۲۳ نتیجه برای بابائی
دوره ۳، شماره ۱ - ( بهار ۱۴۰۱ )
چکیده
بیان مساله: برای رسیدن به توسعه پایدار مناطق شهری یکی از جنبههای کلیدی امکان نظارت بر کیفیت زندگی در تمام ابعاد آن یعنی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی است که این مهم نیازمند اجرای ابزارهایی است که قادر به شناسایی ابعاد اصلی رضایت انسان باشند.
هدف: هدف اصلی تحقیق حاضر، ارزیابی رفاه و کیفیت زندگی مردم در شهر تبریز بر اساس مؤلفههای اساسی با ارجاع به نظریه قابلیتهای «سن» می باشد.
روشها: بصورت تحلیلی توصیفی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری تحقیق جمعیت شهر تبریز که حجم نمونه براساس فرمول کوکران ۳۸۲ نفر بدست آمد. برای تحلیل دادهها از معادلات ساختاری با روش اکتشافی و تحلیل عاملی مرتبه دوم با استفاده از نرم افزارAmos و Spss بهره گرفته شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که عوامل تعیینکننده اصلی رفاه ذهنی در زمینه ادراکات فردی، شرایط اقتصادی، امنیت، کیفیت محیطی و فرصتهای آموزشی هستند. شرایط رفاه در مناطق بسیار ۷، ۹ و ۶ بسیار پایین است، در حالی که در مقابل، ۲ و ۱ و ۵ بالاترین سطوح رفاه را در بین مناطق تبریز نشان داد. با تمرکز بر منطقه ۷، میتوان مشاهده کرد. این منطقه به مراتب کمترین مقادیر را برای سه بعد اصلی از چهار بعد اصلی رفاه نشان میدهد که قابلتوجه به نظر میرسد.
نتیجه گیری: در نتیجه برای رسیدن ساکنین شهر به سطح رفاه و کیفیت زندگی مطلوب باید توجه مضاعف شود.
دوره ۶، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۱ )
چکیده
تغییرات زمانی و مکانی بارش از ویژگیهای اصلی اقلیم ایران می باشد. طبق آمارهای موجود، ایران بین سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۷۴ دوره خشکی را پشت سر گذاشته، در حالی که بین سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۳ دوره ترسالی داشته است. در مقاله حاضر تغییرات زمانی و مکانی مذکور برای سالهای ۱۹۶۶ تا ۱۹۹۸ محاسبه و ترسیم شده است. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که سالهایی که میانگین بارش سالیانه برابر میانگین کل یا بیشتر است ۱۴ سال و سالهایی که میانگین بارش سالیانه کمتر از میانگین کل است ۱۹ سال می باشد. به عبارت دیگر، چولگی منحنی فراوانی میانگین بارشهای سالیانه به طرف بارشهای کمتر از میانگین می باشد . نتایج پهنه بندی تغییرات مکانی وزمانی بارش نشان دهنده ۷ الگوی مکانی بارش و ۷ الگوی زمانی بارش در سطح کشور است.
دوره ۷، شماره ۲۹ - ( آذر و دی ۱۳۹۸ )
چکیده
منظومههای قضا و قدر از آن دسته آثاری هستند که در دورۀ زمانی صفویه تا قاجاریه با محوریت تفکر جبری و در قالب طرح یک داستان سروده شدهاند. بیشتر این منظومهها
بهصورت نسخۀ خطی در دست است و تعداد آنها به بیش از ۲۰ مورد میرسد. در این مقاله ۴ نسخۀ چاپی و ۱۱ نسخۀ خطی این منظومهها از دیدگاه بررسی عناصر فرهنگ و ادبیات عامه بررسی شدهاند. با وجودی که منظومههای قضا و قدر در قالب ادبیات رسمی و با محوریت یک موضوع کلامی و فلسفی سروده شدهاند، مشخصههای زبانی و محتوایی آنها ثابت میکند که منبع الهام اصلی این متون، فرهنگ و ادبیات عامه است. نوع برخورد سطحی با موضوع چالشبرانگیز قضا و قدر و عاری بودن متن از استدلالهای پیچیدۀ فلسفی؛ ترویج تفکر تقدیرباوری در این منظومهها؛ بازتاب عناصری از فرهنگ و ادبیات عامه، مثل زبان و بیان ساده؛ وزن عامیانۀ این آثار؛ انعکاس باورهای خرافی مثل اعتقاد به بخت و اقبال؛ توصیف برخی از سنتهای مردمی، بازتاب برخی از رفتارهای عامه و توصیف شخصیتها و
مکانهایی از متن و بطن زندگی عامه از نشانههای تأثیرپذیری منظومههای قضا و قدر در ادبیات عامه است. منظومههای قضا و قدر از نظر بوطیقا و ساختار داستانی نیز کاملاً منطبق با ساختار قصههای عامیانه هستند. ضعف پیرنگ؛ ضعف حقیقتمانندی؛ اهمیت حادثهپردازی؛ شخصیتهای ایستا و قالبی؛ ابهام زمان و مکان و روایت داستان از زاویۀ دید دانای کل از ویژگیهای است که این منظومهها را با قصههای عامیانه پیوند میدهد.
