۱۳ نتیجه برای صفارزاد
محمود صفارزاد، عبدالرضا رضایی ارجرودی، پریسا بازدار اردبیلی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۸۶ )
چکیده
فرآوردههای نفتی با ارزشترین کالای صادراتی کشور محسوب میشود. مقدار مصرف داخلی کشور از تولید نفت خام حدود ۳۰ درصد میباشد . این امر برای کشوری همچون ایران که به شدت متکی به درآمدهای نفتی است بسیار اهمیت دارد. یکی از مصرف کنندگان عمده سوخت در کشور بخش حمل و نقل میباشد. هدف اصلی این مقاله اندازهگیری و تخمین بهرهوری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی کشور با استفاده از آمارهای موجود طی سالهای ۸۲-۱۳۵۰ میباشد.
در برآورد بهرهوری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی از دادههای سری زمانی استفاده شده است و موضوع پایایی و هم انباشتگی متغیرها مد نظر قرار گرفته و بررسی شده است. در این مرحله ابتدا، مرتبه جمعی بودن متغیرهای الگو و سپس ساختار الگو و تعداد وقفههای بهینه ، مشخص میشوند. در گام بعدی، تعداد بردارهای هم انباشتگی الگو تعیین شده و در نهایت، با اعمال قیود مورد نظر، تابع بهره وری سوخت در بخش حمل و نقل زمینی برآورد میشود.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- یکی از دلایل اصلی ضعف در سیستم مدیریت فرودگاهی و نبود کفایت ظرفیت برخی از بخش ها ی فرودگاه، نبود
اطلاع کافی یا ارزیابی دقیق، از میزان خدمت دهی آن قسمت فرودگاه است. برای مدیریت صحیح فرودگاه، باید از عملکرد و سیستم
کلی اجزای آن آگاهی پیدا کرد. در این مقاله، پس از شناسایی عوامل مؤثر بر کارایی و سطوح ارائه خدمات فرودگاه ها ، روش
ارزیابی و رتبه بندی فرودگاه ها بر اساس این عوامل ارائه می شود. هدف اصلی این مقاله، شناسایی و دسته بندی عوامل مؤثر بر کارایی
و سطوح ارائه خدمات با استفاده از نتایج تحقیقات پیشین و مطالعات میدانی برای گرداوری نظرات خبرگان و کارشناسان است .
میزان اهمیت هر یک از عوامل و پارامتر های زیرمجموعه آن ها، با پیاده سازی فرایند تحلیل سلسله مراتبی روی نظرات خبرگان
حاصل از پرسشنامه، تعیین می شود. نتایج مدل رتبه بندی فرودگاه ها بر اساس کارایی و سطوح ارائه خدمات، سبب آگاهی از نقاط
قوت و ضعف فرودگاه در تمامی بخش ها، اطلاع از رتبه هر فرودگاه نسبت به سایرین و شناسایی پتانسیل های مجموعه در هر بخش
می شود. نتایج نشان می دهد که اهمیت عوامل مؤثر بر کارایی ( ۷۶,۷ درصد) حدود ۳ برابر اهمیت سطوح خدمات ( ۲۳.۳ درصد )
است. هم چنین مهم ترین پارامترها، باندهای پرواز با ۲۶.۱۱ و باندهای خزش با ۹.۶ درصد و کم اهمیت ترین پارامترها، فضای
نگه داری اطفال با ۰.۱ و دستگاه های خودکار با ۰.۱۱ درصد شناخته شدند.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده
چکیده- مدل های تعقیب خودرو در مطالعات مختلف از جمله: تحلیل ظرفیت، تحقیقات ایمنی، شبیه سازی جریان ترافیک و
توسعه سیستم های کنترل خودکار خودروها کاربرد دارند. در طول شش دهه اخیر، مدل های تعقیب خودرو توسعه زیادی یافته که
است. محرک در این مدل، اختلاف سرعت دو خودروی درگیر در GHR معروف ترین مدل تعقیب خودروی محرک- محور، مدل
فرایند تعقیب خودرو است که در این مقاله، پیشنهاد جایگزینی آن با شاخص زمان تا تصادف در موقعیت شتاب منفی به عنوان
NGSIM پروژه I- عاملی گویاتر ارائه می شود. برای مقایسه ی مدل پیشنهادی با مدل پایه از داده های واقعی جریان ترافیک آزادراه ۸۰
با تعیین زمان واکنش لحظه ای برای هر راننده در طول فرایند تعقیب NGSIM استفاده می شود. انتخاب نمونه مناسب از داده های پروژه
۰ در حالت پایه به / از ۲۳۳ (R خودرو انجام می شود. نتایج مدل سازی در دو حالت مختلف حاکی از افزایش ضریب تعیین مدل ( ۲
۰/۶۳۱ در مدل پیشنهادی است. هم چنین نتیجه تحلیل روندگرای براورد- مشاهده برای اعتبارسنجی مدل پیشنهادی (با ضریب تعیین
۰/۸۸۳ ) قابل قبول ارزیابی شد. نتایج نشان می دهد که در تحلیل رفتار رانندگان در مدل های تعقیب خودرو، شاخص زمان تا
تصادف نسبت به متغیر اختلاف سرعت، از توضیح دهندگی بیش تری دارد.
