۲۸ نتیجه برای رضازاده
دوره ۳، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
یکی از مهمترین عوامل برای ارائه مراقبتهای ایمن، مؤثر و باکیفیت ازسوی پرستاران، بهزیستی هیجانی و روانشناختی آنهاست. چندین عامل بر بهزیستی اثرگذار است، شامل مشغله و استرس کاری، هیجانات مثبت و منفی، و سرمایه روانشناختی. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر سرمایه روانشناختی بر بهزیستی در بین پرستاران بیمارستان قائم (عج) مشهد انجام شد. این پژوهش، پیمایشی- تحلیلی بوده و با مشارکت ۱۲۳ نفر از پرستاران که بهصورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفته است. دادهها با استفاده از پرسشنامههای سرمایه روانشناختی (PCQ)، هیجانات مثبت و منفی (PANAS)، افسردگی، دلواپسی و استرس (DASS) و بهداشت عمومی (GHQ) جمعآوری شد؛ سپس با استفاده ازتکنیکهای آماری تحلیل مسیر و تحلیل میانجیگری، مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت. باتوجه به نتایج آمار توصیفی، میانگین همه متغیرها بالاتر از متوسط بوده و متغیر بهزیستی بهترین وضعیت را داشت. نتایج آمار استنباطی، پیشبینیپذیری متغیر بهزیستی توسط سرمایه روانشناختی، هیجانات مثبت و دلواپسی را مورد تأیید قرار داد، اما اثر استرس بر بهزیستی پرستاران، به لحاظ آماری معنادار نبود. نتایج این پژوهش با مطالعات پیشین در این زمینه همسو میباشد. حد بالای سرمایه روانشناختی در پرستاران، هیجانات مثبت آنها را افزایش داده و باعث کاهش استرس و دلواپسی، و افزایش بهزیستی آنها میشود. در کل، نتایج پژوهش ضرورت توجه بیشتر به مؤلفههای سرمایه روانشناختی و راهبردهای مداخله و مقابله بهمنظور بهبود بهزیستی روانشناختی و هیجانی پرستاران را مورد تأکید قرار میدهد.
دوره ۷، شماره ۲۷ - ( مرداد و شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
هر ملت برای تجلی باورها و آداب و رسوم مردمان خود خاستگاهی دارد. ادبیات آینه تمامنمای گذشتۀ هر قوم است. سیر تاریخ هر ملت یا مردم گسسته نیست و اگر پیامی در یک متن از ادبیات عامه با واقعیتهای دوران تاریخی خود گره خورده باشد همواره با گذر زمان به دورههای بعد نیز منتقل و به تناسب زمان بازآفرینی میشود. هزارویکشب، مادر قصههای جهان، منبع خوبی در ادبیات عامیانه بهشمار میرود. درواقع، میتوان گفت حکایتهای هزارویکشب در سیر زمانی خود معانی و مقاصد تازهای یافته است. عطار، شاعر عارف، با هنر داستانپردازی از حکایتهای ادب عامه با اندکی تفاوت در سیر داستاننویسی در بیان اندیشههای عرفانیخود بهره برده است. وجود نشانهها و موارد مشترک و ارتباط و پیوند جنبههای گوناگون صوری و محتوایی، گویای روابط بینامتنیت میان دو حکایت است. با بررسی ساختار غنایی داستانها به روابط میان آنها و توصیف الگوهای ساختاری آنها پی میبریم. داستانها بر اساس موضوع (حماسی، عاشقانه، و عارفانه) بنمایههای متفاوتی دارند. داستانهای عاشقانه دارای بنمایههایی چون آغاز عشق، بزمهای عاشقانه و ... هستند.
در این پژوهش، ساختار غنایی دو حکایت «پیر عاشق و جوان گازر» در الهینامۀ عطار و «عاشق صادق» در هزارویکشب با هم مقایسه شد و تأثیرپذیری ادبیات عرفانی از ادب عامه و همچنین سیر تحول دو حکایت از دیدگاه ژرار ژنت و روابط بینامتنیت بررسی شد.
دوره ۸، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۷ )
چکیده
اختار سازمانی تعیینکننده حدود تصمیمگیریها، وظایف، مسئولیتها، اهداف، چشماندازها و پاداش دستیابی به نتایج است. در دهههای اخیر با توجه به تحولات محیطی و پیشرفتهای شگرف تکنولوژی، ساختار سازمانی از وضعیت مکانیکی به ارگانیکی تغییر پیدا کرده است. هدف از تغییر ساختار، تسهیل دستیابی به اهداف سازمان است. نوع ساختار سازمانی بر معیارهای ارزیابی عملکرد اثرگذار بوده و عملکرد سازمانی تحت تأثیر این عوامل است. هدف این مطالعه، واکاوی عملکرد سازمانی با تکیه بر متغیرهای مالی و ساختاری است. این موضوع برای نخستین بار با روش تحقیق ترکیبی بررسی شد، به این منظور اطلاعات مورد نیاز برای عملکرد سازمانی و بعد مالی ارزیابی عملکرد از گزارشهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران جمعآوری شد. دادههای مورد نیاز برای ساختار سازمانی (نیمه ارگانیک، ارگانیک، نیمه مکانیک، مکانیک و سایر) و متغیرهای غیرمالی ارزیابی عملکرد از راه پیمایش گردآوری شد. در این راستا تعداد ۱۷۰ شرکت نمونه انتخاب و ۱۲۷ پرسشنامه تکمیل شده، دریافت شد. نتایج آزمون فرضیهها نشان داد که شرکتهای با ساختار ارگانیکی تأکید بیشتری بر
ارزیابی عملکرد دارند و ارزیابی عملکرد در ساختارهای ارگانیکی به صورت علّی- معلولی و یا کاملاً پیشرفته است. همچنین یافتهها نشان میدهد که تأثیر معیارهای ارزیابی عملکرد بر عملکرد سازمانی در ساختارهای مکانیکی از ارگانیکی بیشتر اما در ساختارهای ارگانیکی با ارزیابی عملکرد پیشرفته و یا علّی-معلولی، عملکرد سازمانی بهتر است.
