جستجو در مقالات منتشر شده


۱۱ نتیجه برای اعظمی


دوره ۱، شماره ۳ - ( تابستان ۱۳۹۸ )
چکیده

مقدمه: سازمان‌دهی سیاسی فضای ایران در طول تاریخ حکومت‌داری از هخامنشیان تا روی‌کارآمدن سلسله پهلوی با فراز و نشیب‌های متعددی از نظر میزان تمرکز اداری در پایتخت و سطوح مختلف اختیارات حاکمیتی به حاکمان محلی همراه بوده است. در دوره کشورداری مدرن و وارداتی پهلوی اول، ساختار اداری متمرکز موجب بروز مشکلات جدید برای خدمات‌رسانی به مردم شد که می‌توان به بوروکراسی و تبعیض در مناطق پیرامونی به‌دلیل سوء مدیریت اشاره کرد. هم‌اکنون نیز جامعه از تبعات ساختار اداری متمرکز رنج می‌برد و بسیاری از مدیران و نخبگان کشور در پی استقرار ساختارهای محلی و غیرمتمرکز در قالب دولت محلی، حکومت محلی و مناطق یا شهرداری‌های خودگردان هستند. اما با وجود تصریح قانون اساسی به وجود ساختارهای محلی و استقرار شوراهای اسلامی شهر و روستا در ایران، باز هم جامعه از پیامدهای مثبت ساختارهای غیرمتمرکز چندان بهره‌مند نشده است. هدف این پژوهش اصلاح ساختار اداری محلی و غیرمتمرکز در ایران، به‌ویژه یافتن اولویت این اصلاحات در تشکیلات شوراهای اسلامی شهر در دو بخش اصلاح در ساختار و کالبد مدیریت شهری یا اصلاح محتوایی و سازوکارهای قانونی آن بود. این پژوهش ماهیتی توصیفی- تحلیلی داشته و یافته‌های تحقیق به روش کتابخانه‌ای به بررسی سیر تحولات منتهی به تشکیل ساختار محلی شوراهای اسلامی شهر و روستا پرداخت.
نتیجه‌گیری: سرانجام تجزیه و تحلیل و گزینش اولویت اصلاحات ساختار محلی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت با بررسی مجموعه‌ای از پژوهش‌ها، عوامل ساختاری- کالبدی بیشترین عامل چالشی و اولویت صاحب‌نظران برای رفع عیوب سیستم موجود معرفی شده است.

دوره ۶، شماره ۳ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

نامزدهای انتخاباتی اصلی­ترین بازیگر انتخابات به شمار می­روند که در واقع کانون کارزار انتخاباتی به شمار می­روند، حال پرسش این است که عواملی که باعث پیروزی یک نامزد انتخاباتی می‌شود چیست؟ عوامل گوناگونی در این زمینه موثر هستند که بر بنیاد نظریات رفتار  انتخاباتی و رویکردهای نظری مشارکت سیاسی تبیین شده­اند. نظریات جامعه­شناختی و روانشناسی اجتماعی و اقتصاد سیاسی اصالت را در شاخص­ها و مولفه­ها اجتماعی، روانی و عقلی در قالب تاکید بر خرده­فرهنگ­ها و کلان­فرهنگ­های اجتماعی (ویژگی­های جمعیتی و عضویت در نهادها و گروه‌ها)، و فرد وفادار به هویت حزبی و کنش عقلی و مطالبه­محور می­دانند. در همین زمینه رهیافت­های نظری نخبه‌گرایی، ارتباطات سیاسی و جغرافیای انتخابات، اصالت را به نخبگان سیاسی و اجابت دستور، رسانه و مراودات بین جمعیت رای دهنده در فضای جغرافیایی با مقیاس‌های متنوع (ایالت، استان، شهرستان، بخش، همسایگی، محل و منطقه؛ تفاوت‌های فضایی) در قالب تاکید بر نیرو‌های سیاسی کنشگر، ابزارهای ارتباطی فضاساز و پوشنده تمامی جمعیت (رای­دهنده) فضای جغرافیایی می­دانند. بنابراین می­توان گفت عامل­ها، متنوع و ناهم­وزن هستند به‌‎طوریکه هر یک از این عوامل و راهبردها سازوکارها و موقعیت عملکردی خاص خود را دارند اما در بین این عوامل و استراتژی­ها، پنج راهبرد (عامل) به همراه محورهای آنها یعنی شخصیت فردی و اجتماعی نامزدها، احزاب سیاسی، پول و منابع مالی، رسانه و نگرش جغرافیایی و متفاوت پنداشتن اهمیت فضاها و مکان‌های رای­خیز، بیشترین و قوی‌ترین نقش و جایگاه را در پیروزی نامزد انتخاباتی بر عهده دارند و بازیگران در درجه نخست باید این پنج فاکتور فضاساز را در پیکارهای انتخاباتی برای خود فراهم نمایند. داده­کاوی سرشتی تبینی و پیمایشی دارد چراکه مقاله از جنس نظری و تجویزی است.
 

