Soltani S, Mosavi S H, Khalilian S, Najafi Alamdarlo H. Assessing the Effects of Climate Change on the Prevalence of Food Insecurity with Emphasis on the Role of Water Resources Management in Hamadan-Bahar Plain. QJER 2023; 23 (2) : 10
URL:
http://ecor.modares.ac.ir/article-18-63840-fa.html
سلطانی شیوا، موسوی سید حبیبالله، خلیلیان صادق، نجفی علمدارلو حامد. ارزیابی آثار تغییرات اقلیم بر گسترش ناامنی غذایی با تأکید بر نقش مدیریت منابع آب در دشت همدان- بهار. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (2) :249-274
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-63840-fa.html
1- دانشجوی دکتری اقتصاد کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران، ایران
2- دانشیار اقتصاد کشاورزی گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، shamosavi@modares.ac.ir
3- دانشیار اقتصاد کشاورزی گروه اقتصاد کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
چکیده: (1751 مشاهده)
وقوع تغییرات اقلیم، از طریق ایجاد تغییر در عرضه و قیمت محصولات کشاورزی، مازاد اقتصادی تولیدکنندگان این بخش را تحتالشعاع قرار میدهد. این اثرات در حالی است که بر اساس مطالعات پیشین، تغییرات اقلیم در دهههای آتی، پدیدهای مشهود در اغلب دشتهای ایران خواهد بود؛ که تبعات منفی بر منابع آب و در پی آن، بر تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی خواهد داشت. لذا با توجه به اهمیت تأمین غذا در فرایند توسعۀ اقتصادی، تأثیرپذیری امنیت غذایی از تغییرات اقلیم و بررسی آثار رفاهی این پدیده در کشورمان، ضروری است. با توجه به این رویکرد، در مطالعۀ حاضر، آثار بالقوۀ پیشبینیهای مختلف اقلیمی بر الگوی کشت دشت همدان- بهار، با در نظر گرفتن سال زراعی 1397-1396 به عنوان سال پایه، مورد بررسی قرار گرفت و میزان تأثیرپذیری عملکرد محصولات، منابع آب زیرزمینی، تولید، درآمد و متعاقب آن، امنیت غذایی در بخش کشاورزی این دشت ارزیابی شد. نتایج نشان داد که با در نظر گرفتن رویکردی خوشبینانه در پیشبینی تغییرات اقلیم، همگام با افزایش برداشت از منابع آب زیرزمینی به میزان 13 درصد، افزایش میانگین قیمت محصولات کشاورزی به میزان 34 درصد و کاهش تولید به میزان 5 درصد در دورۀ برنامهریزی 20 سالۀ تحقیق نسبت به سال پایه، ارزش حال درآمد خالص تولیدکنندگان و شاخص امنیت غذایی در بخش کشاورزی منطقه، به ترتیب، به میزان 17 و 11 درصد کاهش خواهد یافت. با این حال، اتخاذ راهبرد مدیریتی کمآبیاری، بهبود امنیت غذایی دشت به میزان 11 تا 15 درصد را در پی خواهد داشت.
شمارهی مقاله: 10
نوع مقاله:
پژوهشی اصیل |
موضوع مقاله:
اقتصاد کشاورزی و منابع طبیعی دریافت: 1401/6/4 | پذیرش: 1401/6/28 | انتشار: 1402/2/27