دوره ۱۱، شماره ۰ - ( Autumn ۲۰۰۸ & Winter ۲۰۰۹- ۱۳۸۷ )
چکیده
هدف: با توجه به اهمیت مولکولهای اینتگرین در لانهگزینی و عدم اطلاعات کافی در الگوی بیان این مولکولها در مراحل مختلف چرخه استروس بررسی این مولکولها در اندومتر موش طی مراحل مختلف چرخه استروس ضروری بهنظر میرسد.
مواد و روشها: حیوانات مورد مطالعه در این تحقیق موشهای بالغ نژاد NMRI تعداد ۱۵ سر با سن ۶- ۸ هفته بودند. ابتدا مراحل مختلف چرخه استروس پرواستروس، استروس، متاستروس و دیاستروس از طریق بررسی سلولشناسی اسمیر واژینال تعیین شد. موشها به تعداد حداقل سه رأس در هر مرحله با جابهجایی مهرههای گردنی کشته شده و نمونه بافتی از میانی هریک از شاخهای رحمی در هر مرحله تهیه شد، سپس نمونهها به دستگاه کرایواستات منتقل شده و برشهایی به ضخامت ۸- ۱۰ میکرون از آنها تهیه شد. این لامها برای مطالعات ایمونوهیستوشیمی و ارزیابی بروز اینتگرینهای ۴، ۱، v، ۳ و لیگاند آنها استئوپونتین بهکار گرفته شدند.
نتایج: مطابق یافتهها بیان مولکولهای اینتگرین در اندومتر موش تنها در مرحله متاستروس مثبت بود و در مکانهای متفاوتی از اندومتر بیان شد. اینتگرین vα تنها در پوشش غددی و اینتگرین ۳β فقط در غشای قاعدهای هر دو نوع پوشش خود را نشان داد در حالیکه بیان ۴α برای هر دو نوع پوشش و هر دو غشاء مثبت بود. ۱β تنها اینتگرینی بود که بیان آن هم در پوشش سطحی و غددی و هم در استروما ملاحظه شد. استئوپونتین فقط در غشای رأسی هر دو پوشش دیده شد و در نقاط دیگر اندومتر دیده نشد.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد که ظهور اینتگرینها در اندومتر براساس اهمیت و اولویت نقش آن در پدیده لانهگزینی باشد، بنابراین مولکولهای ۴α، ۱β و استئوپونتین که در پوشش سطحی بیان میشوند، میتوانند در اتصال و چسبندگی سلول به سلول و اینتگرینهای vα، ۳β و ۱β که در پوشش غددی و استروما بیان میشوند، میتوانند در گسترش و نفوذ جنین مداخله کنند.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
رابطه کارمند و سازمان بهعنوان یک اصطلاح فراگیر برای توصیف رابطه بین کارمند و سازمان، امدادرسان سازمانها در بهبود و توسعه امور جهت دستیابی به مزیت رقابتی پایدار و پیشنیاز عملکرد اثربخش سازمانی و سلامت و انسجام سازمانها بوده و محرک مهمی جهت پیوند رویهها و راهبردهای مدیریت منابع انسانی و رفتار سازمانی به نتایج ملموس کسبوکار مانند کیفیت خدمات به مشتری، وفاداری کارمندان و عملکرد شغلی اثربخش در نظر گرفته شده است. بنابراین توجه به این موضوع به مدیران کمک خواهد کرد با پیشبینی و شناسایی نوع روابط، موانع احتمالی و کوچکترین ناهمگونیهای ارتباطی را درک کرده و در جهت ایجاد، پایداری و ارتقای روابط کاری اثربخش تلاش کنند. این مطالعه با روششناسی مرور نظاممند ادبیات (رویکرد مرور نظاممند ادبیات کنتوبلی و
همکاران، ۲۰۱۷)، یک بررسی جامع از ۸۰ مطالعه انتخابی نهایی انتشاریافته در حوزه رابطه فرد و سازمان از سال (۱۹۹۰) تا (۲۰۲۰) را ارائه میدهد و در جدول نهایی ارائه میشود. یافتهها شکاف نظری در پژوهشهای فعلی رابطه فرد و سازمان را شناسایی میکنند: توجهنداشتن و پژوهش کافی درخصوص زمینه سازمانی و روابط ترکیبی سطح خرد و کلان، وجودنداشتن پژوهشهای چندبعدی با درنظرگرفتن سطح رفتار فردی، زمینه سازمانی و روابط کاری. در ادامه با ارائه نتایج و بحث مطالعه، توصیههایی برای پژوهشهایهای آتی، راهبردهای مدیریتی، نقاط قوت و محدودیتهای مطالعه بیان شده است.
