۳۷ نتیجه برای جباری
دوره ۴، شماره ۱ - ( زمستان ۱۴۰۰ )
چکیده
توسعه را میتوان یکی از دغدغههای اصلی جامعه ایرانی در تاریخ معاصر دانست. توسعه همه جانبه کشورها بهویژه توسعه اقتصادی آنها تابع عوامل متعدد و درهم تنیدهای است و هدف این پژوهش، تبیین رابطه ویژگیهای جغرافیاییِ ساخت قدرت سیاسی با توسعه اقتصادی در ایران است. این تحقیق با رویکرد کمی و روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است. دادهها به دو روش کتابخانهای و پیمایش خبرگی گردآوری شده و در تحلیل از روش همبستگی استفاده شده است. جامعه آماری شامل اساتید دانشگاههای تهران در تخصصهای مربوط به موضوع مقاله میشود. روش نمونه گیری هدفمند با روش گلوله برفی انجام شده است. حجم نمونه خبره ۳۰ نفر میباشد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از نرمافزار Minitab استفاده شده است. هرچند ابعاد و مولفههای مختلف ساختِ قدرت سیاسی در ایران پیچیده و درهمتنیده هستند؛ لیکن در این تحقیق، مولفهها و شاخصهای بُعد جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی احصا شده و شاخصهای آن در رابطه با توسعه اقتصادی مورد تحلیل و سنجش قرار گرفته است. براساس نتایج تحقیق، شاخصهای توسعه اقتصادی در ایران، در ارتباط با پنج مولفه جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی قرار دارند. از بین پنج مولفه مورد ارزیابی، به ترتیب مولفههای: جغرافیای اقتصادی، ژئوپلیتیک، جغرافیای سیاسی، ویژگیهای زیست محیطی و در نهایت جغرافیای انسانی (اجتماع و فرهنگ) بیشترین اولویت را در ارتباط با وجه جغرافیایی ساخت قدرت سیاسی و توسعه اقتصادی در ایران دارا هستند.
کیومرث آقایی، امیر جباری، محمد کریمی،
دوره ۸، شماره ۲ - ( ۴-۱۳۸۷ )
چکیده
نرخ ارز به عنوان معیار ارزش برابری پول ملی یک کشور در برابر کشورهای دیگر، منعکس کننده وضعیت اقتصادی آن کشور در مقایسه با شرایط سایر کشورهاست. نرخ ارز متغیری است که
می تواند عملکرد اقتصاد و متغیرهای اقتصادی را تحت تأثیر قرار دهد. یکی از مسائل مهمی که در زمینه نرخ ارز ، به ویژه در کشورهای توسعه نیافته و در حال توسعه موضوع مورد تحقیق بوده و هست، مسأله تأثیر نرخ ارز بر متغیرهای کلان اقتصادی می باشد.
این مطالعه، منابع نوسانات کلان اقتصادی در ایران را با تأکید بر نقش نرخ ارز واقعی و ارتباط بین نرخ واقعی ارز و متغیرهای کلان اقتصادی در چار چوب یک الگوی بردار خود رگرسیونی ساختاری) SVAR ( و الگوی تجزیه واریانس ساختاری بررسی می کند.
نتایج نشان می دهد منابع اصلی نوسانات نرخ واقعی ارز در ایران بیشتر از شوکهای پولی و شوکهای قیمتی نفت مشتق می شود. با این اوصاف ، اختلالات پولی و قیمت نفت در ایران بر تحرکات نرخ واقعی ارز تأثیر می گذارد که این نتیجه نشان می دهد که سیاستهای پولی در ایران باید با احتیاط بیشتر اجرا شود.
همچنین نتایج نشان می دهد که قسمت اعظم نوسانات درآمدی در ایران به خاطر شوکهای قیمتی، قیمت نفت، پولی و عرضه می باشد؛ که این امر نشان می دهد که تنوع اقتصادی ، بهبود زیر ساختها و سرمایه گذاری ، ثبات قیمتها و جلوگیری از نوسانات پولی و جلوگیری از عرضه
بی رویه پول در جامعه می تواند باعث جلوگیری از نوسانات تولید ملی ، شکوفایی و رشد اقتصادی شود.
