دوره 17، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 24-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

NASROLLAHI Z, Hosseini A. Investigating the Relationship between Financial Development and Underground Economy in Iran. QJER 2017; 17 (2) :1-24
نصراللهی زهرا، حسینی اسراالسادات. بررسی رابطه بین توسعه بخش مالی و اقتصاد زیرزمینی در ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1396; 17 (2) :1-24

1- یزد- صفائیه - دانشگاه دولتی یزد. گروه اقتصاد، مدیریت و حسابداری
2- کارشناسی ارشد از دانشگاه علوم و تحقیقات یزد
یکی از اجزاء اقتصاد تمام کشورها و به طور خاص کشورهای در حال توسعه، اقتصاد زیرزمینی است که وجود آن، پیامدهای جدی بر عملکرد اقتصاد داشته و می‌تواند موجب انحراف از تشخیص صحیح وضعیت اقتصاد و تجویز سیاست‌های نادرست شود. بنابراین، یکی از دغدغه­ های سیاستگذاران، شناسایی اندازه این بخش و استفاده از راهکارهایی برای کاهش اندازه و کنترل اقتصاد زیرزمینی است. توسعه مالی، یکی از عوامل اثرگذار بر عملکرد این بخش است و سبب کاهش هزینه­ های اعتباری و کاهش انگیزه جهت فعالیت در بخش زیرزمینی می‌شود. هدف اصلی این مقاله، بررسی چگونگی تأثیر توسعه مالی بر بخش زیرزمینی اقتصاد می باشد. در این مقاله به منظور تخمینحجم اقتصاد زیرزمینی، ازمدل‌یابی معادلات ساختاری وروش شاخصچندگانه-  عللچندگانه استفادهشده، و نتایج حاصل از مطالعه حاضر، مبین این است که میانگین نسبت حجم اقتصاد زیرزمینی به تولید ناخالص داخلی طی دوره مورد بررسی (1391-1352)  معادل 68/20 درصد بوده و به طور متوسط، به ازای هر یک واحد افزایش در توسعه مالی، اندازه اقتصاد زیرزمینی به مقدار 05/0 درصد کاهش می‌یابد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: E26 - Informal Economy; Underground Economy
دریافت: 1393/8/15 | پذیرش: 1395/1/15 | انتشار: 1396/4/1