دوره ۹، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۶ )
چکیده
اهداف: کاروتنوئیدها گروه وسیعی از رنگدانههای محلول در چربی هستند و بهوسیله انواعی از میکروارگانیزمها تولید میشوند. هدف مطالعه حاضر، مقایسه تولید رنگدانه کاروتنوئیدی توسط جدایههای پروکاریوتی اکوسیستمهای شور ایران و شناسایی جدایه برتر بود.
مواد و روشها: در مطالعه تجربی حاضر جدایهها با روشهای مبتنی بر کشت، خالصسازی و عصاره کاروتنوئیدی با روش اسپکتروفتومتری در طول موجهای ۴۰۰ تا ۶۰۰نانومتر آنالیز شدند. میزان کل کاروتنوئید در طول موج ۴۹۰نانومتر بهدست آمد و در نهایت با روش خالصسازی باندها بهوسیله کروماتوگرافی لایه نازک و آنالیز با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا و طیفسنج مادون قرمز تبدیل فوریه باندهای مورد نظر تعیین هویت شدند.
یافتهها: از اکوسیستمهای بررسیشده، تعداد ۴۳ جدایه بهدست آمد. ۸ جدایه تحملکننده نمک، ۸ جدایه نمکدوست نسبی و ۲۷ جدایه نمکدوست اجباری بودند. همه سویهها ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کردند. جدایه M۲۴ با تولید ۲۰/۵۴۰۵میکروگرم بر گرم بهعنوان جدایه برتر اتخاب شد. ۶ باند در عصاره رنگی این سویه مشاهده و غلیظترین باند خالصسازی شد. طیفسنجی با اسپکتروفتومتر مرئی در نور فرابنفش جذب ۴۹۵نانومتری با دو شانه در ۵۳۰ و ۴۶۵نانومتر را بهعنوان حداکثر جذب نشان داد که مشابه طیف مرئی در نور فرابنفش حاصل از آلفا-باکتریوروبرین بود. جدایه M۲۴، ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی داشت.
نتیجهگیری: از اکوسیستمهای بررسیشده، تعداد ۴۳ جدایه بهدست آمد. ۸ جدایه تحملکننده نمک، ۸ جدایه نمکدوست نسبی و ۲۷ جدایه نمکدوست اجباری هستند. همه سویهها قادرند ترکیبات کاروتنوئیدی تولید کنند. جدایه M۲۴ جدایه برتر است، که ۹۸% با سویه هالوآرکولا آمیلولیتیکا BD-۳ قرابت فیلوژنی دارد.
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( ۴- )
چکیده
در این مقاله، حساسیت به بخار اتانل در حسگرهای مقاومتی گاز ساخته شده بر مبنای لایههای نازک SnO۲ و دولایهای ZnO/SnO۲ بررسی میشود. لایههای اکسیدفلزی حساس به گاز و اتصالات اهمی پلاتین را به روش PVD۱ و با استفاده از “تبخیر با باریکه الکترونی“۲ در خلأ، روی زیرپایه پورسلانی۳ لایه نشانی و نمونههای حاصل در دماهای مختلف ترمیم حرارتی شده است. نقش دمای فرایند در تعیین انرژی فعالسازی هدایت الکتریکی لایه بررسی و ملاحظه شد که با تغییر دما، انرژی فعالسازی هدایت و حساسیت مقاومت الکتریکی در لایههای دوگانه ZnO/SnO۲ به بخار اتانل قابل تغییر و تنظیم است. حساسیت حسگرهای گاز ساخته شده با لایههای SnO۲ و ZnO/SnO۲ به اتمسفر حاوی بخار اتانل، اندازهگیری و با یگدیگر مقایسه شد. نتایج نشان میدهد که در شرایط ساخت و آزمون یکسان ، حساسیت حسگر دولایهای ZnO/SnO۲ به بخار اتانل ۶/۱ برابر بیشتر از حساسیت حسگر تک لایه SnO۲ است. استفاده از این روش برای کنترل حساسیت و ارائه یک درجه آزادی بیشتر در طراحی حسگرهای گاز، برای اولین بار در این مقاله مطرح میشود.