دوره ۱۰، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده- با توجه به وجود اقلیم های متنوع در ایران، طراحی معماری باید با توجه به شرایط اقلیمی انجام شود؛ این بویژه در شرایطی که شرایط حرارتی بحرانی باشد اهمیت بیشتری داشته و به مهمترین چالش ذهنی معمار تبدیل می شود. اقلیم سرد یکی از اقلیمهای مهمی است که به طراحی خاص نیاز دارد. در این اقلیم فصل تابستان بسیار کوتاه بوده و در بیشتر زمانها دمای محیط در زیر محدوده آسایش قرار دارد. مهمترین مسأله، گرمایش است، زیرا بیشتر زمانها، به افزایش دما تا محدوده آسایش نیاز است. در این مقاله اقلیم سرد وخشک تبریز به عنوان میدان تحقیق انتخاب و تحلیل حرارتی برای آن انجام شد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در ماه های آذر تا بهمن همواره باید برای گرمایش از تجهیزات مکانیکی فعال در کنار تجهیزات غیر فعال استفاده شود. در ماه اسفند در طول روز به جز ساعات ظهر نیز همواره به استفاده از تجهیزات مکانیکی نیاز است. این نیاز در ماه های فروردین و اردیبهشت در محدوده دماهای حداقل به چشم می خورد.
دوره ۱۱، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۰ )
چکیده
به دلیل خواص برجسته ترکیب بین فلزیγ-TiAl مانند مقاومت بالا و مناسب در برابر خستگی، اکسیداسیون، خوردگی، خزش، ارتعاشات دینامیکی، دمای کاری بالا و کاربرد آن در صنعت هوافضا، خودروسازی، موتورهای توربوجت و ساخت و تولید پره، در این تحقیق به مطالعه بر روی ماشینکاری تخلیه الکتریکی(EDM) ترکیب بین فلزی –TiAlγ با استفاده از سه نوع متفاوت الکترود ابزار مسی، گرافیتی و آلومینیومی جهت بررسی مشخصات خروجی فرآیند مانند نرخ براده برداری ،نرخ سایش ابزار، زبری سطح، توپوگرافی سطح و آنالیز عنصری (EDS) سطح نمونه های ماشینکاری شده، پرداخته می شود. نتایج این تحقیق نشان می دهد که عناصر غالب در ترکیب شیمیایی سطوح ماشینکاری شده
γ-TiAl عبارتند از تیتانیوم، آلومینیوم، کربن و اکسیژن. تغییر جنس الکترود ابزار تاثیر خاصی بر روی تشکیل فازها و ترکیبات شیمیایی متفاوت روی سطح قطعه کار و به طور کلی بهسازی متالوژیکی سطح ماشینکاری شده ندارد، بلکه تاثیر اصلی و غالب آن بر روی سایر مشخصات خروجی فرآیند مانند نرخ براده برداری، نرخ سایش ابزار و زبری سطح است.
دوره ۱۱، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده
این مقاله زمان و وجه فعل را در زبان فارسی و انگلیسی از دیدگاه نحوی و معنایی مقایسه میکند. وجه فعل در زبان فارسی و انگلیسی از نظر معنایی یکسانند اما یک دسته از افعال حالت به اجبار تکواژ «میـ» میگیرند در حالیکه در زبان انگلیسی تمام افعال حالت بدون تکواژ بهکار میروند. بهعلاوه در حالیکه در زبان فارسی تمام افعال تکمیلی (accomplishment verbs) میتوانند با حذف نشانه مفعول مستقیم به افعال تکوینی(activity verbs) تبدیل شوند در زبان انگلیسی افعال تکمیلی نمیتوانند به افعال تکوینی تبدیل شوند. در مورد زمان در زبان انگلیسی شش نوع زمان (زمان حال، حال کامل، گذشته، ماضی بعید، آینده ساده و آینده کامل) وجود دارد اما در زبان فارسی پنج نوع زمان شکل میگیرد زمان آینده کامل در زبان فارسی وجود ندارد. از نظر نحوی جهت مقایسه وجه فعل در این دو زبان از مدل ارد (Arad) و بورر (Borer) استفاده شد که محل تلاقی نحو و معنا را وجه فعل میدانند. اعمال تکمیلی (telic events) توسط فرافکن تکمیل کننده وجه فعل با ایجاد حالت مفعولی تعیین میشود در حالیکه اعمال تکوینی atelic) events) توسط فرافکن تکمیلی وجه فعل با عامل شروع کننده کاری (فاعل) صورت میگیرد. شرایطی که در آن عملی صورت نمیگیرد وجه فعل تهی میماند و وجه فعل را وجه حالت مینامیم. زمان فعل هیچ گونه تأثیری در وجه فعل ندارد.