دوره ۱۴، شماره ۱ - ( ۳- )
چکیده

در دنیای امروزی یک عزم راسخ در زمینه ایجاد شبکه های هوشمند وجود دارد. معرفی تکنولوژیهای جدید که شبکه را منعطف و قابل کنترل می سازد، قسمتی از مفهوم شبکه های هوشمند و ضرورتی برای موفقیت آن است. شبکه انتقال نیز به عنوان قسمتی از این شبکه تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است. کلیدزنی انتقال به عنوان یکی از خدمات شبکه انتقال می تواند باعث آزادسازی اضافه بار در شبکه و رفع تخطی های آن شود.  کلیدزنی شبکه انتقال علاوه بر رفع تراکم خطوط و کاهش هزینه‌های تولید توان می تواند به دلیل حالات گذرایی که برای واحدهای تولیدی به هنگام تغییر ساختار شبکه ایجاد می کند، آسیب‌هایی به واحدهای تولیدی وارد نماید، بنابراین در هنگام تعیین کلیدزنی بهینه بایستی به مسائل امنیتی، قیود عملی و آسیب‌های احتمالی این اقدام توجه داشت. لذا در این مقاله به مدل سازی کلیدزنی شبکه انتقال در مسئله برنامه ریزی بازار انرژی و رزرو چرخان روز- پیش در قالب یک مسئله احتمالاتی جهت تضمین استانداردهای امنیت شبکه پرداخته شده است. نتایج نشان داد که کلیدزنی شبکه انتقال علاوه بر کاهش قابل توجه در هزینه های بازار، شاخص های دیگر شبکه مانند قابلیت اطمینان را نیز می تواند بهبود ببخشد و هزینه های مرتبط با آن نیز کاهش یابد.

دوره ۱۵، شماره ۲ - ( تابستان ۱۳۹۰ )
چکیده

آمایش سرزمین را سازمان‌دهی هماهنگ و سزاوار فضای حیاتی کشور در قالب سیاست‌های کلی توسعه و ضرورت‌های دفاعی دانسته‌اند. اعمال دیدگاه‌های دفاعی و امنیتی در طرح‌های آمایش نشان‌دهنده هم پیوندی عملکردی میان فعالیت از یک طرف و تشکیلات دفاعی از طرف دیگر است. تاکنون در طرح‌های آمایش به ملاحظات دفاعی – امنیتی کم‌تر توجه شده و از ارائه طرح‌ها و راه‌کارهایی برای دفاع سرزمینی و حفاظت از استقرارگاه‌های نظامی، مراکز و تأسیسات حیاتی، حساس و مهم در مقابل تهدیدات و حملات نظامی غفلت شده است رعایت ملاحظات دفاعی و امنیتی در طرح‌های آمایش تابع متغیرهای متعددی است که باید در این‌گونه طرح‌ها مورد توجه قرار گیرند. موقعیت جغرافیایی منطقه مورد نظر، نوع و سطح تهدیدات نظامی و امنیتی متوجه منطقه مورد نظر، منشأ و منبع تهدید و راهکارها و طرح‌های پدافند غیر عامل متناسب با نوع تهدیدات، مهم‌ترین این متغیرها هستند. استان‌های مرزی کشور دارای موقعیت، شرایط و ویژگی‌های خاص بوده و تفاوت‌های سیاسی- فضایی با سایر استان‌های داخل کشور دارند، از این‌رو در طرح‌های آمایش استان‌های مرزی باید ملاحظات دفاعی- امنیتی متناسب با این ویژگی‌ها تدوین و اجرا شود. استان خراسان رضوی به دلیل ویژگی‌های خاص جغرافیایی، سیاسی و ژئوپلیتیکی از جمله مجاورت با کشور افغانستان دارای خطرات و تهدیدهای ویژه‌ای است که لازم است در طرح‌های آمایش به این ملاحظات توجه شود. این مقاله تلاش می‌کند تا با روش توصیفی- تحلیلی به تبیین اهمیت و جایگاه ملاحظات دفاعی- امنیتی در طرح‌های آمایش استان خراسان رضوی بپردازد. بر این اساس نخست انواع تهدیدات نظامی و مهم‌ترین کانون‌های این نوع تهدیدات برای استان مورد بررسی قرار می‌گیرد. سپس جایگاه و نقش ملاحظات دفاعی – امنیتی در استقرار و مکان‌گزینی مراکز و تأسیسات نظامی استان خراسان رضوی تجزیه و تحلیل می‌شود.

