دوره 11، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 80-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Piraee K, Dadvar B. The Effect of Inflation on Economic Growth in Iran with Special Emphasis on Uncertainty. QJER 2011; 11 (1) :67-80
پیرایی خسرو، دادور بهاره. تأثیر تورم بر رشد اقتصادی در ایران با تاکید بر نااطمینانی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (1) :67-80

1- دانشیار اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز
2- کارشناس ارشد اقتصاد
پدیده تورم بویژه در نرخهای بالا به طور مستقیم و غیر مستقیم، هزینه زیادی را بر جامعه تحمیل می نماید. همچنین پیامدهای سوء از نااطمینانی تورم ناشی می شود. در این ارتباط، سؤالات زیر مطرح است: نرخ تورم و نااطمینانی، بر رشد اقتصادی در ایران چه تاثیری دارد؟ آیا نقطه شکست ساختاری بر رابطه میان تورم و رشد اقتصادی در ایران اثر می گذارد؟ مطالعه حاضر، به بررسی تأثیر تورم و نااطمینانی آن بر رشد اقتصادی در دوره 86-1353 با در نظر گرفتن نقطه شکست ساختاری برای اقتصاد ایران و پاسخ به سوالات مطرح شده می پردازد. برای برآورد مقادیر نااطمینانی تورم از مدل واریانس ناهمسانی شرطی خود رگرسیو تعمیم یافته (GARCH) استفاده شده و بر اساس تحلیل داده های مورد مطالعه، نقطه شکست ساختاری در نرخ تورم 20 درصد تعیین گردیده است. در الگوی مورد نظر این مطالعه رشد اقتصادی، تابعی از نرخ تورم، نرخ رشد حجم پول، نرخ رشد سرمایه ناخالص ثابت حقیقی و نااطمینانی تورم می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تأثیر تورم بر رشد اقتصادی منفی می باشد. در سطوح کمتر از 20 درصد این تأثیر منفی، کمترین مقدار و در نرخ¬های بالاتر، افزایش می یابد. همچنین تأثیر نااطمینانی تورم طی دوره مورد مطالعه بر رشد اقتصادی منفی است.

دریافت: 1388/10/29 | پذیرش: 1389/12/8 | انتشار: 1390/2/10