دوره ۱۲، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
مدیریت موجودی و برنامهریزی سفارش در مراکز درمانی بهویژه در شرایط بیماریهای همهگیر امری بسیار ضروری است و میتواند تأثیر بهسزایی در کاهش هزینهها، ارائه مطلوب خدمات به بیماران و تأمین ملزومات گروه درمان داشته باشد. هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگوی دینامیکی چندکالایی گسسته زمان برای مدیریت بهینه موجودی و برنامهریزی سفارشهای کالاهای مصرفی بیمارستانها در شرایط همهگیری کووید ۱۹ است. قلمرو مکانی این مطالعه، بیمارستان خلیج فارس در شهر بوشهر است. در این مطالعه برای حل الگوی ریاضی، از الگوریتم ترکیبی بهینهسازی ازدحام ذرّات - ژنتیک تحت سناریوهای چندگانه استفاده شده است. نتایج نشان داد الگوی ارائهشده بر پایه تأمین تقاضای اولیه، در نوع و میزان مصرف کالاهای مختلف، قابلیت کمینهکردن هزینهها با درنظرگرفتن محدودیت حجم انبار تحت سناریوهای چندگانه را دارد. الگوریتم ترکیبی ارائه شده در مقایسه با الگوریتمهای ژنتیک و بهینهسازی ازّدحام ذرّات نیز از عملکرد بهتری برخوردار است.
دوره ۱۲، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
ترکیب بین فلزی γ-TiAl دارای خواص برجسته ای مانند مقاومت بالا و مناسب در برابر خستگی، اکسیداسیون، خوردگی، خزش، ارتعاشات دینامیکی و دمای کاری بالا می باشد. این ترکیبات بین فلزی در صنعت هوافضا، خودروسازی، موتورهای توربوجت و ساخت و تولید پره کاربرد دارند. در این تحقیق فرآیند ماشینکاری تخلیه الکتریکی به کمک پودر با استفاده از پودرهای مختلف آلومینیوم، گرافیت، سیلیکون کارباید، کروم و آهن بر روی این ترکیب بین فلزی مورد مطالعه قرار می گیرد تا مشخصات خروجی فرآیند مانند زبری سطح، نرخ سایش ابزار، نرخ براده برداری و توپوگرافی سطح با یکدیگر مقایسه گردد. تحقیق موجود به روش تجربی و به کمک دستگاه اسپارک و مخزنی ویژه انجام شده است. نتایج نشان می دهد که پودر آلومینیوم به عنوان مناسب ترین نوع پودر در غلظت بهینه ۲ گرم بر لیتر، مقدار صافی سطح را نسبت به حالت ماشینکاری بدون پودر ۳۲% افزایش، نرخ سایش ابزار را ۱۹% کاهش و البته نرخ براده برداری را ۵/۷% کاهش می دهد و همچنین منجر به بهبود توپوگرافی سطح ماشینکاری شده و کاهش عیوب و ترکهای سطحی می گردد.