دوره ۱۱، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۰ )
چکیده
صنعت حملونقل هوایی، به خاطر تأثیر زیاد بر توسعه اقتصادی و سطح رفاه جوامع، نسبت به سایر روش های حمل -
ونقلی اهمیت ویژه ای دارد. شبکه پروازی یکی از اساسیترین اجزای بازار حملونقل هوایی است که تأثیر چشم گیری بر درامد
شرکتهای هواپیمایی دارد. برای افزایش کارایی شبکه، وجود یک برنامه ریزی مدون ضروری است. شبکه قطب واقمار به دلیل
کاهش هزینه عملیاتی، ایجاد زمینه برای توسعه شبکه پروازی و رقابت، نسبت به شبکههای مختلف، در حملونقل هوایی کاربرد
گستردهای دارد. برای طراحی شبکه قطب و اقمار با توجه به تنوع پارامترها و متغیرهای تصمیمگیری و همچنین شکل های مختلف
شبکه، مدلهای گوناگونی ارائه شده است.
در این پژوهش، مدلی مناسب برای ارزیابی و طراحی شبکه قطبواقمار، تعیین مسیرهای بهینه پروازی و تخصیص ناوگان به این
مسیرها ارائه شده است. در مدل طراحیشده، هر دو حالت ارتباط مستقیم و ارتباط از طریق قطب در نظرگرفته میشود و سرانجام،
شبکه بهینه با تلفیقی از این دو حالت ارائه میشود. همچنین مدل برای الگوی تقاضای ایران با روش انشعاب و تحدید، حل شده که
نتایج نشان میدهد این مدل جوابهای منطقی را درباره ی مسئله ارائه میدهد.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۱ )
چکیده
در این مقاله، حمل چند گروه از مواد خطرناک در شبکه ای از راه ها با مبدأ و مقصد متفاوت و تقاضای معین بررسی شده است. نخست، شاخص ریسک با مؤلفه های جمعیت، محیط زیست و ابنیه مسیر، طراحی و ریسک در هر مسیر محاسبه شد. در مسیریابی هم به ریسک در کل شبکه و هم به ریسک در مسیر توجه شده است تا عدالت در توزیع ریسک برقرار باشد. بنابراین مدل اصلی پیشنهادی این پژوهش یک مدل خطی دوسطحی با توجه تنها به مقوله ایمنی است. سپس با توجه به اهمیت اقتصادی بودن مسیر های به دست آمده، با تلفیق جواب مدل ایمنی در مدلی دیگر، مسیرهایی ایمن و اقتصادی برای حمل مواد خطرناک پیشنهاد شده است. در نهایت نتایج دو مدل مقایسه شده است. از نتایج این پژوهش می توان در جلوگیری از حوادث حمل مواد خطرناک و مدیریت ناوگان ترابری این مواد بهره گرفت.