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۸ )
چکیده
اهداف:پراکسیدازها در طیف وسیعی از فرآیند های زیست فناوری مورد استفاده قرار می گیرند که بیشتر آنها در دما و pH های بالا انجام می شوند. از آنجا که بیشتر پراکسیدازهای رایج در شرایط قلیایی و دمای بالا ناپایدار و غیرفعال بوده یافتن پراکسیدازهای ترموآلکالوفیلیک برای اهداف کاربردی امری ضروری به نظر می رسد.
مواد و روش ها: در این مطالعه تولید برون سلولی آنزیم پراکسیداز در سویه بومی Bacillus tequilensis مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور، فعالیت آنزیم با استفاده از دو سوبسترای ۲,۴-DCP و پیروگالول در کشت مایع باکتری سنجش و تاثیر مدت زمان کشت بر تولید آنزیم و همچنین تاثیر پارامترهای pH و دما بر میزان فعالیت آنزیم بررسی شد. خالص سازی نسبی آنزیم با استفاده از روش کروماتوگرافی تعویض یونی با سفادکس DEAE A۵۰ انجام و پارامترهای کینتیکی فعالیت آنزیم بررسی شد. در این مطالعه پارامترهای کینتیکی از قبیل Km و Vmax محاسبه شدند.
نتایج: اندازه گیری فعالیت آنزیم در زمان های مختلف کشت نشان داد که بیشترین میزان تولید آنزیم پراکسیداز ۷۲ ساعت بعد از کشت باکتری بدست می آید.
دوره ۱۳، شماره ۲ - ( پاییز و زمستان ۱۳۸۸ )
چکیده
چکیده
این مطالعه با هدف ریزمقیاسنمایی خروجی مدلهای پیشبینی عددی که در مقیاس ۵/۲×۵/۲ درجه در کشور ارائه میشود که در راستای انجام آن از یک مدل تجربی با عنوان محاسبه پتانسیل بارشزایی سیستمهای سینوپتیک PSP با بهکارگیری تکنیکهای آماری، اقلیمی، فیزیوگرافی و الگوهای سینوپتیکی استفاده کرده است. پارامترهای استفاده شده در این مدل عبارتند از بارش میانگین ماهانه، دمای میانگین ماهانه، تعداد روز بارش ماهانه، عرض جغرافیایی و ارتفاع ایستگاه سینوپتیک مورد نظر. برای طراحی مدل، ابتدا دادههای مورد نیاز برای آزمون مدل از مرکز هواشناسی NOAA گرفته شد و در نهایت در قالب معادلات تجربی، اقدام به تعریف و تبیین مدل گردید. سپس با بررسی بیش از ۸۵ سیستم طی سالهای ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۶ بتدریج معادلات، ضرایب و دامنه تعریف مدل PSP بهدست آمد. همچنین بهمنظور لحاظ نمودن ویژگیهای اقلیمی و فیزیوگرافی در مدل، شاخصی به نام CPI تعریف و وارد مدل PSP گردید. نتایج آزمون مدل طراحی شده برای یک مدل سینوپتیکی برای بهمن ۸۵ مورد
آزمون قرار گرفت که نتایج حاصل نشاندهنده تطبیق عالی بین مقدار شاخص پیشبینی شده PSP با مقدار بارش مشاهده شده میباشد، بنابراین مدل طراحی شده میتواند به عنوان یک مدل پیشبینی تکمیلی مورد استفاده قرار گیرد.
دوره ۱۴، شماره ۶۵ - ( ۴-۱۳۹۶ )
چکیده
چکیده
خاصیت ویسکوالاستیک گلوتن گندم، تحت تأثیر عوامل مختلف دستخوش تغییرات نامطلوب میشود. یکی از مهم ترین عوامل، آسیب دیدن گندم از طریق حشره سن است. حشرات سن به دانه های گندم در حال رشد حمله می کنند و به همراه بزاق خود آنزیم های پروتئولتیکی را به داخل دانه تلقیح می کنند. فعالیت پروتئولتیکی آنزیم های موجود در آرد گندم سن زده در خواص فیزیکی خمیر و پخت آن آشکار می شود. در اثر فعالیت آنزیم پروتئاز ساختمان گلوتن میشکند و در اثر آن خمیر نرم میشود که یک اثر تضعیفی بر گلوتن را نشان می دهد. در این پژوهش با توجه به اهمیت خسارت سن، تأثیر آنزیم ترانسگلوتامیناز میکروبی و کازئینات سدیم بر بهبود خواص شیمیایی و رئولوژیکی آرد گندم سنزده بررسی گردید. آنزیم ترانسگلوتامیناز در سه سطح ۳/۰، ۵/۰ و ۷/۰ درصد و کازئینات سدیم در دو سطح ۲ و ۴ درصد به فرمولاسیون اضافه شدند. نتایج نشان داد افزودن ترانس گلوتامیناز میکروبی و کازئینات سدیم در کنار یکدیگر میتواند ویژگی های رئولوژیک خمیر حاصل را بهبود دهد. همچنین مشاهده شد عملکرد آنزیم ترانسگلوتامیناز، زمانی که به همراه کازئینات سدیم استفاده شد بمراتب بهتر از زمانی بود که به تنهایی در تیمارها مورد استفاده قرار گرفت.