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( زمستان ۱۴۰۱ )
چکیده
اهداف: آسایش فضای داخلی نه تنها از معماری ساختمان، بلکه از سازگاری فیزیولوژیک و تنظیمات رفتاری تاثیر می پذیرد. از آنجا که رفتار انسانها نقش مهمی در تعادل حرارتیشان با محیط دارد موضوع پژوهش، رفتارهای سازگارانه ساکنان در ازای متغیرهای محیطی، معماری، فردی-جمعیتی و نقش عوامل موثر بر رضایت حرارتی ساکنان تعیین گردید. هدف، بررسی سازگاری حرارتی ساکنان ساختمان های مسکونی شهر رشت در زمستان برای صرفهجویی در مصرف انرژی است.
روش ها: این پژوهش،کاربردی و جمع آوری دادهها، حالنگر و پرسش اصلی پژوهش، "کدام یک از الگوهای رفتاری ساکنان در ساختمانهای ویلایی و آپارتمانی بر آسایش حرارتی و کاهش مصرف انرژی در دوره سرد سال تاثیرگذار هستند؟"میباشد. دادههای مورد نیاز از طریق پرسشنامه و بررسیهای میدانی تهیه و از مدل رگرسیونی دومتغیره و چندمتغیره برای تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: با توجه به استاندارد اشری (۱±)، درصد فراوانی ساکنان در محدوده آسایش به ترتیب ۸/۸۸ و ۳/۸۴ برای ساختمانهای ویلایی و آپارتمانی بدست آمد. سازگاری ساکنان خانههای ویلایی به میزان ۹/۴– و ۹/۱+ و ساکنان واحدهای آپارتمانی ۱/۲- و ۸/۰ درجه سانتیگراد از حد پایین و بالای دامنه استاندارد آسایش (۲۱ تا ۲۵) میباشد. ساکنان از رفتارهای سازگارانه متعددی که نشانگر اولویت بهرهگیری از راهکارهای غیرفعال در مقابل راهکارهای فعال بود، برای کسب آسایش حرارتی بهره می بردند.
نتیجه گیری: نتایج مدل رگرسیون چندگانه نشان داد فاکتورهای محیطی در خانههای ویلایی و فردی-جمعیتی در آپارتمانها بیشترین تاثیر را در آسایش حرارتی دارند. بهرهگیری از نتایج این پژوهش میتواند در طراحی فضاهای مسکونی مناسب و منعطفتر، مفید واقع شده و به کاهش مصرف انرژی منجر گردد
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
هدف: مطالعه ارزیابی آثار افزودن آنتیاکسیدان تائورین با دوزهای مختلف بر استرس اکسیداتیو و پارامترهای اسپرم منجمد شده انسانی
مواد و روشها: مایع منی ۲۰ نفر که دارای اسپرم طبیعی بودند، به ۵ قسمت مساوی تقسیم شد و قسمتی بهعنوان تازه قبل از شستشو، قسمتی پس از شستشو، قسمتی دیگر برای انجماد بدون آنتیاکسیدان (گروه کنترل انجماد) و بخشی با آنتیاکسیدان تائورین با دوز ۲۵ و ۵۰ میلیمولار با روش انجماد سریع منجمد شد. تحرک با استفاده از سیستم کامپیوتری و برنامههای ویژه (CASA)، توان زندهمانی با استفاده از رنگآمیزی تریپان بلو، ریختشناسی با بهکارگیری آزمون پاپانیکولائو، اندازهگیری میزان انواع اکسیژن فعال، انواع نیتروژن فعال با بهکار بردن ۲، ۷ دی کلروفلورسین دی استات به روش اسپکتروفلورومتری، قطعه قطعه شدن DNA توسط SCD و تشخیص کمبود پروتامین با استفاده از رنگآمیزی کرومایسین A۳ بررسی شد. در انتها با استفاده از آزمون آماری آنووا نتایج ارزیابی شد.
نتایج: فرآیند انجماد کاهش کیفیت پارامترهای کلاسیک اسپرم و افزایش انواع اکسیژن فعال را به دنبال داشته و افزودن آنتیاکسیدان تائورین تنها با دوز ۲۵ میلیمولار میتواند سبب بهبود تحرک و نقص پروتامین پس از انجماد شود. در هر صورت هیچیک از دوزهای تائورین تأثیر چندانی بر انواع اکسیژن فعال، فاکتورهای ریختشناسی، توان بقای اسپرم و قطعه قطعه شدن DNA آن پس از انجماد ندارند.