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
ریزش بهمن در جادههای کوهستانی ایران یکی از حوادثی است که در ماه های سرد سال امکان وقوع دارد و موجب مسدود شدن برخی از جادههای اصلی کشور میشود. این موضوع به خصوص در مسیرهای ارتباطی بین پایتخت و شمال کشور بیش تر مشهود است. ارزیابی و بررسی وضعیت بهمنخیزی نقاط جاده با استفاده از جمع آوری اطلاعات و در صورت نیاز، مطالعات میدانی و تهیه ی عکس های هوایی انجام میپذیرد. دراین خصوص جمع آوری اطلاعات منطقهای، پایداری شیب، زمین شناسی، تعدد و تکرر و ترافیک جاده ضروری است. در این تحقیق، با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی(AHP)۱ میزان اهمیت هر یک از اطلاعات و پارامترهای مذکور تعیین می شود. روش کار بدین صورت است که با نظرسنجی از خبرگان و کارشناسان، وزنهای نسبی و سپس با به کارگیری نرم افزار EXPERT CHOICE میزان وزنهای نهایی هر پارامتر تعیین می شود؛ در نتیجه مدل خطرسنجی ریزش بهمن که میزان ریسک ریزش بهمن را در نقاط مختلف محورها نشان می دهد، تعیین خواهد شد. مدل مذکور در محور کرج- چالوس که بین استان های البرز و مازندران قرار دارد و یکی از ۴ شریان اصلی ارتباطی بین پایتخت و شمال کشور است، به کارگرفته شد و میزان خطر نقاط مختلف ریزش بهمن با روش فوق مشخص شد. براساس روش فوق ۱۵ نقطه ی دارای خطر ریزش بهمن در جاده ی کرج- چالوس و اولویت هر نقطه به لحاظ ریسک تعیین شد که به ترتیب نقاط واقع در کیلومترهای ۶۵، ۷۳ و ۶۰ از مبدأ کرج خطر بیش تری دارند و باید روشهای ایمنسازی در مقابل بهمن برای آن ها به کار گرفته شود.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
ظرفیت، به عنوان یکی از ویژگیهای اصلی بخش عرضه سیستم حمل و نقل، بیشترین نرخ جریانی است که تسه یلات قابلیت عبور آن را دارد و به شکل سنتی عددی ثابت فرض میشود . از جمله مشکلات این رویکرد بزرگتر ش دن حجم تردد از ظرفیت در بسیاری از تسهیلات است . مطالعات اخیر نشان میدهند که ظرفیت تسهیلات، نهتنها بیشترین نرخ جریان تردد نیست ، بلکه ماهیتی تصادفی دارد . رویکرد تصادفی به ظرفیت، با توجه به پیچیدگی بیشتر آن نسبت به رویکرد سنتی قطعی یا معین، نیاز به دادههای بیشتر و اطلاع از شکل تابع توزیع ظرفیت دارد که مبتنی بر مفهوم شکست در جریان ترافیک به عنوان گذار از شرایط نامتراکم به شرایط متراکم و آستانه ظرفیت است . مقاله جاری به تحلیل نظری رویکرد تصادفی در ظرفیت آزاد راه به عنوان حالت جامعتر، و کاربرد آن را در قالب موردپژوهی آزاد راه تهران - کرج به عنوان قدیمیترین و پر رفت و آمدترین آزاد راه کشور با جا به جایی روزانه ۹۰ تا ۱۰۰ هزار وسیله نقلیه میپردازد. پس از تعیین نرخجریانهای شکست و نرخجریانهای روان، برای تخمین تابع توزیع ناپارامتری ظرفیت، از روش حد حاصلضربی و برای تخمین تابع توزیع پارامتری، از روش بیشینه درست نمایی با فرض تابع توزیع ظرفیت استفاده میشود . نتایج نشان میدهد که بر اساس اطلاعات چهار ماهه تردد در دو مقطع منتخب برای مورد پژوهی، تابع گامبل دارای بیشترین برازش از نظر لگاریتم احتمال است .