دوره ۱۵، شماره ۵ - ( ۵-۱۳۹۴ )
چکیده
اتصال چرخشی سرد فرآیندی جدید جهت تولید لولههای کامپوزیتی لایهای میباشد که بر مبنای فرآیند فلوفرمینگ ابداع شده است. استحکام اتصال در این فرایند به ضخامت اولیه ورق، مقدار تغییر شکل، دمای اتصال، استحکام ورقهای اولیه، عملیات حرارتی پس از اتصال و پارامتر های تولید مانند نرخ پیشروی، سرعت دوران اسپیندل بستگی دارد. در کار حاضر بررسی تاثیر میزان کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی و زمان عملیات حرارتی بر استحکام اتصال چرخشی فولاد و آلومینیم انجام شده است. استحکام اتصال ایجاد شده از طریق فرآیند اتصال چرخشی با استفاده از آزمون پوستکنی یا لایه کنی ۱۸۰درجه اندازهگیری و بررسیهای ساختاری نیز با استفاده از میکروسکوپ نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی انجام شده است. از بین پارامترهای بررسی شده، دمای عملیات حرارتی و به دنبال آن درصد کاهش ضخامت بیشترین تاثیر را بر روی استحکام اتصال دارند و تاثیر زمان عملیات حرارتی با توجه به محدوده سطوح انتخابی در این مطالعه نسبت به دو عامل دیگر ناچیز است. نتایج نشان میدهد که افزایش دمای عملیات حرارتی تا حد معینی در اثر نفوذ اتم های فلزات در شبکه های یکدیگر منجر به افزایش استحکام اتصال میشود، اما افزایش بعد از آن باعث کاهش استحکام اتصال میشود . همچنین مطالعات نشان داد که بهترین شرایط ۵۵ درصد کاهش ضخامت، دمای عملیات حرارتی ۴۷۵ درجه سانتیگراد و زمان عملیات حرارتی ۱۲۰ دقیقه است که در این شرایط استحکام اتصال نمونه به استحکام تسلیم فلز پایه میرسد
دوره ۱۶، شماره ۹۲ - ( مهر ۱۳۹۸ )
چکیده
آنالیز خوشهای ابزاری چند متغیره، برای سازماندهی مجموعه دادههای چند متغیره (مشاهدات، اجزاء) به گروههایی به نام خوشهها استفاده میشود. روش آنالیز خوشهای با اثر تیمارهای نسبت شیر و آبپنیر (فرمولاسیون) و دمای خشک کردن کفپوشی، بر یکسری از صفات پودر پنیر ریکوتا انجام شد. در این پژوهش از ۴ نوع فرمولاسیون و ۶ دمای خشک کردن برای بررسی صفات دانسیته، هیگروسکوپی و فاکتورهای رنگی برای یافتن فرمولاسیون و دمای بهینه که خواص فیزیکی مناسب را ایجاد کند، استفاده شد. طبق نتایج آنالیز واریانس، در دمای بالا به دلیل سرعت بخار بیشتر، کاهش دانسیته و افزایش هیگروسکوپی را نشان داد (۰۵/۰>p). همچنین با افزایش دما، شاخص L افزایش و شاخصهای aو b کاهش یافتند. با توجه به نتایج آنالیز خوشهای، کمترین عدم تشابه بین تیمارها و همچنین به دلیل کمترین میزان واریانس درون گروهی، خوشه۲ به عنوان مناسبترین خوشه انتخاب شد. در این خوشه، پنیرهای با درصد بالای آبپنیر در ترکیب فرمولاسیون و دماهای پایین برای خشک کردن کفپوشی به چشم میخورد. با توجه به نتایج، روشنایی (L) پودرهای این خوشه بالاتر بوده همچنین در دماهای پایینتر میزان دانسیته و هیگروسکوپی پایینتری دارند. به طور کلی، استفاده از آنالیز خوشهای برای انتخاب فرمولاسیون خشک کردن کفپوشی پنیر ریکوتا روش مناسبی میباشد.