نتیجهگیری: افزودن آنتیاکسیدان تائورین مانع تولید انواع اکسیژن فعال طی فرایند انجماد نشده و تنها دوز
۲۵ میلیمولار آن قدری نقص پروتامین و تحرک اسپرم را بهبود میبخشد.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( پاییز ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
هدف اصلی استفاده از تراکم در برنامه ریزی های شهری، ایجاد مطلوبیت محیطی است؛ ضمن اینکه تراکمی در هر محیط مناسب است که در آن مطلوبیت محیطی نیز وجود داشته باشد. بنابر آنچه گفته شد هدف این پژوهش، بررسی روشی برای برقراری توازن بین میزان تراکم جمعیتی و مطلوبیت محیطی است. فرضیه تحقیق نیز این است: با استفاده از مفهوم تراکم ادراکی می توان شرایط دست یابی به این توازن و تراکم مناسب هر محیط را فراهم کرد. شهرنشینان میزان تراکم موجود در محیط را نه برمبنای تراکم های عددی واقعی آن محیط، بلکه براساس قضاوت ذهنی ادراک می کنند. این ادراک و قضاوت ذهنی آن ها به یک سری نشانه هاو عواملی وابسته است. در واقع با شناخت این نشانه ها و اولویت بندی و طراحی در جهت کاهش آثار منفی آن ها و نیز ایجاد مطلوبیت محیطی، می توان حتی تراکم های جمعیتی بالا را مطلوب کرد و از تأثیرات منفی آن ها کاست. در این پژوهش پس از تحلیل نحوه توزیع تراکم ها در شهر آمل- به عنوان شهری با الگوی توسعه متراکم- با استفاده از روش آنتروپی و انتخاب یک محله متراکم از این شهر، میزان تراکم از نظر ساکنان آن محله تحلیل شده است. حدود ۹۴ درصد پاسخ دهندگان تراکم بالا و بسیار بالایی را از محله ادراک کرده اند. همچنین در این بررسی از پاسخ دهندگان درخواست شد نشانه های مؤثر را در چنین ادراکی از میزان تراکم بیان کنند. پس از جمع بندی نشانه ها، به منظور شناخت میزان اهمیت هریک از آن ها و ضریب تأثیرگذاری شان (با توجه به ویژگی های محله) در ادراک مردم، از روش مقایسه های زوجی استفاده شده است. در پایان نیز برای دست یابی به توازن بین تراکم و مطلوبیت محیطی، پیشنهادهایی ارائه شده است.
دوره ۱۴، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده
جوشکاری چند مرحله ای یکی از پرکابردترین انواع جوشکاری در صنایع مختلف است. در این مقاله توزیع دما و تنش پسماند ناشی از فرایند جوشکاری سه مرحله ای دو ورق فولادی زنگ¬-نزن از نوع AISI ۳۲۱ با ضخامت غیریکسان بررسی شده¬است. فرآیند جوشکاری شامل دو مرحله جوشکاری الکترود دستی و یک مرحله جوشکاری با گاز محافظ و الکترود تنگستنی می¬باشد. این فرایند ابتدا در محیط آزمایشگاهی انجام گردید و توزیع دمای ناشی از فرآیند توسط ترموکوپل¬هایی ثبت گردید. همچنین تنش پسماند ایجاد شده به صورت تجربی و با استفاده از روش سوراخکاری مرحله¬ای مرکزی به دست آمد. سپس فرآیند مذکور در نرم¬افزار اجزاء محدود آباکوس مدل¬سازی شده و نتایج با اندازه¬گیری های تجربی دما و تنش پسماند مقایسه شده است. مدل اجزاء محدود شامل خواص حرارتی و مکانیکی فلز پایه و فلز جوش به صورت تابعی از دما است. همچنین ابزارهای پیشرفته مدل¬سازی فرآیند جوشکاری مانند حرکت منبع حرارتی و تولد المان استفاده شده¬است. مقایسه¬ی نتایج نشان می¬دهد که نتایج عددی و اندازه¬گیری¬های تجربی تطابق خوبی با یکدیگر داشته و مدل به وجود آمده می¬تواند پیش¬بینی خوبی از توزیع دما و تنش پسماند در این فرآیند جوشکاری داشته باشد، لذا این مدل قابل استفاده در طراحی و ارزیابی سازه جوشکاری شده است.
دوره ۱۴، شماره ۱۵ - ( ويژهنامه سوم ۱۳۹۳ )
چکیده
رفتار وابسته به اندازه مواد موقعی بروز پیدا می¬کند که اندازه ضخامت یک سازه نزدیک به مقدار پارامتر مشخصه طولی ماده باشد. در چنین مواردی نادیده گرفتن این رفتار ممکن است به نتایج نادرستی منجر شود. در این مقاله اثر شدید وابستگی به اندازه روی رفتار استاتیکی و دینامیکی میکروتیرهای با تحریک الکترواستاتیک مطالعه شده است. نقاط تعادلی میکروتیرهای با جنس طلا و نیکل تعیین شده و نشان داده شده است که به ازاء یک ولتاژ استاتیکی داده شده، اختلاف قابل توجهی بین نقاط تعادلی به دست آمده با تئوری¬های کلاسیک و تنش کوپل اصلاح شده وجود دارد. از سوی دیگر نشان داده شده است که ولتاژهای پولین استاتیکی و دینامیکی محاسبه شده با تئوری تنش کوپل چندین برابر ولتاژهای به دست آمده با تئوری کلاسیک می¬باشند. برخی از محققین گذشته از تئوری کلاسیک استفاده نموده و برای پوشش اختلاف قابل توجه نتایج تجربی با تئوری، از مقدار قابل توجهی تنش پسماند کششی فرضی در مدل خود استفاده نموده¬اند. ولی نتایج این تحقیق نشان می¬دهد که با استفاده از تئوری تنش کوپل اختلاف نتایج تئوری و تجربی به میزان قابل توجهی کاهش می¬یابد.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده
هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثر سوکروز بر میزان زنده ماندن فولیکولها و شیوع مرگ سلولی برنامه ریزی شده در بافت تخمدان موش صحرایی پس از انجماد شیشهای بود.