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
قیمتگذاری تراکم به عنوان یکی از مهمترین رویکردهای مدیریت تقاضا در معابر شهری مطرح میباشد. یکی از سوالات اصلی تصمیمگیران در ارتباط با بکارگیری این سیاست، میزان تاثیر قیمتگذاری بر نحوه انتخاب وسیله افراد و مقدار تغییر از وسیله نقلیه شخصی به سایر شیوههای جابجایی میباشد. در این پژوهش نیز سعی بر آن بوده است تا نسبت به اثرسنجی قیمتگذاری تراکم بر انتخاب وسیله افراد پرداخته شود. با توجه به عدم امکان مشاهده مستقیم اثرات قیمتگذاری از روش رجحان بیانشده برای ایجاد بانک اطلاعاتی استفاده شد. سناریوهای مختلف قیمتگذاری مبتنی بر روشهای طراحی تجربی تهیه و در قالب پرسشنامههایی که حاوی سوالاتی در ارتباط با مشخصات اقتصادی – اجتماعی و ویژگیهای سفر افراد بود، از کاربران مورد پرسش قرار گرفت. با توجه به سناریوهای قیمتگذاری، ۴ انتخاب شامل وسیله نقلیه شخصی، حمل و نقل همگانی همگانی، تاکسی و عدم انجام سفر به کاربران ارائه شد. بیش از ۳۵۰۰ پرسشنامه جمعآوری و پس از اعتبارسنجی اولیه وارد بانک اطلاعاتی شد. برای مدلسازی، با توجه به ماهیت گسسته دادهها، از مدل لوجیت چندگانه استفاده شد و برای هر یک از انتخابها نسبت به پرداخت مدل اقدام شد. نتایج نشان داد قیمتگذاری میتواند به عنوان یک ابزار مناسب برای مدیریت تقاضای وسایل نقلیه شخصی بکار رود. به طوری که با تعیین عوارضی معادل ۳۰۰۰ تومان برای ورود به محدوده تنها ۳۵ درصد از وسایل نقلیه شخصی استفاده مینمایند و مابقی نسبت به تغییر وسیله یا برنامه سفر خود اقدام مینمایند. نتایج نشان داد که ۳۰ درصد از افراد نسبت به انتخاب گزینه حمل و نقل همگانی و ۲۴ درصد نسبت به انتخاب گزینه تاکسی مبادرت میورزند. در نهایت وضعیت انتخاب وسیله افراد در قیمتهای مختلف بررسی و مورد بحث قرار گرفت.
دوره ۱۴، شماره ۵ - ( ویژه نامه تابستان- ۱۳۹۳ )
چکیده
کنترل رمپ در بزرگراههای شهری یکی از سیاستهای کنترل ترافیک کاراست که میتواند وضعیت ازدحام بزرگراهها را با محدود کردن تعداد خودروهای ورودی به بزرگراه بهبود بخشد. چالش اصلی این استراتژی، تعیین نرخهای بهینه ورود وسایل نقلیه به تفکیک رمپهای مختلف به مسیر اصلی است به گونهای که منجر به حداکثر حجم تردد در مسیر اصلی شود. در این تحقیق، یک مدل برنامهریزی خطی جهت کنترل بهینه رمپها با توجه به محدودیت ظرفیت مسیر اصلی و محدودیت طول صف در رمپهای ورودی توسعه یافته است. هدف اصلی این تحقیق پیادهسازی و اجرای مدل برنامهریزی ریاضی توسعهیافته برای یک نمونه واقعی و پرازدحام در شهر تهران و بررسی چالشها و آثار آن است. در عملیات میدانی نسبتاً وسیع شامل گردآوری دادههای حجم تردد بزرگراه شهید همت تهران رویکرد شرق به غرب حد فاصل بزرگراه مدرس تا خروجی بزرگراه شهید چمران و رمپهای در این محدوده در مدت ۳ ساعت، حدود ۱۵۰۰۰ خودروی عبوری شمارش شدند. نتایج اجرای مدل برای این محدوده نشاندهنده بهبود سطح سرویس مسیر اصلی از F به E و افزایش سرعت در مقاطع اصلی آزادراه بین ۱۸ و ۲۴ کیلومتر در ساعت و همچنین کاهش زمان سفر در مسیر اصلی به مقدار ۹ دقیقه است.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