دوره ۱۲، شماره ۵۶ - ( خرداد و تیر ۱۴۰۳ )
چکیده
فرهنگ و جهانبینی، پایههای موجودیت و شناخت هر جامعه را شکل میدهند که البته اینها هم در اثر عواملی بیرونی چون کوچ جمعی، دینآوری، خشکسالی، جنگ و غیره دگردیسی مییابند. این دگردیسیها گاهی در درازنای روزگاران به چنان فرجامی دچار میآیند که به فراموشی زیرساختها و علل اولیۀ شکلگیری آن فرهنگ هم منجر میشود. بستری که محمل بازنمود آن زیرساختها را در هر فرهنگی فراهم میآورد، روایتهای فولکلوریک است که با تحلیل آنها میتوان سرچشمههایی را بازیافت که در اسناد تاریخی کمتر نشانی از آنها مانده است. بنا به شواهد تاریخی، فرهنگ مادربرتری در زاگرس پیش از حضور گستردۀ اقوام آریایی در نجد ایران، پدیدۀ غالب اجتماعی بوده است. چنین پدیدههایی خردهفرهنگها و آداب اجتماعی خاصی را با خود میآورد که در سطوح مختلف اجتماعی و ادبی بازنمود مییابد. «برونهمسری» از ویژگیهای فرهنگ مادربرتری است که میتوان نمود آن را در ادب شفاهی کردستان پی گرفت که این جستار با تحلیل محتوای سه روایت شفاهی و مشهور کردی («مم و زین»، «لاس و خزال» و «خَج و سیامند») آن را به شیوۀ تحلیلی ـ توصیفی به انجام میرساند و نشان میدهد که عامل کنش و درگیری در آنها حاصل برخورد دو فرهنگ برونهمسری و درونهمسری است.
مصطفی دین محمدی، امیر جباری،
دوره ۱۳، شماره ۴ - ( زمستان ۹۲ ۱۳۹۲ )
چکیده
هدف از این مقاله، نقد و بررسی هدفگذاری کمی مخارج تحقیق و توسعه در قانون برنامه پنجم و سیاستهای اجرایی علمی و فناوری است. در این مقاله با توجه به شواهد نظری و مطالعات تجربی مجموعه عوامل توضیح دهنده و اثرگذار بر تحقیق و توسعه شناسایی و مدل سازی شده است.
نظام حقوق مالکیت معنوی و درجه کارآمدی دولت در تعریف، تضمین و اجرای حقوق مالکیت، ساختار های صنعتی و فناوری اقتصاد، درجه باز و رقابتی بودن اقتصاد، ساختار و وزن بنگاه های بزرگ مقیاس در تحقیق و توسعه، نوع تأمین مالی مخارج تحقیق و توسعه توسط بنگاه های تجاری، دولت و یا بخش خارجی و ساختار تابع تولید تحقیق و توسعه و جریان نهاده ها و ستانده های حاصل از آن، از اصلی ترین متغیرهای درونزای تعیین کننده مخارج تحقیق و توسعه در هر اقتصادی است.
مقایسه تطبیقی عوامل اصلی اثر گذار بر شدت تحقیق و توسعه در ایران در مقایسه با متوسط سازمان کشورهای همکاری و توسعه (OECD)، نشان می دهد که ظرفیت های ملی جذب مؤثر مخارج تحقیق و توسعه در ایران به طور متوسط کمتر از ۲۰ درصد متوسطOECD است. شواهد نشان می دهد که بخش عمده تحقیق و توسعه در ایران برونزا و با اعتبارهای تحقیقی دولتی تعیین می شود. بالطبع نمی توان انتظار زیادی برای کارآیی مخارج انجام شده نیز داشت؛ چرا که متناسب با ظرفیت های ملی جذب تحقیق و توسعه در اقتصاد، تأمین و جذب نشده است.
با توجه به آسیب شناسی به عمل آمده، سه پیشنهاد اصلاحی مشخص برای اصلاح سیاست های تحقیق و توسعه برنامه پنجم در جهت کارآمدی و افزایش بازدهی مخارج صرف شده ارائه شده است. در پیشنهاد مهم اول، عنوان شده است که هدفگذاری مخارج تحقیق و توسعه مؤثر از تولید ناخاص ملی در پایان برنامه به ۵/۱ درصد در سال برسد. قید شده است تغییر نگرش بنیادی به موضوع اعتبارات پژوهشی در جهت محوریت بنگاه ها و بخش غیر دولتی برای کارآمد سازی منابع مصروف شده الزامی است.