مواد و روشها: تخمدان موشهای صحرایی ۵ هفتهای پس از خارج شدن از بدن به سه گروه کنترل (غیرانجمادی)، انجمادی VI (اتیلن گلیکول + دی متیل سولفوکساید) و VII (اتیلن گلیکول+ دی متیل سولفوکساید+۲۵/۰ مول در لیتر سوکروز) تقسیم شد. پس از مرحله انجماد و ذوب، تخمدانها حدود نیم ساعت انکوبه و بلافاصله در محلول بوئن تثبیت و سپس به صورت سریالی برش زده شد. به منظور بررسی ریختشناسی بافت و نیز شمارش تعداد فولیکولهای دچار مرگ سلولی برنامه ریزی شده ، قطعات به ترتیب رنگآمیزی هماتوکسیلین- ائوزین و ایمونوهیستوشیمی تیمار شده با آنتیبادی anti-active & pro caspase ۳ انجام شد.
نتایج: مطالعات آماری نشان داد که میزان سالم ماندن فولیکولهای در حال تکوین به استثنای فولیکولهای بدوی بین گروههای انجمادی و کنترل یکسان است. فولیکولهای بدوی سالم در گروههای انجمادی ضمن کاهش معنیدار در مقایسه با کنترل، تفاوت معنیداری را بین خود نشان ندادند. برخلاف فولیکولهای سالم، فولیکولهای مرده در همه مراحل مختلف تکوینی، افزایش معنیداری را در دو گروه انجمادی نسبت به کنترل نشان دادند. هر چند که این اختلاف بین گروههای انجمادی معنیدار نبود. در گروههای انجمادی، فولیکولهای دچار مرگ سلولی برنامه ریزی شده نیز در تمامی مراحل به غیر از آنترال افزایش معنیداری را نسبت به کنترل نشان دادند. بین دو گروه انجمادی نیز به غیر از مرحله فولیکولی پرهآنترال (VI: ۰۰۳/۰ ± ۹۵/۱ درصد و VII: ۰۲/۰ ± ۱۲/۴ درصد، ۰۳۷/۰P<) میزان فولیکولهای دچار مرگ سلولی برنامه ریزی شده یکسان بود.
نتیجهگیری: این نتایج نشان میدهد که حضور سوکروز یا عدم حضور آن در فرآیند انجماد شیشهای تخمدان موش صحرایی، به خصوص برای حفظ فولیکولهای بدوی و اولیه که در فرآیند پیوند از اهمیت خاصی برخوردار است تفاوت چندانی را ایجاد نمیکند.
دوره ۱۵، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۴ )
چکیده
در این مقاله اثر نفوذ جرم بر روی ضریب میرایی در میکرو تیرهای تشدید کننده بر اساس تئوری کوپل تنش و فرضیات تیر اویلر- برنولی تحقیق شده است. تئوری کوپل تنش یک تئوری الاستیسیته غیر کلاسیک میباشد که میتواند اثرات اندازه را در ریز ساختارها بررسی کند. معادله حاکم بر خیز تیر با استفاده از اصل همیلتون بدست آمد و نیز معادله حاکم بر میرایی دمایی نفوذی ارتجاعی توسط معادله انتقال حرارت غیر فوریه دو بعدی و معادله نفوذ جرم غیرفیک تحقیق شده است. ارتعاشات آزاد میکرو تیرهای تشدید کننده با استفاده از مدل کاهش مرتبه گالرکین برای مد اول ارتعاشی تحلیل شده است. یک میکرو تیر دو سر گیردار با فرض شرایط مرزی همدمایی در هر دو انتها مطالعه شده است. علاوه بر این اثر نفوذ جرم بر روی ضریب میرایی برای مقادیر مختلف ضخامت میکرو تیر، دمای محیط و پارامتر طول مشخصه مطالعه شد. نتایج بدست امده مشخص کردند که در ناحیه قابل قبول بر اساس تئوری تیر اویلر برنولی و قبل از ضخامت بحرانی نتایج مربوط به مدل میرایی نفوذ جرم و مدل میرایی دمایی ارتجائی اختلافی ندارند و همچنین نتایج نشان دادند که با افزایش پارامتر طول مشخصه ضریب میرایی کاهش می یابد.
