جستجو در مقالات منتشر شده
۷ نتیجه برای جاودان
دوره ۳، شماره ۵ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
اشعاری که در زمینۀ کار و شغل در فرهنگ شفاهی کهگیلویه و بویراحمد سروده شده است، بخش وسیعی از ادبیات این مرز و بوم را تشکیل میدهد. مردان و زنان این استان برای انجام هر کاری شعری همنوا با کنندۀ کار دارند که مضمون و موسیقی متناسب با آن را دارد و انگیزۀ خوبی برای انجام کارهاست. این اشعار مجموعهای از تفکرات، انگیزهها و حالات روانی هنگام کار است که غنای ادبی آن نشان از قدمت ادبی مردم این استان دارد.
در جامعۀ عشایری و روستایی کهگیلویه کارهایی ازقبیل برنجکوبی، بلوطکوبی، شیردوشی، دوغزنی، نشاکاری برنج و بهچرا بردن برهها، با خواندن اشعاری همراه بوده که متناسب با وضعیت و شرایط آن کار برای تسریع، سرگرمی و فرار از خستگی خوانده میشد. در این پژوهش تلاش شده است به بررسی و واکاوی این اشعار پرداخته شود.
جعفر حقیقت، ابراهیم جاودان،
دوره ۱۴، شماره ۴ - ( زمستان ۹۳ ۱۳۹۳ )
چکیده
بعد از سقوط نظام ارزی ثابت برتون وودز، نرخهای ارز اسمی و واقعی به طور گستردهای نوسان داشتهاند. یافتههای تجربی حاکی از اثر معنیدار نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر متغیرهای کلان از قبیل تولید، تجارت و سرمایهگذاری است. مطالعه حاضر اثر نااطمینانی نرخ ارز واقعی بر بهرهوری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران را در دوره ۸۶-۱۳۵۳ مورد بررسی قرار داده است. نااطمینانی نرخ ارز واقعی با استفاده از واریانس شرطی الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو تعمیم یافته نمایی (EGARCH) استخراج گردید. برآرود مدل با استفاده از رهیافت خودتوضیح با وقفههای گسترده (ARDL) نشان داد که نااطمینانی نرخ ارز واقعی در کوتاهمدت و بلندمدت، اثر منفی و معنیدار بر بهرهوری کل عوامل تولید در بخش کشاورزی ایران دارد. با توجه به نتایج پژوهش، به منظور کاهش نااطمینانی نرخ ارز واقعی، پیشنهاد میگردد از سوی سیاستگذاران، سیاستهای مناسب برای کاهش اختلاف بین نرخ اسمی و واقعی ارز به کار گرفته شود.
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده
مدول برشی یکی از مهمترین خصوصیات نهشتههای خاکی میباشد که جهت انجام تحلیلهای دینامیکی بایستی مورد ارزیابی دقیق قرار گیرد. از سویی دیگر مناطق وسیعی از کرۀ زمین، از جمله بخشهای وسیعی از مناطق جنوبی ایران، پوشیده از خاکهای کربناتی است. این خاکها بسیاری از میدانهای عظیم نفتی و گازی جهان را در خود جای داده و همواره مورد ساخت و سازهای گستردهای نیز قرار دارند. از اینرو بررسی کامل رفتار این خاکها از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. در این تحقیق، مدول برشی ماسهی کربناتی بوشهر با استفاده از آزمونهای آزمایشگاهی ستون تشدید و سهمحوری سیکلی مورد بررسی قرار گرفته است. اثر فشار محدود کننده و دانسیتهی نسبی بر تغییرات مدول برشی این ماسه مطالعه شده است. مطالعات آزمایشگاهی این تحقیق در دو حالت همسان و غیرهمسان انجام گرفته تا چگونگی اثر شرایط تنش حاکم اولیه بر المان خاک در رفتار آن مشخص شود. نتایج آزمایشها نشان می دهد که افزایش فشار محدود کنندهی میانگین و همچنین دانسیتهی نسبی، افزایش مدول برشی خاک را به دنبال دارد. همچنین نتایج بیانگر آن است که ناهمسانی تنش تحکیم اولیه در مقایسه با سایر پارامترها اثر کمتری بر رفتار خاک دارد. نتایج با بازهها و مدلهای پیشنهادی محققین مقایسه شده و در نهایت مدلی جهت ارزیابی منحنی تغییرات نسبت مدول برشی خاک کربناتی بوشهر در برابر کرنش برشی ارائه شده است.