دوره ۱۵، شماره ۴ - ( زمستان ۱۳۹۰ )
چکیده

تقسیمات کشوری یکی از مهمترین و موثرترین ابزارهای حکومت در سازماندهی  سیاسی فضا به شمار می رود. در ایران نیز تقسیم بندی فضای کشور به واحدهای کوچکتر دارای سابقه دیرینه ای است و از شکل گیری اولین حکومت سرزمینی (هخامنشیان) تا به امروز، برای اداره و کنترل مطلوب تر فضای سرزمین مورد استفاده قرار گرفته است. نقش و کارکرد تقسیمات کشوری و ارتباط مستقیم آن با بقاء ملی، تسهیل اعمال اراده حکومت، کنترل فضای سرزمین، و.... نشان دهنده اهمیت کارکرد سیاسی –امنیتی نظام تقسیمات کشوری است. اما در ایران وجود پاره ای از عوامل تهدید آفرین در نظام تقسیمات کشوری باعث ضعف و ناکارآمدی تقسیمات کشوری موجود در عمل به وظایف خود شده است. در این میان تهدیدات سیاسی و امنیتی به دلیل ماهیت خود دارای اهمیت بسزایی هستند. در این پژوهش ۷ عامل شامل افزایش تمرکز سیاسی- اقتصادی، بی توجهی به جغرافیای فرهنگی کشور، شکل گیری رقابت های محلی و ناحیه ای، شکل گیری حفره های دولت، رخنه عوامل غیر رسمی در نظام تقسیمات کشوری،  بی توجهی به مشارکت مردم تک عامله بودن قانون تقسیمات کشوری به عنوان مهمترین عناصر تهدید سیاسی- امنیتی نظام تقسیمات کشوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.  

دوره ۱۶، شماره ۱ - ( بهار ۱۳۹۱ )
چکیده

مطالعه مناطق مرزی از جمله موضوعاتی است که در سالهای اخیر در تحقیقات توسعه ای اعم از تحقیقات سیاسی،اقتصادی،اجتماعی و اکولوژیک توجه بسیاری به آن صورت گرفته است. یکی از ویژگیهای اصلی مناطق مرزی، دوری از مرکز کشور و به تبع آن دوری از کانون های قدرت سیاسی، اقتصادی و تصمیم گیری است. این مساله جغرافیایی که بیشتراز طبیعت مناطق مرزی ناشی می شود، پیامدهای نامطلوبی را برای مناطق مرزی به همراه دارد، که مهمترین آن محرومیت شدید و قرار نگرفتن این مناطق در مسیر امواج توسعه است.دولت ها برای حل این مشکل راهکارهای مختلفی را مد نظر قرار می دهند. ایجاد بازارچه های مشترک مرزی از شناخته شده ترین روشهای توسعه مناطق مرزی به شمار می رود و امروزه بیشترکشورها جهان تلاش می کنند برای توسعه مناطق مرزی، برقراری عدالت اقتصادی و اجتماعی و گسترش همکاری های متقابل منطقه ای، اقدام به تاسیس چنین بازارچه های نمایند. ضمن اینکه ایجاد اشتغال، کاهش قاچاق کالا،افزایش درآمد مردم منطقه و تحول فضای کالبدی نیز از جمله مزایای دیگر فعالیت این بازارچه ها محسوب می شود. در این تحقیق به تحلیل بازتابهای سیاسی- فضایی بازارچه  مرزی باشماق مریوان در استان کردستان پرداخته شده است. گردآوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام شده و اطلاعات با استفاده از نرم افزار Spss و با روش توصیفی و تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. سوال اصلی این پژوهش آن است که آیا فعالیت بازارچه مرزی باشماق بازتابهای سیاسی،اقتصادی و کالبدی مثبتی برای منطقه به همراه داشته است. ازاینرو تلاش شده تا اثرات اقتصادی - سیاسی بازارچه مرزی باشماق مریوان در دو مقطع قبل از تأسیس و بعد از آن بر مناطق مرزی اطراف بازارچه مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج به دست آمده حاکی از این واقعیت است که بازارچه مرزی باشماق توانسته است اثرات اقتصادی - سیاسی مثبتی مانند ایجاد و توسعه زیر ساختها، افزایش اشتغال،کاهش قاچاق و گسترش همکاریهای منطقه ای بین استانهای کرد نشین دو سوی مرز را به همراه داشته باشد.