دوره ۱۸، شماره ۱۱۵ - ( شهریور ۱۴۰۰ )
چکیده
شبکههای عصبی مصنوعی مجموعهای از معادلات غیرخطی هستند که توانایی برای خود سازگاری دارد تا ارتباطات غیرخطی پیچیده بین متغیرهای ورودی و خروجی را برقرار کنند. از مدلسازی شبکه عصبی مصنوعی برای پیشگوئی جهت تهیه پودر پنیر ریکوتا با کیفیت مطلوب استفاده شد. در این پژوهش، شبکه عصبی مصنوعی ۴ کلاسه با مدل پرسپترون چندلایه برای پیشبینی دادههای کف و پودر پنیر ریکوتا که به روش خشک کردن کفپوشی تهیه شدند، مورد استفاده قرار گرفت. این مدلسازی با روش شناسایی الگو و با استفاده از الگوریتم یادگیری ماشین انجام شد. شناسایی الگو، توانایی تشخیص ترتیب خصوصیات یا دادههایی است که اطلاعات مربوط به سیستم یا مجموعه دادهها را میدهد. مدل مورد استفاده برای این پژوهش دارای ۱۰ نرون در لایه پنهان بود. ۴ نسبت متفاوت شیر و آبپنیر (تیمارها) به عنوان ورودی و دانسیته کف، دانسیته پودر، هیگروسکوپی، فعالیت آبی، جذب آب و جذب روغن به عنوان خروجیهای مدل در نظر گرفته شدند. در این مدل ۷۰ درصد از دادهها برای آموزش، ۱۵ درصد برای آزمایش و ۱۵ درصد از دادهها برای اعتبارسنجی مورد استفاده قرار گرفت. بهترین عملکرد اعتبارسنجی در دوره ۲۰ رخ داد. نتایج نهایی نشان داد که مدل مورد استفاده با دقت ۸/۹۴ درصد توانست دادههای مربوط به هر کلاس را به درستی پیشبینی نماید.
دوره ۱۹، شماره ۵ - ( اردیبهشت ۱۳۹۸ )
چکیده
در توربینهای گازی پرفشار، گاز داغ عبوری از استاتور، دارای دبی جرمی بالایی است و احتمال تغییرات حتی اندک در هندسه پرهها، تاثیر قابل توجهی بر میدان جریانِ پاییندست خواهد داشت. این تغییرات اندک را میتوان در حد خوردگی قیاس کرد. اولین رخداد ناشی از این خوردگی، غیریکنواختشدن جریان در فاصله محوری استاتور- روتور است. این جریان غیریکنواخت، بهدلیل داشتن الگوی پیچیدهای از گردابهها، از انتقال کامل انرژی سیال به روتور جلوگیری میکند و کارآیی توربین را بهشدت کاهش میدهد. در پژوهش حاضر، یک توربین گاز پرفشار خاص، در معرض خطر خوردگی سریع فرض شده است. هدف اصلی، پیشبینی تغییرات هندسی ناشی از این نوع خوردگی است. در ابتدای کار، تحلیل عددی سهبُعدی مدل اولیه توربین، با هدف مشاهده دقیق میدان جریان، انجام و نتایج حاصل با نتایج آزمایشهای تجربی موجود اعتبارسنجی شد. سپس بهمنظور بررسی تاثیر خوردگی بر عملکرد توربین، تغییرات هندسی در پروفیل پره استاتور اعمال و توزیع جریان تحت تاثیر این تغییرات، بهصورت سهبُعدی تحلیل شد. نتایج نشان داد بیشترین خطر خوردگی در نقطهای نزدیک لبه فرار پره استاتور است. بهعلت خوردگی، نسبت سطح بین ورودی و خروجی پرههای استاتور، کمتر و موجب کاهش سرعت محوری میشود. اما همزمان با افزایش سطح خروجی کانال استاتور، میزان دبی جرمی گاز ۷/۳۱% افزایش مییابد. در این شرایط، عملکرد توربین از نقطه طراحی خارج میشود. الگوی جریان در ورود روتور پیچیدهتر میشود و با جدایش جریان از روی پره روتور و ایجاد تغییرات شدید دما روی ناحیه جداشده، خوردگی بهسرعت توسعه مییابد.