اسماعیل پیش بهار، ابراهیم جاودان،
دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
با توجه به سهم بالای غذا در سبد مصرفی خانوارها و جانشینی محدود آن با سایر کالاها، نوسان قیمت مواد غذایی میتواند اثر قابل توجهی بر کل قیمتهای مصرفکننده داشته باشد. در سالهای اخیر، واکنش قیمت مواد غذایی به شوکهای پولی هدف مطالعات گستردهای بوده است.
مطالعه حاضر، اثر شوکهای پولی بر قیمت مواد غذایی را در ایران مورد آزمون قرار داده است. در این راستا، تکنیک جوهانسون- جوسیلیوس و مدل تصحیح خطا با استفاده از دادههای سالانه در دوره ۱۳۸۷-۱۳۵۲ به کار گرفته شد. شوکهای پولی نیز با استفاده از فیلتر هودریک - پرسکات استخراج شد.
نتایج نشان داد که در بلندمدت، شوکهای پولی مثبت اثر معنیداری بر قیمت مواد غذایی در ایران دارند. بنابراین سیاستگذاریها باید به گونهای باشد که آثار منفی شوکهای پولی بر قیمت مواد غذایی به حداقل برسد.
دوره ۱۶، شماره ۹ - ( ۹-۱۳۹۵ )
چکیده
آلیاژهای فلزی در محدوده دمای نیمه جامد رفتار رئولوژیکی مشابه سیالات غیر نیوتنی نشان میدهند. چنین رفتاری را میتوان با استفاده از مدلهای رئولوژیکی توصیف نموده و برای تعیین پارامترهای این مدلها از روشهای ویسکومتری معمول استفاده نمود. در این تحقیق، ویسکوزیته آلیاژ نیمه جامد آلومینیوم ۷۰۷۵ با استفاده از نتایج سیگنالهای نیرو – جابجائی حاصل از دو آزمون فشار در بین صفحات موازی و اکستروژن معکوس اندازه گیری شد و برای تعیین پارامترهای مدل کراس در محدوده وسیعی از نرخ برش مورد استفاده قرار گرفت. تاثیر پارامترهای نرخ برش و دما (میزان کسر جامد) بر روی ویسکوزیته آلیاژ بررسی گردید. مشاهده گردید که رفتار این آلیاژ در محدوده نیمه جامد از نوع رقیق شونده برشی است که در آن با افزایش نرخ برش مقدار ویسکوزیته کاهش مییابد. همچنین با افزایش دما مقدار ماکزیمم نیروی وارده به دلیل کاهش میزان کسر جامد و کاهش مقاومت در برابر سیلان ناشی از آن کاهش مییابد که سبب کاهش مقدار ویسکوزیته میگردد. نتایج نشان داد که مقادیر ویسکوزیته محاسبه شده توسط مدل چهارپارامتری کراس در مطابقت خوبی با نتایج تجربی به دست آمده در محدوده وسیعی از نرخ برش میباشد. همچنین نتایج شبیه سازی صورت گرفته نشانگر عملکرد بسیار خوب مدل ارائه شده برای پیش بینی خواص رئولوژیکی و رفتار سیلانی آلیاژ نیمه جامد در محدوده وسیعی از نرخ برش میباشد.