دوره ۱۵، شماره ۱۱ - ( ۱۱-۱۳۹۴ )
چکیده
در جریانهای با رینولدز بالا داخل لولههای U شکل پدیدهی جدایش در قسمت انحنای لولهها رخ میدهد که موجب افت فشار و در حالتهای همراه با انتقال حرارت موجب افزایش نامطلوب دمای سطح در آن ناحیه میشود این افزایش دما به علت کاهش نرخ انتقال حرارت از سطح به سیال روی میدهد که در کاربردهای صنعتی علاوه بر کاهش انتقال حرارت موجب تخریب سطح لولهها میگردد. در کار حاضر حذف شدن ناحیهی جدایش به وسیلهی نیروی حجمی ایجاد شده توسط محرکهای پلاسمایی و به واسطهی آن کاهش ماکزیمم دمای رخ داده در این ناحیه و همچنین تغییرات عدد پکلت مورد شبیهسازی قرار گرفته است. برای این منظور محرکهای پلاسمایی kV۵, kV۱۲و kV۱۹ با تابع ولتاژ مربعی داخل لولهی U شکل در سه جریان با رینولدزهای ۳۰۰۰، ۴۵۰۰و ۶۰۰۰ قرار داده شدهاند تا میزان تاثیر عملگر بر روی کنترل جدایش و ماکزیمم دمای رخ داده در این نقطه بررسی شود. محاسبات با استفاده از مدل پیشنهادی سوزن با روش حل عددی به صورت وابسته به زمان انجام شده است و نتایج در طول زمان عملکردی ۰تا۵۰ گزارش شده است. نتایج نشان میدهد ماکزیمم دمای سطح که در ناحیهی جدایش رخ میدهد در حضور عملگرهای پلاسمایی نزدیک این منطقه کاهش قابل توجهی دارد که به علت حذف و تغییر منطقه جدایش میباشد.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
تاکنون تحقیقات زیادی برروی پدیده چگالش بخار آب در نازلها و پرههای ثابت توربین بخار انجام شده است. در اکثر این مدلسازیها از تنشسطحی سطح صاف بجای تنشسطحی قطره که علاوه بر دما وابسته به شعاع آن نیز میباشد، استفاده شده است که یکی از دلایل مهم آن عدم دقت لازم در روابط پیشنهادی محاسبه تنشسطحی سطح کروی قطره میباشد. اخیراً کالوا با برازش نتایج برگرفته از حل دقیق معادله گیبس-تولمن-کنیگ-باف رابطهای را برای محاسبه تنشسطحی قطره که قاعدتاً کمتر از تنشسطحی سطح صاف میباشد، پیشنهاد داده است. در این پژوهش برای اولین بار تاثیر این رابطه بر معادله جوانهزایی کلاسیک اصلاح شده برای جریان چگالشی بخار آب در یک کانال همگرا-واگرا مافوق صوت تحقیق شده است. از آنجا که ضریب تولمن (δ) در معادله تنشسطحی کالوا یک پارامتر مهم محسوب میشود، در این تحقیق برای اولین بار با برازش دادههای برگرفته از زنجیره معادلات تولمن یک معادله برای تغییرات ضریب تولمن با دمای قطره نیز پیشنهاد شده است. تنشسطحی وابسته به شعاع و دمای کالوا علاوه بر تاثیر مستقیم در شعاع بحرانی قطرات، در بدست آوردن انرژی آزاد بحرانی قطره نیز تاثیرگذار میباشد که تاثیر هردو آنها برای اولین بار در معادله جوانهزایی کلاسیک اصلاح شده بررسی شده است. اعمال اصلاح تنشسطحی قطره پیشنهادی کالوا و همچنین استفاده از معادله پیشنهادی تغییرات دمایی ضریب تولمن در مدلسازی تحلیلی یکبعدی جریان آدیاباتیک مافوق صوت، باعث بهبود نتایج به میزان ۱۲ درصد در شعاع نهایی قطرات و ۵ درصد در توزیع فشار در منطقه شوک میعان شده است.
دوره ۱۶، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۹۲ )
چکیده
بیش از نیمی از بیماران سرطانی تحت یکی از انواع روشهای درمان سرطان مانند شیمیدرمانی یا پرتودرمانی قرار میگیرند. متأسفانه درمان با روشهای تهاجمی، عوارض جانبی و گاهاً شدیدی را بر جای میگذارد. بیمارانی که تحت شیمیدرمانی قرار میگیرند مستعد ابتلا به نقص تخمدان زودرس شده که عاملی مهم در ناباروری است. بنابراین بهمنظور حفظ قدرت باروری، انجماد بافت تخمدان برای خانمهایی که در اثر شیمیدرمانی، رادیوتراپی، ناهنجاریهای ژنتیکی یا بیماریهای خاص دیگر مبتلا به ناباروری میشوند و برای دختران نابالغ نیز بهعنوان تنها راه ممکن برای ذخیره سلولهای جنسی توصیه میشود.