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
در این تحقیق اثرات استفاده از برآمدگیهای دوگانه بهعنوان یک روش کنترل بردار تراست در یک نازل همگرا –واگرا در رژیم مافوق صوت که عدد ماخ اسمی آن ۲ است بهصورت تجربی مورد بررسی قرار میگیرد. فشار کل نازل در کلیه آزمایشها ثابت در نظر گرفته شده است. سیال آزمایش هوا است. برآمدگیهای مورد استفاده دو قطعه استوانهایشکل است که جلوی جریان در قسمت واگرای نازل قرار داده میشود. این برآمدگیها در موقعیتهای ۶۰% و ۹۰% طول قسمت واگرای نازل از گلوگاه نازل نصب شدهاند و بهصورت همزمان در مسیر جریان اصلی اعمال میشود. برآمدگیها در حالت متقابل و روبروی هم بر دیواره نصب شده و اثرات تغییر نسبت میزان نفوذ برآمدگیها * H/Dبر زاویه بردار تراست و مولفههای بردار تراست با اندازهگیری نیروهای وارد بر نازل به دست آمده است. همچنین میدان جریان نیز بهوسیله تصویربرداری شلرین و اندازهگیری تغییرات فشار روی دیوارههای نازل اندازهگیری شده است. نتایج حاصل نشان میدهند که استفاده از برآمدگیهای دوگانه متقابل میتواند بر زاویه بردار تراست تاثیر چشمگیری داشته باشد و زاویه بردار تراست را تا ۴/۳۵درجه نیز در شرایط بررسیشده افزایش دهد. همچنین، نتایج نشان میدهند که این روش در بدترین شرایط میتواند تا ۵/۵% از مقدار تراست محوری را کاهش دهد.
دوره ۱۹، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۸ )
چکیده
دوره ۱۹، شماره ۹ - ( شهریور ۱۳۹۸ )
چکیده
امروزه یکی از پرکاربردترین روشهای کنترل جریان در حوزهی آیرودینامیک به ویژه آیرودینامیک خارجی استفاده از محرکهای پلاسمایی است. در این تحقیق تاثیر محرکهای پلاسمایی بر دو سیلندر در آرایش پشت سر هم در حالتی که محرکها روی سیلندر اول اعمالشده، بررسی شده است. سیلندرها در فواصل نسبی (L/D) مختلف از یکدیگر قرار داده شدند و تحقیقات در دو رینولدز ۱۰۰ و ۲۰۰ انجام گرفته و در دو شرایط متفاوت اعمال محرکها انجام شده است. یکی از حالتها دارای ولتاژ قلهبه قله ۵۵ کیلوولت و دیگری ۱ کیلوولت بوده است که این مقادیر با توجه به نتایجی که اعتبارسنجی با آنها انجام گرفته، انتخاب شدهاند. نتایج حاصل از روش عددی با سایر نتایج عددی و تجربی صحهگذاری شد حل معادلات جریان با استفاده از روش حجم محدود انجامگرفته است. اعمال محرکهای پلاسمایی سبب شد که سیلندر دوم در تمامی حالتها ضریب پسا و عدد ناسلت بیشتری را تجربه کند. همچنین تأثیر محرکهای پلاسمایی بر روی افزایش ضریب پسا و عدد ناسلت با افزایش رینولدز کمتر شده به گونهای که افزایش عدد ناسلت در بهترین حالت در رینولدز ۱۰۰ نزدیک به ۲% بیشتر از همین افزایش در رینولدز ۲۰۰ بوده است.
دوره ۱۹، شماره ۱۲۲ - ( فروردین ۱۴۰۱ )
چکیده
پکتین به جهت داشتن خواص عملکردی و تغذیه ای ویژه مانند تغلیظکنندگی و ژل دهندگی جایگاه خاصی در صنایع غذایی دارد. هرچند استخراج پکتین از منابع مختلف گیاهی به روشهای مختلف انجامگرفته است، اما باتوجهبه نوع منبع و روش مورداستفاده، خواص پکتین استحصالی متفاوت و طبیعتاً کاربرد متفاوتی خواهد داشت. برایناساس، این پژوهش باهدف بهینهیابی و ارزیابی کمی و کیفی استخراج پکتین از تفاله سیب درختی به کمک ماکروویو و روش استخراج با اسید انجام گرفت. راندمان استخراج به کمک ماکروویو در دامنه pH ۲۲/۱ تا ۷۸/۱، زمان ۶/۱۰ تا ۴/۱۷ دقیقه و توان ۳۲۰ تا ۵۸۰ وات و به روش استخراج اسیدی در دامنه pH ۵/۱ تا ۲، زمان ۶۰ تا ۹۰ دقیقه و دمای ۷۵ تا ۹۰ درجه سانتیگراد با روش سطح پاسخ (RSM) بهینهیابی شد. نتایج نشان داد که در استخراج به کمک ماکروویو در pH ۲۲/۱، زمان ۴/۱۷ دقیقه و توان ۵۸۰ وات و در روش استخراج اسیدی در pH ۵/۱، دمای ۹۰ درجه سانتیگراد و در زمان ۹۰ دقیقه حداکثر بازده استخراج (به ترتیب ۱۷/۹ و ۸۳/۸ %) مشاهده گردید. همچنین تحت شرایط بهینه استخراج در روش ماکروویو، پکتین با مشخصات کیفی بهتری (درجه استریفیکاسیون، گالاکتورونیک اسید، وزن معادل، محتوای متوکسیل، فعالیت امولسیفایری و ظرفیت نگهداری آب بالاتری) نسبت به روش اسیدی حاصل گردید.