اولین گام در بهبود ایمنی ترافیک، شناسایی نواحی خطر است. تشخیص نواحی خطر با استفاده از دادههای تصادفات ترافیکی در شبکه راهها امکانپذیر است. با این حال در مناطق کوچک مانند تقاطعات، به دلایلی چون رخداد کم تصادفات در یک منطقه خاص و عدم ثبت محل دقیق تصادف، تشخیص نواحی خطر بر اساس دادههای تصادفات امکانپذیر نیست. لذا در این تحقیق، از شاخص تداخل ترافیکی که دارای رخداد به مراتب بیشتر از تصادفات است و امکان شناسایی محل تداخل با روش تحلیل ویدیویی امکانپذیر است، استفاده گردید. در این مطالعه شاخص چگالی تداخلات بحرانی مبتنی بر شاخص زمان تا تصادف و حجم حرکتهای تداخلی ارائه گردید؛ و سپس با استفاده از نرمافزار ARCGIS نواحی خطر به صورت فضایی در محدوده فیزیکی تقاطع مشخص شدند. به عنوان مطالعه موردی چهارراه بدون چراغ تقاطع وصال شیرازی- بزرگمهردر تهران انتخاب شد. دادههای تداخلی با استفاده از تحلیل ویدیویی جمعآوری شد و با بکارگیری روش پیشنهادی در این مقاله نواحی خطر تعیین گردید. نتایج ارزیابیها، ناحیه ورود مسیر فرعی به مسیر اصلی را پرخطرترین ناحیه، به دلیل تداخل حرکت راستگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی و حرکت چپگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی نشان میدهد. مقدار ریسک خطر تداخل حرکت راستگرد از مسیر فرعی با حرکت مستقیم از مسیر اصلی ۱/۲۴۵ است که حدود ۸ برابر میانگین ریسک خطر کلیه حرکات میباشد و مقدار ریسک خطر تداخل مشابه سمت دیگر تقاطع ۸۹ است.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ویژهنامه تابستان- ۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله، رویکردی جدید برای حل مسئله تخصیص ناوگان در شبکه حمل¬ونقل اتوبوسی سریع، BRT، در نظر گرفته شده است و حل این مسئله بصورت همزمان با زمانبندی ناوگان تخصیص یافته به خطوط صورت می گیرد. یعنی برنامه عملکردی سیستم بصورت همزمان و یکجا ارائه می¬شود. زمانبندی وسایل نقلیه در هر خط با توجه به زمان انتظار مسافران در ایستگاه¬ها صورت می¬گیرد و به تبع آن الگوی حرکت وسایل نقلیه اختصاص یافته به خطوط در ایستگاه اول هر خط ارائه می شود. در طراحی مدل سعی بر آن بوده که امکان توسعه آن وجود داشته باشد و بتوان از آن برای کاربرد در مقیاس جهانی استفاده کرد. مدل مورد نظر برای شبکه BRT تهران کالیبره شد و توسط الگوریتم حل ابتکاری و استفاده از نرم افزار Lingo و با توجه به اطلاعات اخذ شده از معاونت حمل¬ونقل و ترافیک شهرداری تهران حل شد و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از نتایج مهمی که از این تحقیق استنباط شد می¬توان به لزوم استفاده از اتوبوسهای با ظرفیت بیشتر در خطوط BRT اشاره کرد. چنانچه مشاهده شد، استفاده از این اتوبوس¬ها نقش بسزایی در کاهش چشمگیر زمان انتظار مسافران که در این مقاله به عنوان تابع هدف مد نظر است، دارد.