دوره ۱۷، شماره ۱۲ - ( ۱۲-۱۳۹۶ )
چکیده

امروزه هدف اصلی استفاده از داربست ها بازسازی مجدد بافت های بدن است. انتخاب نوع و جنس داربست مهم ترین بخش کار است به طوری که در نهایت جایگزین بافت آسیب دیده می شود. با توجه به این که یکی از مکانیزم‌های پیشنهادی برای تغییر شکل در استخوان بر پایه ی خواص پیزوالکتریک آن است، به نظر میرسد که استفاده از مواد پیزوالکتریک به عنوان گزینه‌ای برای استفاده در بدن، دارای امتیازات منحصر به فردی باشد. بنابراین، سرامیک باریم تیتانات (BaTiO۳) با داشتن خواص پیزوالکتریک مطلوب، دمای کوری حدود ۱۲۵ درجه سانتیگراد و مشاهدات آزمایشگاهی مبنی بر غیر سمی بودن آن در بدن، به عنوان کاندیدی برای جایگزینی و شبیه سازی عملکرد بافت استخوانی، مطرح شده است. در این تحقیق با استفاده از سرامیک باریم تیتانات به عنوان یک سرامیک پیزوالکتریک و تبدیل به داربست استخوانی به روش ریختگری فومی و پوشش دهی ژلاتین هیدروکسی آپاتیت نانو ساختار بر روی آن، کامپوزیتی برای جایگزینی و شبیه سازی عملکرد بافت استخوانی ساخته شد. سپس خواص آن توسط تست های طیف سنجی مادون قرمز، آنالیز پراش اشعه ایکس، میکروسکوپ الکترونی روبشی و خواص مکانیکی مورد بررسی قرار گرفت. در انتها نتیجه گرفته شد که داربست باریم تیتانات با پوشش نانو هیدروکسی ساختار کامپوزیتی مناسبی برای استفاده در مهندسی بافت استخوان است.

دوره ۲۰، شماره ۳ - ( ۴- )
چکیده

پیشرفت سریع و شتابان علم و تکنولوژی در جهان به رغم مزیت های فراوانی که به همراه داشته و رفاه و آسایش برای نوع بشر به ارمغان آورده است، در عین حال در بسیاری از مواقع بشر را با مصایبی بس سهمگین روبرو کرده است. برای مثال پیشرفت در علم شیمی در قبل از جنگ جهانی اول، امکان ساخت و تولید واستفاده از گازهای سمی از جمله گاز فسژن در این جنگ را فراهم نمود که جان بسیاری از نظامیان و غیر نظامیان را نیز گرفت و یا نمونۀ دیگر پیشرفت بشر در علوم مربوط به فیزیک هسته ای بوده است که منجر به اختراع بمبی گردید که هنور هم جهان بمبی دهشتناک تر از آن، به چشم ندیده و به گوش نشنیده است. در مقابل، حقوق بشردوستانۀ بین المللی به رغم پیشرفت های خوبش در دهه های اخیر، حرکتکُند و آهسته تری به نسبت توسعۀ علوم مزبور داشته است. اما با همۀ این احوال باید این نکته را در نظر داشت که این رشته از علوم انسانی  از اصول بنیادین و اساسی برخوردار است که قدرت همپا شدن آن را با شرایط و موقعیت های های نوین فراهم می کند. توضیح مطلب آنکه، هر چند حقوق بشردوستانۀ بین‌المللی در خصوص بسیاری از سلاح ها و ابزارهای جنگی مدرن فاقد قواعد، مقررات و معاهدات صریحاست ولی از اصول بنیادینی همچون اصل تفکیک، اصل درد و رنج غیر ضرور، اصل منع ایراد خسارات گسترده و طولانی مدت به محیط زیست و. . .  بهره‌مند است که قابلیت اعمال بر این سلاح ها را دارند و می توانند معیارهای خوبی برای ارزیابی مشروعیت این سلاح ها به حساب آیند. مقالۀ پیش رو در صدد آن است که به بررسی ابعاد مختلف این موضوع بپردازد.