دوره ۲۰، شماره ۶ - ( خرداد ۱۳۹۹ )
چکیده
در این مطالعه، یک اجاق خورشیدی سهموی قابل حمل طراحی و ساخته و عملکرد روزانه آن از دو دیدگاه انرژی و اگزرژی بررسی شده است. یکی از مهمترین چالشهای اجاقهای خورشیدی سهموی کاهش عملکرد آنها در محیطهای بادخیز است. بهمنظور بررسی این موضوع، اثر سرعتهای باد ۰/۲، ۲، ۴ و ۶متر بر ثانیه بر بازده انرژی و اگزرژی اجاق خورشیدی مطالعه شده است. با توجه به نتایج، بازده انرژی اجاق خورشیدی سهموی در طول آزمایش ۳۴/۵۲ تا ۴۶/۱۹% و بازده اگزرژی آن ۲/۱۱ تا ۵/۶۰% است. نتایج تجربی نشان میدهد، اجاق خورشیدی ساختهشده امکان بهجوشآوردن آب در محیطهای بادخیز را دارد. اگرچه زمان لازم برای بهجوشآوردن آب با زیادشدن سرعت باد افزایش مییابد. با توجه به نتایج، زمان لازم برای بهجوشآوردن ۲لیتر آب در سرعت باد ۶متر بر ثانیه، حدود ۴۰دقیقه است. همچنین، بازده انرژی و اگزرژی اجاق خورشیدی سهموی در سرعت باد ۶متر بر ثانیه نسبت به سرعت باد ۰/۲متر بر ثانیه بهترتیب ۲۰/۸۰ و ۱/۹۹% کمتر است.
دوره ۲۰، شماره ۷ - ( تیر ۱۳۹۹ )
چکیده
روش شکلدهی نموی تکنقطهای با هزینه پایین و انعطافپذیری بالا میتواند جایگزین مناسبی برای روشهای مرسوم لبهدارکردن سوراخ ورق باشد. در این مطالعه، امکان لبهدارکردن سوراخ مربعی ورق آلومینیوم AL۱۰۵۰ با استفاده از روش شکلدهی نموی مورد بررسی قرار گرفته و کیفیت فلنج هرمی ایجادشده با فلنج مخروطی مقایسه شده است. شکل نهایی فلنج بهگونهای تعریف شده است که زاویه دیواره با افزایش ارتفاع بهتدریج افزایش یابد. شبیهسازی فرآیند با نرمافزار آباکوس انجام شد و برای اعتبارسنجی نتایج شبیهسازی، آزمایش عملی نیز انجام گرفت. پس از انجام آزمایشهای تجربی، ویژگیهای فلنج مانند اندازه نهایی سوراخ، ارتفاع فلنج و ضخامت دیواره، بررسی شدند. نتایج نشان داد که در لبه ایجادشده حول سوراخ دایرهای برگشت فنری کمتر و دقت ابعادی بیشتر است ولی با ملاحظه ارتفاع و اندازه سوراخ، میتوان سوراخ مربعی را نیز با روش نموی لبهدار کرد. نتایج اندازهگیری ابعادی فلنجها نشان داد که ابعاد نهایی سوراخ پس از لبهدارشدن، افزایش خواهد یافت. با بررسی سوراخهای مختلف مشاهده شد که هر چه سوراخ اولیه بزرگتر باشد، میزان افزایش ابعاد سوراخ پس از فلنجکردن، کمتر خواهد بود.