پیشنهاد دوم، بر تکیه و اصلاح سیاست های نرم افزاری تحقیق و توسعه استوار شده است. نظام پژوهشی در ایران به مؤلفه های سخت افزاری و شاخص های کمی نظیر بودجه و امکانات، ساختار و تشکیلات و در بعد محصول صرفاً تولیدات سخت افزاری سطح اول تحقیق و توسعه یعنی مقالات چاپ شده و امثال آنها توجه فراوانی دارد. به همین جهت پیشنهاد شده است مؤلفه های نرم افزاری تحقیق و توسعه نظیر نظام حقوق مالکیت، نظام سیستم ابداعات ملی، نظام یادگیری ملی، نظام انگیزش و پاداش، ارزیابی کارآمدی، بازار پژوهش و رابطه تعاملی تحقیق و توسعه با مؤلفه های رقابت ناپذیری اقتصاد مورد توجه برنامه قرار گیرد.
پیشنهاد سوم ناظر بر توسعه نطام آمار و اطلاعات تحقیق و توسعه در ایران است.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۳ )
چکیده
آکوستیک امیشن یکی از روشهای بررسی مکانیزم خوردگی می باشد که از این روش پیشرفته میتوان برای تشخیص عیوب مختلف در سازههای تحت بار و اجزای آنها در زمینه تستهای غیر مخرب استفاده کرد. در این مقاله خورندگی محلولهای اسید سولفوریک و اسید کلریدریک بر روی فولادهای زنگ نزن ۳۰۴، ۳۱۶و فولاد GTD-۴۵۰با استفاده از آکوستیک امیشن مورد بررسی قرار گرفته است. برای این موضوع، اطلاعات آکوستیک امیشن مربوط به آزمایشهای خوردگی جمعآوری و مورد تحلیل قرار گرفت. با توجه به نمودار آزمایشها مجموع کانت در نمونههای دارای تنش بسیار بیشتر از نمونه های بدون تنش است که ناشی از حساسیت بالای فولادهای زنگ نزن در خوردگی تحت تنش میباشد. همچنین بازه فرکانسی نمونههای دارای تنش از بازه فرکانسی نمونه های بدون تنش کمتر میباشد. مجموع کانت فولاد زنگ نزن ۳۰۴ در نمونههای دارای تنش و بدون تنش بیشتر از فولاد زنگ نزن ۳۱۶ میباشد. خوردگی ناگهانی و شدید در اسید کلریدریک برای مواد تست شده به ویژه در نمونههای تحت تنش فولاد زنگ نزن ۳۰۴ مشاهده گردید که بسیار مخرب میباشد؛ زیرا این نوع از خوردگی باعث ایجاد حفرههایی با تمرکز تنش بالا و در نهایت شکست سازه می شود.
دوره ۱۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۸۹ )
چکیده
چکیده
کنوانسیون ورشو ۱۹۲۹ و مونترال ۱۹۹۹ درخصوص حمل و نقل هوایی در کلیه پروازهای بینالمللی و پروازهای داخلی اکثر کشورهای جهان اجرا میگردند. مطابق ماده ۱۷ کنوانسیون ورشو، که کنوانسیون مونترال هم تغییر مهمی در آن به وجود نیاورده، «متصدی حمل مسؤول خسارات وارد در صورت فوت یا جرح یا هرگونه صدمه بدنی مسافر خواهد بود، مشروط بر اینکه حادثه موجب فوت یا صدمه بدنی در داخل هواپیما یا حین عملیات سوار یا پیاده شدن رخ داده باشد». منظور از «حادثه»، «داخل هواپیما» و «حین عملیات سوار یا پیاده شدن» در این ماده چیست؟ این مقاله با توجه به کنوانسیونهای ورشو و مونترال و رویه قضایی دادگاههای مختلف، این عبارات را مورد تجزیه و تحلیل قرار میدهد.
دوره ۱۴، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۲ )
چکیده
هدف : سرطان معده دومین علت شایع مرگ ناشی از بدخیمی ها در سرتاسر جهان است. سایتوکاین ها میانجی های پپتیدی هستند که در تنظیم پاسخ های ایمنولوژیکی، التهابی و ترمیمی، در مقابل عوامل مهاجم دخالت می کنند. اینترلوکینها سیتوکینهایی هستند که اغلب بر لنفوسیتهای دیگر مؤثر میباشند. اینترلوکین ۱۰ یکی از اینترلوکین های مهم بدن است که در مهار پاسخهای التهابی و ایمنی نقش دارد. پلی مورفیسم های مختلفی در ناحیه پروموتوری ژن اینترلوکین ۱۰ شناسایی شدند که با تغییر در میزان بیان این ژن می توانند سبب تغییر عملکرد آن شوند. در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط پلی مورفیسم (-۱۰۸۲ G/A) در پروموتر ژن اینترلوکین ۱۰ با سرطان معده پرداخته شد.