دوره ۱۷، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
در مقاله حاضر به بررسی مواجهه سیال-جامد در یک میکروتیر الکترواستاتیکی با استفاده از تئوری آیرودینامیک سه بعدی پرداخته شده است. از تئوری تنش کوپل اصلاح شده جهت مدل سازی الاستیسیته وابسته به اندازه میکروتیر استفاده شده است. مدل ارائه شده میتواند به عنوان یک میکرو سنسور جرمی مورد استفاده قرار گیرد. برای آنالیز رفتار دینامیکی میکروتیر، یک ولتاژ مستقیم به سیستم اعمال شده و سپس با اعمال ولتاژ متناوب مشخصات دینامیکی سیستم حول وضعیت تغییر شکل یافته استاتیکی مورد تحلیل قرار گرفته است. به دلیل ماهیت غیر خطی معادلات حاکم برای حل آن ها از مدل کاهش مرتبه مبتنی بر گالرکین استفاده شده است. نتایج نشان دادهاند که در نظر گرفتن تنش کوپل و نیز افزایش اندازه پارامتر مشخصه طولی باعث کاهش اندازه اختلاف فشار سیال ایجاد شده بین دو طرف میکروتیر میشود. با این حال با توجه به تئوری آیرودینامیک سه بعدی برای مواجهه سیال-جامد، تغییر اختلاف فشار ایجاد شده منجر به بروز اختلاف در پیش بینی اندازه جرم افزوده بین دو تئوری کلاسیک و تنش کوپل اصلاح شده نمیشود. در بخش دیگری از نتایج نشان داده شده است که وجود جرم افزوده تا چه اندازه میتواند باعث تغییر در نمودارهای پاسخ فرکانسی رسم شده برای سیستم شود. همچنین اعمال تئوری تنش کوپل و افزایش اندازه پارامتر مشخصه طولی باعث سفتتر شدن سیستم و متعاقب آن کاهش دامنه ارتعاشی و شیفت نمودارهای پاسخ فرکانسی به سمت راست شده است.
دوره ۱۷، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
روشهای درمان سرطان اکثراً تهاجمی بوده و با آسیب رساندن به گنادها، توانایی باروری شخص را کاهش و امید به فرزند داشتن را در افراد سرطانی به یأس مبدل میسازد. با وجود این با پیشرفت علم پیوند و انجماد، حفظ توانایی باروری در زنان مبتلا به سرطان میسر شده است. هدف اصلی از انجماد تخمدان برگرداندن باروری و چرخه هورمونی پس از پیوند به خودی است. اگر چه تاریخچه پیوند بافت تخمدان به قرن نوزدهم بر میگردد، اما بیش از صد سال زمان برده است تا محققین بتوانند تولد نوزاد زنده انسانی را به دنبال انجماد و پیوند بافت تخمدان در بیمار سرطانی گزارش کنند. با وجود این موفقیت و مطالعات دیگر، هنوز سئوالات بسیاری در زمینه انجماد و پیوند بافت تخمدان باقی مانده است که پاسخگویی آنها نیاز به برنامهریزیهای دقیق و جامع دارد. از میان این سئوالات، تغییرات عوامل رشد و هورمونی به دلیل اثراتشان بر عملکرد فولیکولها در طول پیوند بافت تخمدان از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ بنابراین در این مطالعه مروری، سعی شده است که نحوه فعالیت هورمونهای جنسی و عوامل رشد تخمدان پس از پیوند بافت منجمد، مورد بحث قرار گیرد.
دوره ۱۷، شماره ۷ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله ارتعاشات غیر خطی میکرو تیرهای با رفتار ویسکو-انالاستیک تحت تحریک نیروی الکترواستاتیک و با در نظر گرفتن اثرات اندازه بررسی میشود. فرض میشود که میکرو تیر در ابتدا با ولتاژ مستقیم تحریک شده و سپس حول خیز استاتیکی به وجود آمده ناشی از این ولتاژ، با ولتاژ متناوب مرتعش میشود. با استفاده از رفتار تنش-کرنش وابسته به زمان مواد انالاستیک، معادله ساختاری تیر بر اساس تئوری تنش کوپل بهبود یافته استخراج شده است. همچنین با در نظر گرفتن نیروی الکترواستاتیک و نیروی کشیدگی لایه میانی معادله حرکت استخراج و با استفاده از روش گالرکین، معادله حرکت به معادله دیفرانسیل معمولی تبدیل شده است. سپس با استفاده از روش اغتشاشات به حل معادله پرداخته شده و منحنی پاسخ فرکانسی به دست میآید. اثر رفتارهای مختلف مواد شامل الاستیک، ویسکو الاستیک و انالاستیک بعنوان مدلهای تغییر شکل ماده و اثر پارامترهای شدت انالاستیک و زمان آزاد سازی بر ارتعاشات غیر خطی میکرو تیرها مطالعه شده است. نتایج نشان میدهد که شناسایی رفتار تنش کرنش مواد استفاده شده در میکرو سازهها به منظور شناسایی مدل تغییر شکل ماده بسیار مهم بوده و منحنیهای پاسخ فرکانسی به شدت متاثر از رفتارهای تغییر شکل ماده میباشند. مقاله حاضر نشان میدهد که نتایج به دست آمده از مدلهای ویسکو الاستیک و انالاستیک با هم متفاوت بوده ولی شرایطی وجود دارد که دو مدل انالاستیک و الاستیک نتایج مشابهای را پیش بینی میکنند. همچنین دیده میشود که شدت انالاستیک و زمان آزاد سازی انالاستیک به طور چشمگیری بر منحنیهای پاسخ فرکانسی اثر میگذارند.
