهای توسعهیافته، میتواند یک سیاست بالقوه مفید برای بهبود عملکرد زیستمحیطی کشورهای درحالتوسعه، تلقی شود.
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( ۵- )
چکیده
مقالهحاضر به بررسی رابطهی میان بهره وری نیروی کار با متغیر سلامت، پیشرفتهای تکنولوژیکی و آموزش در۵۷ کشور عضو سازمان کنفرانس اسلامی در دوره زمانی ۲۰۰۹- ۱۹۹۵ با استفاده از داده های پانل دیتا، می پردازد. به منظور بررسی بهره وری سازمانی در کشورهای مذکور، بهره وری نیروی کار کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی،مورد بررسی قرار گرفته است و نهایتاً به تخمین مدل مستخرج در مقاله پرداختیم. یافته ها نشان می دهد که به جز کشورهای سومالی و گابن که بهره وری منفی دارند و کشورهای برونئی و کامرون که بهره وری نزدیک به یک دارند، بقیه کشورهای اسلامی به صورت میانگین، بهره وری بالای ۳ را تجربه کرده اند و کشور آذربایجان با بهره وری حدود ۱۲ بیشترین بهره وری را در این گروه دارند از طرفی تنها متغیر سلامت روی بهره وری نیروی کار این گروه از کشورها تأثیر مثبت و معنی داری دارد و سایر متغرهای دیگر مانند آموزش و پیشرفتهای تکنولوژیکی روی بهره ورینیروی کار تأثیر معنی داری ندارند.