دکتر مهدی شعبان زاده خوشرودی، دکتر امید گیلان پور، دکتر ابراهیم جاودان، دکتر محسن رفعتی،
دوره ۲۲، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۱ ۱۴۰۱ )
چکیده
بهدنبال تشدید تلاطمهای ارزی از اواخر سال ۱۳۹۶، ستاد اقتصادی دولت برای مقابله با آثار این رویداد و مدیریت بازار ارز، از ابتدای سال ۱۳۹۷، به اختصاص ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ تومان برای هر دلار آمریکا جهت واردات کالاهای اساسی اقدام کرد. هدف اصلی اجرای این سیاست، ممانعت از سرایت التهابات ارزی به بازار کالاهای اساسی مورد نیاز مردم و منتفع کردن دهکهای پایین جامعه عنوان شده بود. با این حال، امروزه باگذشت سه سال از اجرای این طرح، بسیاری از کارشناسان معتقدند که اجرای سیاست یارانه ارز ترجیحی، هزینههای زیادی را به دنبال داشته و به علت ناکامی در کنترل افزایش قیمتها، نتوانسته است ثبات مصرف مواد غذایی هدف را بین خانوارها تضمین کند. در مقابل، موافقان اجرای این سیاست، معتقدند که تأثیر سیاست ارز ترجیحی در کنترل نوسانات و رشد قیمت محصولات در بازار نهایی و درنهایت، مصرف خانوارها، قابل ملاحظه بوده است. از این رو، همواره این پرسش در محافل علمی و سیاسی کشور مورد بحث بوده که آیا یارانه پرداختی در قالب سیاست ارز ترجیحی به مصرفکننده نهایی رسیده و بر سطح مصرف او اثر معنیدار داشته است؟ با این رویکرد، پژوهش پیشرو، به ارزیابی اثر سیاست ارز ترجیحی بر مصرف مواد غذایی در مناطق شهری ایران پرداخته است. جهت دستیابی به این هدف، ابتدا با بهکارگیری مبانی نظری در مطالعات مختلف، مدل نظری تحقیق حاضر تبیین شد. شایان ذکر است که اطلاعات مورد نیاز برای مطالعه طی دوره زمانی ۹۹-۱۳۸۴ جمعآوری و در قالب مدل ARDL-PANEL تحلیل شدند. نتایج، نشان داد که اگرچه سیاست ارز ترجیحی بر مصرف خانوار، اثر مثبت و معنیدار داشته اما این تأثیر، قابل توجه نبوده است. ضمن آنکه بر اساس نتایج، شاخص قیمت گروههای غذایی و نوسانات نرخ ارز بر مصرف مواد غذایی در کوتاهمدت و بلندمدت، اثر منفی و در مقابل، افزایش درآمد خانوارهای شهری بر مصرف مواد غذایی در کوتاهمدت و بلندمدت، اثر مثبت و معنیدار دارند. درنهایت نیز نتایج حاصل از جزء ضریب تصحیح خطای پانل، نشان میدهد که به دلیل سرعت پایین تعدیل، آثار شوکهای ارزی، ماندگاری بالایی در اقتصاد ایران دارند.
دوره ۲۵، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۰ )
چکیده
گردشگری رویداد بهعنوان یکی از انواع گردشگری که بهگفتۀ گتز، چندین دهه است که در صنعت گردشگری و جامعۀ تحقیقاتی مطرح میشود، از عوامل انگیزشی مهم در گردشگری است که در برنامههای توسعه و بازاریابی اکثر مناطق، عاملی مهم بهشمار میرود. درصورتی که مدیران و برنامهریزان در تمامی سطوح و اشکال گردشگری، توسعهای تکبعدی را درنظر بگیرند و بدون توجه به ذینفعان برای توسعه اقدام کنند، نخواهند توانست جاذبهای پایدار ایجاد کنند و دستیابی به اهداف متنوع توسعۀ رویداد امکانپذیر نخواهد بود.
پژوهش حاضر درراستای دستیابی به توسعۀ چندبعدی گردشگری مقصد با هدف تحلیل مؤلفههای مؤثر بر ادراک سازماندهندگان رویدادهای گردشگری فرهنگی و مدیریت بهینۀ رویداد تنظیم و با استفاده از روششناسی ترکیبی و روش توصیفی-تحلیلی پیمایشی، ابعاد و مؤلفههای مختلف مؤثر بر ادراک سازماندهندگان بهعنوان بخشی از ذینفعان رویداد شناسایی، تحلیل و اولویتبندی شد. بدین منظور، ابعاد مختلف ارائهشده ازسوی پژوهشگران واکاوی و بهوسیلۀ پنل خبرگان دستهبندی و هممفهومسازی شد و مؤلفههای مؤثر بر ادراک سازماندهندگان رویداد ارائه گردید. پس از آن، با توزیع پرسشنامه درمیان ۵۰ نفر از سازماندهندگان رویداد بزرگداشت فردوسی در منطقۀ توسِ شهر مشهد که با تکنیک تمامشماری و بهروش دلفی منتخب شدند، مؤلفههای مؤثر بر رویداد سنجیده شد و سپس مؤلفههای شناساییشده با روش تاپسیس فازی تجزیه و تحلیل، دستهبندی و اولویتبندی گردید.
نتایج تحلیلها نشان میدهد که ادراک فیزیکی با کسب رتبۀ نخست بیشترین تأثیر را بر درک سازماندهندگان از رویداد دارد؛ مقولهای که بیانگر این مهم است که فضاسازیهای فیزیکی، دسترسیپذیری، توسعۀ زیرساختها، کیفیتهای محتوایی متنوع و زیباییشناسانه و تصویرِ موردنظر بهاندازۀ زیادی بر ایجاد درک بهتر و مؤثرتر از رویدادها و برنامهریزی متناسب با منطقه تأثیر میگذارد.