دکتر محمد نوفرستی، دکتر مهدی یزدانی، خانم نسیم بابائی،
دوره ۲۱، شماره ۳ - ( پاییز ۱۴۰۰ ۱۴۰۰ )
چکیده
با توجه به اینکه بالاترین سهم بازار تأمین مالی کشور، مربوط به بخش بانکی است، واکاوی اثر اعمال سیاست پولی از مسیر سیستم بانکی بر اقتصاد، حائز اهمیت است. بدین منظور هدف از نگارش مقاله حاضر، بررسی تأثیر تغییر نرخ سود سپردههای مدتدار، به عنوان یکی از مهمترین منابع تأمین اعتبار بانکها از مسیر سیستم بانکی بر سطح کلان اقتصاد ایران، در چارچوب یک الگوی اقتصادسنجی کلان ساختاری، طی دوره ۱۳۹۶- ۱۳۵۲ است. در این راستا، ابتدا به تدوین الگو با تمرکز بر سیستم بانکی کشور پرداخته شد. در مرحله بعد، به منظور مشاهده اثر تغییر نرخ سود سپرده بانکی، سه سناریوی افزایش، کاهش و سیاست میخکوب کردن نرخ سود، در الگو لحاظ گردید. نتایج نشان میدهد، میان نرخ سود سپرده و تولید ناخالص داخلی، رابطه منفی برقرار است. همچنین افزایش نرخ سود سپردههای مدتدار از مسیر منابع آزاد اعتباری بانکها، به افزایش میزان اعتباردهی سیستم بانکی منجر میشود که اثر مستقیم بر سرمایهگذاری دارد و از طرف دیگر، افزایش نرخ مذکور، به افزایش هزینه استفاده از سرمایه منتهی میگردد و تأثیر معکوس بر سرمایهگذاری دارد که در مجموع، اثر هزینه استفاده از سرمایه، قویتر بوده و بنابراین، سرمایهگذاری کاهش، و تولید نیز ۶۶/۰ درصد کاهش مییابد. در سناریوی کاهش نرخ سود سپرده، نتایج عکس مشاهده گردید و میزان تولید ۷۱/۰ درصد افزایش یافت. در حالی که تحت سناریوی میخکوب کردن نرخ سود سپرده مدتدار در ۱۷ درصد، میزان تولید ۴۶/۰ درصد افزایش پیدا کرد. بنابراین در مجموع، افزایش نرخ سود سپرده، براساس نظریه مککینون و شاو، مورد تأیید قرار نگرفت و به کاهش تولید منجر گردید.
دوره ۲۲، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۷ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش تأثیر وسهم هر یک از عوامل فردی، روانشناختی و سازمانی در پیشبینی شایستگی کارکنان شهرداری کرج است. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه مورد پژوهش عبارت از از تمام کارکنان (زن و مرد) شاغل در شهرداریهای شهر کرج در سال ۱۳۹۴ است. نمونه آماری شامل ۳۰۰ نفر از کارکنان است که با استفاده از روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدند. برای گردآوری دادههای پژوهش از پرسشنامههای خلاقیت سازمانی، جو سازمانی، ارزیابی شایستگی مدیران، توانمندسازی روانشناختی، هوش هیجانی و انگیزش شغلی استفاده شد. نتایج آلفای کرونباخ حاکی از پایایی مناسب ابزار اندازهگیری بود. نتایج نشان داد که بین توانمندسازی روانشناختی با شایستگی، و شایستگی با جو سازمانی و هوش هیجانی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد، ولی بین شایستگی با خلاقیت رابطه معنیداری یافت نشد. نتایج پژوهش نشان داد که مدل طراحی شده براساس متغیرهای فردی نتوانست به صورت معناداری تغییرات شایستگی را تبیین کند (۷۸/۱F= و ۰۵/۰P>). از بین متغیرهای وارد شده به مدل (هوش هیجانی، خلاقیت، انگیزش شغلی و توانمندسازی روانشناختی) تنها متغیرهای توانمندسازی روانشناختی و هوش هیجانی وارد مدل شده و توانستند تغییرات شایستگی را تبیین کنند (۵۶۱/۹۲F= و ۰۱/۰P<) و عوامل سازمانی نیز توانستند به صورت معناداری تغییرات شایستگی را تبیین نمایند (۹۵/۳۰=F و ۰۱/۰>P). یکی از پیشنهادهای علمی به دست آمده از این تحقیق این است که مدیران شهرداری کرج میتوانند با افزایش سطح شایستگی کارکنان براساس سهم و تأثیرهر یک از عوامل فردی، روانشناختی وسازمانی بر میزان بهرهوری سازمان خود بیافزایند. نتایج این تحقیق کاربردهایی برای بهبود شایستگی کارکنان شهرداری کرج دارد که در این مقاله به آنها پرداخته میشود.