جستجو در مقالات منتشر شده


۴ نتیجه برای خلیقی


دوره ۳، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

 این پژوهش به ضمایر بازیافتی در زبان فارسی می پردازد. هدف از این تحقیق، توصیف نحوی ضمایر بازیافتی زبان فارسی در چارچوب نظریه حاکمیت و مرجع گزینی است. جایگاه های حضور ضمیر بازیافتی، عامل «حرکت» در فرایند شکل گیری ضمایر بازیافتی و علت دستوری یا غیردستوری بودن حضور ضمایر بازیافتی، موضوعات عمده بررسی شده در این تحقیق هستند. در این تحقیق مشخص شد ضمایر بازیافتی در زبان فارسی مشتق در پایه هستند و حضورشان در جایگاه هایی خاص اجباری است.

دوره ۲۰، شماره ۱۴۵ - ( اسفند ۱۴۰۲ )
چکیده

ویژگی­های بالقوه آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی چشمگیر می­باشند. انتخاب روش استخراج مناسب بر کمیت و کیفیت ترکیبات آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی اثرگذار است. هدف از این مطالعه، بررسی کارایی امواج فراصوت در استخراج ترکیبات فنلی، آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل بود. بهینه‌سازی با استفاده از روش آماری سطح پاسخ و طرح باکس بنکن با انتخاب فاکتور زمان فراصوت­دهی در سه سطح (۱۰، ۲۵ و ۴۰ دقیقه) و شدت امواج فراصوت در سه سطح (۴۰، ۷۰ و ۱۰۰ درصد) و کاربرد حلال اتانول ۷۰ درصد انجام گردید. از نتایج آزمون‌های انجام شده با روش آماری سطح پاسخ، شدت فراصوت به عنوان موثرترین فاکتور استخراج ترکیبات فنلی، آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل شناخته شد و با افزایش زمان و شدت امواج فراصوت میزان استخراج این ترکیبات افزایش یافت. شرایط بهینه استخراج ترکیبات آنتی‌اکسیدانی و ضدمیکروبی از میوه گیاه کمرگل، زمان ۳۶ دقیقه و شدت فراصوت ۹۱ درصد تعیین گردید و در این شرایط بهینه، میزان ترکیبات فنلی کل و شاخص IC۵۰ عصاره­های اتانولی استخراجی از میوه گیاه به ترتیب ۶۳/۲۳ میلی­گرم بر گرم و ۳۰/۴۵ میکروگرم بر میلی‌گرم، میزان بهینه حداقل غلظت بازدارندگی از رشد باکتری­های استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت و باسیلوس سرئوس به ترتیب ۱۹/۰ و ۰۷/۶ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و میزان بهینه حداقل غلظت باکتری­کشی استافیلوکوکوس اورئوس کوآگولاز مثبت ۸۱/۱۱ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر حاصل گردید. همچنین عصاره­های استخراجی در شدت فراصوت ۹۱ درصد و زمان ۳۶ دقیقه دارای قابلیت مهار فعالیت باکتری­های اشریشیاکلی: H۷  O۱۵۷ و سودوموناس آئروژینوزا در غلظت­های به ترتیب ۲۵ و ۲۵ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و قابلیت کشندگی باکتری­های باسیلوس سرئوس، اشریشیاکلی: H۷  O۱۵۷ و سودوموناس آئروژینوزا در غلظت­های به ترتیب ۲۵، ۵۰ و ۵۰ میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بودند.
 