دوره ۲۱، شماره ۳ - ( ۵- )
چکیده

هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر مخارج تحقیق و توسعه بر سودآوری صنایع با فناوری بالا با کد چهار رقمی ایران می باشد. این مطالعه با استفاده از داده های مربوط به کارگاه‌های صنعتی ۱۰ نفر کارکن و بیشتر با کد چهار رقمی، طی سال های ۸۶ – ۱۳۷۳ با تمرکز بر پارادایم ساختار ـ رفتار- عملکرد و استفاده از روش معادلات همزمان به بررسی اثر مخارج تحقیق و توسعه بر عملکرد صنایع با فناوری بالای ایران می پردازد. مدل اقتصادسنجی این مطالعه با استفاده از داده های پانل و به کار گرفتن روش حداقل مربعات دو مرحله ای (۲SLS) برآورد شده است. نتایج این مطالعه حاکی از تاثیر مثبت مخارج تحقیق و توسعه بر سودآوری صنایع با فناوری بالای ایران می باشد، همچنین تأثیر مثبت سود با وقفه بر مخارج تحقیق و توسعه صنایع با فناوری بالای ایران تایید می شود. بنابراین مخارج تحقیق و توسعه و سود در صنایع با فناوری بالا متقابلاً همدیگر را تقویت می کنند.
دکتر سمیه اعظمی، خانم فاطمه حسینی، دکتر کیومرث سهیلی،
دوره ۲۴، شماره ۲ - ( تابستان ۱۴۰۳ )
چکیده

بررسی رابطه میان رشد اقتصادی، انتشار دی اکسید کربن و مصرف انرژی همواره یکی از چالش‌های اصلی کشورهای جهان محسوب می‌شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی همبستگی رشد اقتصادی، کیفیت محیط زیست و مصرف انرژی در کشورهای آسیایی با در نظر گرفتن تأثیرپذیری کشورها از یکدیگر است. این همبستگی در دورۀ زمانی ۲۰۰۲-۲۰۱۸ در قالب الگوی معادلات هم‌زمان فضایی پانل (SPSEM) با روش حداقل مربعات دو مرحله‌ای تعمیم‌یافته فضایی (GS۲SLS) برآورد می‌شود. همبستگی فضایی رشد اقتصادی، مصرف انرژی و انتشار دی اکسید کربن تأیید می‌شود، ضمن اینکه محیط زیست به‌طور فضایی همبستگی قوی‌تری نسبت به دو سری دیگر دارد. همچنین نتایج، ارتباط رشد اقتصادی و محیط زیست، رشد اقتصادی و مصرف انرژی و نیز مصرف انرژی و محیط زیست را تأیید می‌کند. ثبات سیاسی، اصلاح ساختار نامطلوب شهرها و افزایش کارایی انرژی منجر به بهبود کیفیت محیط زیست کشورها می‌شود. برای اتخاذ سیاست‌های کارآمد در مورد مسائل مربوط به تغییرات آب و هوایی، سیاست‌گذاران باید اثرات سرریز فضایی کشورها را در نظر بگیرند. این نتایج تجربی جدید به سیاست‌گذاران در طراحی سیاست‌های زیست‌محیطی و انرژی مناسب برای تحقق اهداف کشورهای آسیایی برای توسعه اقتصادی و پایداری کمک می‌کند.


صفحه ۱ از ۱