مواد و روش ها : دو گروه ۵۰ نفری بیمار و۵۰ نفر سالم به عنوان جامعه مورد مطالعه انتخاب شدند و از انان خون گیری شد. پس از استخراج DNA از نمونه ها، به وسیله روش Tetra-ARMS-PCR ژنوتایپ های پلی مورفیسم مورد نظر ارزیابی شدند. سپس نتایج انالیز اماری شد.
نتایج : ژنوتایپینگ نمونه ها نشان داد که فراوانی الل های A و G بترتیب ۷۴% و۲۶% در افراد بیمار و در گروه کنترل ۶۸% و ۳۲% بود. انالیز اماری رابطه معنا داری بین ژنوتایپ GG در این پلی مورفیسم و سرطان معده را نشان داد (P= ۰,۰۱۳).
نتیجه گیری : نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از پلی مورفیسم (-۱۰۸۲ G/A) درژن اینترلوکین ۱۰ بعنوان یک بیو مارکر مولکولی در سرطان معده در جمعیت بیماران ایرانی استفاده نمود.
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۰ )
چکیده
هدف: سلولهای بنیادی خون قاعدگی از نظر عملکردی و فنوتیپی به سلولهای بنیادی مزانشیمی شبیه هستند. سلولهای بنیادی مزانشیمی فعالیت و تولید سلولهای دندریتیک را مهار میکنند؛ اما درباره تأثیر سلولهای بنیادی خون قاعدگی بر سلولهای سیستم ایمنی اطلاعات کمی وجود دارد. در مطالعه حاضر، تأثیر این سلولها بر تمایز سلولهای دندریتیک از مونوسیت بررسی شد.
مواد و روشها: خون قاعدگی از خانمهای سالم در دوره قاعدگی تهیه شد. سلولهای تک هستهای چسبان جدا شده و پس از دو هفته کشت، سلولهای بنیادی خون قاعدگی بهدست آمدند. سلولهای مونوسیت در حضور سایتوکینهای اینترلوکین ۴ و فاکتور محرک کلونی گرانولوسیت- مونوسیت به سمت سلولهای دندریتیک در حضور و عدم حضور سلولهای بنیادی خون قاعدگی، تمایز داده شدند. پس از ۵ روز میزان تولید نشانگرهای سلولهای دندریتیک و مونوسیت اندازهگیری شد. میزان تولید سایتوکین اینترلوکین ۶ نیز در مایع رویی کشتها اندازهگیری شد.
نتایج: در حضور سلولهای بنیادی خون قاعدگی، درصد سلولهای دارای نشانگرهای سلولهای دندریتیک (CD۱a) و مونوسیت (CD۱۴) بهترتیب کاهش و افزایش معنیداری را نشان داد. میزان تولید اینترلوکین ۶ در مایع رویی همکشتی سلولهای بنیادی خون قاعدگی با مونوسیت افزایش معنیداری داشت.