دوره ۱۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده- مدلهای توزیع سفر کمتر و به طور غیرمستقیم در قالب ماهیت رفتاری بیان میشوند. در مدلهای رفتاری توزیع سفرِ، استفاده شده در پژوهشها متعدد نیز، تلاش شده است؛ تا با استفاده از سادهسازی و بهرهگیری از متغیرهای کلان کاربری زمین و اقتصادی- اجتماعی، مطلوبیت نواحی را برای افراد توضیح داده شود (ساختار تصمیمگیری ساده). بررسی پژوهشها در خصوص رفتار مشتریان مراکز خرید نشان میدهد که علاوه بر متغیرهای قابل مشاهدهی جمعیت-شناختی و اقتصادی- اجتماعی، متغیرهای رفتاری فردی پنهان چون متغیرهای روانشناختی، نگرش، سبک زندگی، نوع خریدار نیز در تحلیل رفتار مشتریان مهم است (ساختار تصمیمگیری پیچیده). با الهام از پژوهشهای رفتارشناختی مشتریان مراکز خرید، ایدهی کاربست این متغیرها در انتخاب مقصد سفرهای خرید افراد با استفاده از مدلهای ساختاری و به صورت همزمان (مدل یکپارچه) مطرح گردید (نوآوری پژوهش جاری). مدلسازی معادله ساختاری ابزاری برای بررسی مسائل پیچیده اجتماعی، اقتصادی، رفتاری و سایر است که توانایی سنجش میزان تاثیرگذاری مجموعهای از متغیرها بر یکدیگر و به صورت همزمان را در اختیار پژوهشگر میگذارد. در پژوهش جاری با بکارگیری مدل معادله ساختاری و با انجام پرسشگری اینترنتی (۲۱۳ نمونه سالم) دادهها اقتصادی- اجتماعی، نگرش، سبک زندگی و نوع خریدار گرآوری شدند. مدل یکپارچه این پژوهش توانسته است ۴۲ درصد انتخاب شدن مقاصد را به صورت درست پیشبینی کند که در بین مقاصد مقصد ۱ (بازار و پلاسکو) بیشترین فراوانی مطلق بازتولید صحیح انتخاب شدن را دارند.
دوره ۲۳، شماره ۶ - ( ۸-۱۴۰۲ )
چکیده
آموزش به رانندگان حرفهای در کشورهای پیشرو در ایمنی ترافیک مورد توجه زیادی قرار گرفته است. در کشور ما نیز آمار تصادفات جادهای و شهری آنچنان رو به فزونی نهاده که مسئولین امر را بر آن داشته که اقدام به برگزاری کلاسهای تخصصی به رانندگان حرفهای نمایند. هدف این تحقیق، رتبهبندی دورهها و سرفصلهای آموزشی رانندگان حرفهای میباشد. دادههای مورد نیاز به صورت پرسشگری از ۳۹ کارشناس در حوزه ایمنی و آموزش و ۸۰ راننده حرفهای در زمینه حمل بار و مسافر جمعآوری شده است. در نهایت پنج دورهی آموزش و سرفصلهای مربوط به هر دوره، که در مجموع ۲۴ سرفصل میباشد، به وسیله مدل ترکیبی FAHP و FTOPSIS رتبهبندی شدند. نتایج بدین شرح است که در دورههای آموزش به ترتیب: مهارتهای حرفهای رانندگی، قوانین و مقررات حملونقل عمومی، بهداشت و سلامت شغلی، ضوابط حملومهار بار و شناخت مشخصات وسیلهنقلیه، رتبههای ۱تا ۵ را کسب کردند. در دورههای مهارتهای حرفهای رانندگی، شناخت مشخصات وسایلنقلیه، بهداشت و سلامت شغلی، قوانین و مقررات حملونقل عمومی و ضوابط حمل و مهار بار به ترتیب سرفصلهای امداد و نجات جادهای، آشنایی با سیستمها و فنآوریهای جدبد، اثر اختلالات خواب و خستگی، ممنوعیتها و تخلفات و شناخت و حمل مواد خطرناک رتبهی اول و سرفصلهای اصول اولیه رانندگی، آشنایی با جزئیات تنظیمی و تجهیزات داخلی، تغذیه سالم و مهارت زندگی در سفر، مدارک و اسناد و اتصال و انفصال کشنده و بارگیر رتبه آخر را بدست آوردند.