۱- عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس
۲- دانشگاه تربیت مدرس دانشکده اقتصاد
۳- دانشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
چکیده: (۷۲۷۴ مشاهده)
با تغییر جهتگیری برنامهریزان اقتصادی کشورهای مختلف درطول دو دهه اخیر، رشد سریع اقتصادی جای خود را به توسعه، کاهش فقر و نابرابری داده است. این موضوع، حساسیت پیرامون ریشهها و راهکارهای مواجهه با فقر را افزایش داده و با توجه به مطرح بودن مناطق روستایی به عنوان یکی از مهمترین کانونهای فقر، توجه بیشتر به این مناطق را در پی داشته است.
با توجه به مطالعات صورت گرفته پیرامون زمینههای وقوع فقر و آثار آن، نقش هزینههای دولت در کاهش فقر بسیار خطیر جلوه مینماید. در مطالعه حاضر، با استفاده از سیستم معادلات همزمان و اطلاعات سالهای (84-1360) به بررسی تاثیر هزینههای مختلف دولت، بر روی تولید محصولات کشاورزی، اشتغال غیرکشاورزی و فقر در مناطق روستایی ایران پرداخته شد. برای این منظور ابتدا کشش متغیرهای فوق نسبت به «سرمایه آموزش» و زیرساخت های روستایی مانند برق، مخابرات و جاده برآورد گردیده و در مرحله بعد، رابطه میان این زیرساخت ها با هزینه های دولت در فصلهای مربوطه تبیین گردید. در پایان، با به دست آوردن اثر نهایی هزینه-های دولت بر روی سه شاخص مهم مناطق روستایی (تولید، اشتغال غیرکشاورزی و فقر)، به تحلیل اهمیت هرکدام از هزینه های مذکور پرداخته شد.
نتایج، حاکی از معنیدار بودن تاثیر هزینههای دولت بر روی زیرساخت های روستایی و نیز معنیدار بودن نقش این زیرساخت ها در توسعه مشاغل غیرکشاورزی و کاهش فقر در مناطق روستایی بود.
دریافت: 1389/2/21 | ویرایش نهایی: 1389/2/21 | پذیرش: 1388/12/10 | انتشار: 1389/2/21