نتیجهگیری: مطالعه حاضر نشان داد سلولهای بنیادی خون قاعدگی تمایز سلولهای مونوسیت به دندریتیک را مهار میکنند. این اثر میتواند به افزایش تولید سایتوکین اینترلوکین ۶ نسبت داده شود. با توجه به محاسنی که برای سلولهای بنیادی خون قاعدگی ذکر شده، این سلولها میتوانند جایگزین مناسبی برای سلولهای بنیادی مزانشیمی در کارهای بالینی آینده باشند.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مدیریت کمی و کیفی منابع آب به منظور تأمین نیازهای آبی برای کاربریهای مختلف از رویکردهای مهم سیاستگذاری در هر کشور است. در این راستا پایش کیفیت آب مخازن سدها به عنوان یک گام اساسی در مدیریت این منابع با ارزش اهمیت ویژهای دارد. کاهش هزینههای عملیات پایش و طراحی شبکه پایش که حداکثر اطلاعات از آن حاصل شود، از اهداف مشترک همه برنامههای پایش است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از مدل کیفی CE-QUAL-W۲ نقاطی از مخزن سد کرخه که مقادیر شاخصهای کیفی در طول زمان در آن ها تغییرات زیادی را نشان میدهد شناسایی شود. برای این منظور، کنترل تغذیهگرایی در مخزن سد به عنوان هدف عملیات پایش در نظر گرفته شد و با توجه به اینکه چهار پارامتر اورتوفسفات، نیترات، کلروفیلa و اکسیژن محلول تأثیر زیادی در ایجاد بستر مناسب برای رشد ماکروفیتها، جلبکها و انواع علف های هرزآبی دارند، این چهار شاخص مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از مقادیر اندازه گیری شده شاخصهای مورد مطالعه در یک دوره چهارده ماهه از اردیبهشت ماه ۱۳۸۴ تا تیرماه ۱۳۸۵ مدل پیشبینی کیفیت دوبعدی CE-QUAL-W۲ کالیبره و واسنجی شد و با استفاده از سری زمانی شاخصهای کیفی در سلولهای مدل، مقادیر واریانس زمانی محاسبه شده و نقاطی که دارای واریانس زمانی حداکثر می باشند به عنوان نقاط بحرانی از نظر پایش کیفیت معرفی شدند. نتایج بدست آمده بیانگر کارایی متدولوژی پیشنهادی در تعیین نقاط بحرانی بمنظور پایش کیفی مخازن سدها می باشد.
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۵، شماره ۱۳ - ( ویژهنامه ۱۳۹۴ )
چکیده
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
هدف: ویروس سایتومگال انسانی بتا هرپس ویروسی است که باعث عفونت پایدار در افراد شده و بیماریهای شدیدی را در جنین و افراد مبتلا به نقص سیستم ایمنی ایجاد میکند. اگر چه ویروس سایتومگال انسانی به عنوان یک ویروس عامل در سرطانهای انسانی به حساب نمیآید اما مطالعات جدید نشان میدهد عفونت با ویروس سایتومگال انسانی ممکن است بهطور اختصاصی باعث بعضی از سرطانهای انسانی از جمله گلیوما باشد. گلیوما یکی از شایعترین سرطانهای مغزی است که در کودکان و بزرگسالان دیده میشود و دارای ۴ درجه است. در این پژوهش در راستای شناسایی و تشخیص عفونت با ویروس سایتومگال انسانی در نمونههای گلیومای مغزی، یک روش Real-Time PCR راهاندازی و استفاده شد.
مواد و روشها: نمونههای پارافینه تومور مغزی گلیوما از بیماران مراجعه کننده به بخش جراحی اعصاب بیمارستان امام خمینی انتخاب شد. با استفاده از کیت استخراج DNA از بافت پارافینه جداسازی شد. پس از طراحی آغازگرهای اختصاصی برای ناحیه US۲۸ ویروس سایتومگال انسانی اقدام به بهینهسازی و انجام واکنش Real-Time PCR شد.
نتایج: نتیجه Real-Time PCR کیفی روی ۴ بیمار از ۱۸ بیمار مثبت بود که حدود ۲/۲۲ درصد است. ۲ نفر از بیمارانی که ویروس سایتومگال انسانی آنها مثبت شد، فوت کردند.
نتیجهگیری: این اولین مطالعه برای ردیابی وجود ژن سایتومگالوویروس انسانی در نمونههای بیماران مبتلا به گلیوما در ایران است. با توجه به یافتههای این گزارش و گزارشهای دیگران، مطالعات گستردهتری با استفاده از روشهای تشخیصی دیگر پیشنهاد میشود.