دوره ۲۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

حمله کلرایدی یکی از مخرب‌ترین پدیده‌هایی است که در سازه‌های بتنی اثراث نامطلوبی بر بتن و فولاد به جای می‌گذارد. خوردگی میلگردها از یک سو و آسیب بتن از سوی دیگر می‌تواند بطور چشمگیری منجر به کاهش ظرفیت لرزه‌ای سازه‌های بتنی در بستر زمان گردد. با توجه به این موضوع، مدلسازی زوال مقاطع بتن آرمه پیش از انجام تحلیل‌های غیرخطی به منظور ارزیابی رفتار لرزه‌ای آنها ضرورت دارد. در این راستا نشریه ۳۶۰ توصیه می‌نماید که برای در نظر گرفتن اثرات خوردگی مقاطع بتن آرمه، روابط ممان-انحناء مورد استفاده در تعریف مفاصل پلاستیک به کمک یک عدد ثابت تحت عنوان ضریب آگاهی اصلاح گردد. با توجه به وابستگی فرایند زوال سازه‌های بتنی تحت حملات شیمیایی به زمان و همچنین وجود عدم قطعیت‌های مختلف در مدل‌سازی این پدیده، به نظر می‌رسد که لحاظ نمودن اثرات خوردگی تنها با یک ضریب ثابت کافی نبوده و می‌بایست پژوهش‌های بیشتری در این خصوص انجام گردد. در این راستا در مقاله حاضر رفتار لرزه‌ای یک قاب خمشی بتن آرمه در عمر مفید ۵۰ ساله تحت حمله کلرایدی بر وجوه خارجی ستونها مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور در ابتدا انتشار کلراید با توجه به قانون فایک مدل‌سازی و سپس میزان آسیب در میلگرد‌ها و بتن به کمک نرم افزار متلب محاسبه گردید. به منظور افزایش دقت مدل‌سازی، از یک چهارچوب احتمالاتی مبتنی بر شبیه‌سازی مونت کارلو جهت درنظر گرفتن عدم قطعیت‌ها استفاده شد. در گام بعد، منحنی های ممان-انحناء مقاطع با استفاده از نتایج مدل‌سازی زوال استخراج گردید و با روابط توصیه شده در نشریه ۳۶۰ مقایسه شد. در پایان رفتار لرزه‌ای قاب خمشی مذکور به کمک تحلیل غیرخطی استاتیکی (پوش آور) در دو حالت استفاده از نتایج ممان-انحناء بدست آمده از پژوهش حاضر و نشریه ۳۶۰ مورد مطالعه قرار گرفت.
آقای فرامرز خلیقی، دکتر حسین صادقی سقدل، دکتر بهرام سحابی، دکتر سجاد فرجی دیزجی،
دوره ۲۳، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۲ )
چکیده

یافته‌های حاصل از مطالعات و پژوهش‌های سازمان جهانی کار و سازمان جهانی مهاجرت[۱] (۲۰۲۲)، نشان می‌دهد که در سراسر دنیا، بیش از ۴۰ میلیون نفر، قربانی[۲] انواعی از برده‌داری نوین[۳] هستند. از طرف دیگر مطالعات (نهاد) شاخص جهانی برده‌داری[۴] (۲۰۲۱)، بیانگر آن است که در کشور ایران، بیش از ۴۹۵ هزار نفر «برده نوین» وجود دارد. پیدایش چنین آسیبی، محرکی برای بررسی این آسیب و عوامل موجد آن است که با محاسبه شاخص‌های آسیب‌پذیری آن برای ایران با روش فازی، می‌توان هدف فوق را محقق نمود. شاخص آسیب پذیری برده‌داری نوین به روش فازی در این مطالعه، در یک فرایند سه مرحله‌ای با استفاده از چهار مؤلفه ۱. حمایت‌های سیاسی و مدنی؛ ۲. حقوق اقتصادی، اجتماعی و سلامت؛ ۳. امنیت شخصی و ۴. جنگ و پناهندگی[۵] به دست خواهد آمد. در بخش اول مطالعه حاضر، ضمن بررسی مفهوم برده‌داری نوین و تشریح انواع آن، به تحلیل ادبیات موجود در این باب پرداخته‌ایم؛ پس از آن، شاخص آسیب‌پذیری برده‌داری نوین به تفکیک شهر و روستا و در نهایت، برای کل کشور محاسبه خواهد شد که با داشتن این شاخص، می توان شرایط برده‌داری را در سال‌های بین ۱۳۷۵ الی ۱۳۹۷ مورد بررسی قرار داد. یافته‌های این پژوهش، نشان می‌دهد که شاخص فوق برای بازه زمانی مذکور، دارای روند نزولی بوده است.
 
[۱]. Global Estimates of Modern Slavery: Forced Labour and Forced Marriage
[۲]. Victim
[۳]. Modern Slavery
[۴]. Global Slavery Index
[۵]. Refugees and Conflict
 


صفحه ۱ از ۱