دوره ۱۷، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۶ )
چکیده
در این مقاله اثر فیلم سیال و اثر اندازه بر روی رفتار دینامیکی میکروصفحه بررسی شده است. میکروصفحهی مورد نظر یک صفحهی دوسرگیردار میباشد که توسط نیروی الکترواستاتیک تحریک میشود. فضای بین میکروصفحه و بستر صلب، هوا وجود دارد. معادله حرکت صفحه با استفاده از تئوری مرتبه اول تنش برشی و تئوری کوپل تنش و در نظر گرفتن کرنشهای ونکارمن بدست میآید. معادله حاکم بر فشار سیال معادله رینولدز غیرخطی و تئوری میکروپلار برای لحاظ کردن اثر اندازه در سیال می_باشد. با استفاده از روش المان محدود معادلات حرکت ورق و با استفاده از روش اختلاف محدود معادلات رینولدز، خطی سازی می شود. معادلات دیفرانسیل مرتبه اول وابسته به زمان با استفاده از روش انتگرال گیری مستقیم نیومارک حل می شود. اثرات اندازه و اثر کشیدگی صفحهی میانی بر رفتار دینامیکی ورق و همچنین تغییرات فاکتور کیفیت نسبت به پارامترهای مختلف به عنوان نتایج این مقاله ارائه می شود. بر اساس نتایج، در نظر گرفتن اثر کشش صفحهی میانی صلبیت میکروصفحه را افزایش داده و بخصوص برای ولتازهای تحریک با دامنهی بالاتر این اثر واضحتر است. در نظر گرفتن اثر اندازه در صفحه باعث افزایش و در سیال باعث کاهش صلبیت سیستم می شود. افزایش فشار سیال باعث کاهش دامنه نوسان در تحریک پلهای میشود که ناپایداری دینامیکی را به تعویق می اندازد. با افزایش پارامتر کوپلینگ سیال فرکانس طبیعی میکروصفحه افزایش می یابد، اما با افزایش پارامتر مقیاس طول سیال این فرکانس و همچنین فاکتور کیفیت سیستم کاهش پیدا میکند
دوره ۱۸، شماره ۱ - ( ۱۲- )
چکیده
باستان شناسی علمی رو به رشد است که در حال کشف بقایای آثار انسان در طول تاریخ می باشد و بهترین مدرک برای فهم روابط انسانی است که همکاری نزدیک بین کشورهای همسایه، بویژه دو کشور همجوار را نشان می دهد.
درست در عصر مفرغ که انسان سازمان اجتماعی بهتری را تشکیل داده، باستان شناسی مدارک مثبتی برای همکاری اقتصادی و فنی در جهت وضع زندگی بهتر و تامین آسایش بیشتر انسان ارائه نموده است. در شبه قاره هند و پاکستان شواهد قدیمی از نقش و نگار های سفالینه های یافته شده از قلعه گل محمد و ژوب و دره لورالایی در بلوچستان، که در مرحله بعدی به مواد بزرگتری در مهرگر تبدیل شد، نشان از رشدی مداوم را مجسم می سازد. سپس این منطقه وارد مرحله تمدن سند پیشرفته می شود که شهرهای موهنجودارو و هاراپا نماینده آن هستند. بنظر می رسد چنین نقش و نگاری شهری نمی توانست بدون تماس عمیقی با فرهنگهای عصر مفرغ ایران، که مدارک آن از کاوش های بمپور، تپه یحیی، تپه سیلک و تپه حصار بدست آمده اند، گسترش پیدا کند. بنابراین، با تکیه بر داده های باستان شناختی می توان گفت که مردم فلات ایران و امتداد آن در بلوچستان و حتی در سند، روابط تجاری عمیقی با یکدیگر استوار کرده بودند.
در آغاز هزاره چهارم پ.م. تجارت همزمان با فن کوزه گری و تلاش انسان در تولید فرآورده های کشاورزی گسترش یافت و داد و ستد با دنیای غرب و شرق شروع شد. جو و گندم از ایران به مصر و اروپا رفت و ارزن از هند و از طریق ایران به غرب رسید. همچنین مقدار زیادی مهر و زیورآلات مشابه در ایران و سرتاسر حوزه وسیع سند و نواحی بین النهرین و آسیای میانه دلالت بر گستردگی تجاری در حوزه تمدن ایرانی در همین دوره دارد.
این مقاله سعی دارد با استفاده از مدارک باستان شناختی بحث و اثبات نماید که پیشرفتهای صورت گرفته در این حوزه وسیع بویژه در مکانهای باستانی ایران و هند غربی (پاکستان امروزی) بخاطر راههای ارتباطی مانند جاده ابریشم و داد و ستد های بازرگانی بوده است. نکته دیگر اثبات این تئوری است که این تجارت نه تنها انگیزه هایی را برای توسعه شهر نشینی ساده و ابتدایی در بخش های مختلف منطقه مورد بحث بوجود آورده بلکه موجب گسترش مبادلات فرهنگی بویژه در خصوص الگوی شهرسازی، معماری و هنر (بخصوص در موهنجودارو و شهر سوخته) شده است.