دوره ۱۶، شماره ۲ - ( ۲-۱۳۹۵ )
چکیده
مطالعه جریان لایه مرزی یکی از مسائل بنیادی در مکانیک سیالات بشمار میرود، که از دیرباز مورد توجه پژوهشگران این رشته قرار داشته است. تا کنون تحقیقات بسیار زیادی روی جریان لایه مرزی صورت گرفته است که اکثر آنها در خصوص سیالات نیوتنی بوده و سهم اندکی از آنها به سیالات غیر نیوتنی پرداختهاند. هدف اصلی این پژوهش شناخت بهتر اثرات خواص ویسکوالاستیک، بر مشخصههای لایه مرزی میباشد. در این تحقیق با رویکرد عددی به انتقال حرارت و لایهمرزی ایجادشده توسط جریان سیال ویسکوالاستیک باوجود جمله گرادیان فشار پرداختهشده است. در رویکرد عددی، برای شبیهسازی این جریان، از دینامیک سیالات محاسباتی به صورت ضمنی با استفاده از نرم افزار متلب و از مدل مرتبه دو، به عنوان مدل ساختاری سیال ویسکوالاستیک استفاده شده است. جهت اطمینان از پاسخهای روش عددی، استقلال نتایج از شبکه محاسباتی بررسی و همچنین پاسخها در حالت نیوتنی با حل بلازیوس و فالکنراسکن مقایسه شدهاند. در حل عددی نشان داده شد که با افزایش اختلاف تنشهای نرمال اول روی دیواره، ضخامت لایه مرزی هیدرودینامیکی، ضخامت مومنتوم، ضخامت جابجایی و ضخامت لایه مرزی حرارتی افزایش مییابد. تغییرات ضریب درگ در اختلاف تنشهای نرمال اول گرادیان فشارهای متفاوت گزارش شده است. تاثیر تغییرات عدد پرانتل در جریان سیال ویسکوالاستیک بر مشخصههای لایهمرزی مورد مطالعه قرار گرفته است. عدد ناسلت متوسط در گرادیان فشارهای متفاوت و ضریب اختلاف تنش نرمال اول مورد ارزیابی قرار گرفته است و در نهایت در یک گرادیان فشار ثابت، با افزایش ضریب اختلاف تنش نرمال اول ناسلت متوسط در طول صفحه، کاهش می یابد.
دوره ۱۷، شماره ۱۰ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
برداشت انرژی الکتریکی از تیر یکسردرگیر پیزوالکتریک با تحریک مودهای ارتعاشی حاصل می گردد. مودهای ارتعاشی دارای گره های کرنشی می باشند که توزیع کرنش در راستای تیر در این نقاط تغییر علامت می دهد. مودهای ارتعاشی تیر یکسردرگیر بجز اولین مود دارای گره های کرنشی مشخصی می باشند. از نظر تئوری و هم تجربی نشان داده می شود که گره های کرنشی مودهای ارتعاشی با الکترودهای پیوسته باعث حذف ولتاژ خروجی الکتریکی می گردد. اگر از الکترودهای جدا شده به جای الکترودهای پیوسته استفاده شود ولتاژ خروجی ناشی از تحریک دومین مود می تواند به طور قابل توجهی افزایش یابد. با استفاده از تئوری قانون گوس در معادله مدار لایه پیزوالکتریک تحت خمش دینامیکی، پاسخ ولتاژ ناشی از جفت شدگی الکترومکانیک حاصل می گردد. یکی از پارامترهای موثر در پاسخ ولتاژ، ترم جفت شدگی مودال می باشد که علاوه بر وابستگی به هندسه، جنس و پارامترهای پیزوالکتریک تیر برداشت کننده انرژی، به تابع ویژه شیب خمش محاسبه شده در مرزهای الکترودها نیز وابسته است. اگر شیب ها در مرزهای الکترودهای پیوسته برای شکل مود مربوطه به یکدیگر نزدیک باشند، خروجی الکتریکی در آن مود بسیار کوچک خواهد بود. در این پژوهش با روش های تئوری و تجربی تاثیر گرههای کرنشی در برداشت انرژی از تیر یکسردرگیر پیزوالکتریک در حالات فرکانس تحریک تشدید و غیر تشدید مورد بررسی واقع می گردد. در عین حال تاثیر بار مقاومتی بر روی نتایج ولتاژ و توان خروجی و حصول بار مقاومتی بهینه مورد توجه قرار می گیرد.