دوره 12، شماره 3 - ( 1391 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 105-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakibai A, Shahsanai H. Economic Integration and Synchronization of Business Cycles in Shanghai Group. QJER 2012; 12 (3) :89-105
شکیبایی علیرضا، شاه سنایی حسن. بررسی همگرایی اقتصادی و همزمانی چرخه های تجاری در گروه شانگهای. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1391; 12 (3) :89-105

1- . عضو هیأت علمی و دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه شهید باهنر
2- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه شهید باهنر
از جمله واکنش­های عملی کشورها برای مقابله با پدیده جهانی شدن، می­توان به همگرایی اقتصادی اشاره کرد. امروزه همگرایی اقتصادی همزمان با جهانی شدن رونق گرفته است و بنابراین، انتخاب اتحادیه یا گروه تجاری منطقه­ای، یکی از اهداف مهم برنامه­ریزی تجاری می­باشد. بررسی ادوار تجاری بین المللی و انتقال آنها ازکشوری به کشور دیگر از اهمیت ویژه­ای در همکاری بین منطقه­ای برخوردار است. بررسی ارتباط بین روابط تجاری و ادوار تجاری، می­تواند تحلیل مناسبی از همگرایی منطقه­ای ارائه نماید. در این مقاله، با توجه به شرکت ایران در گروه شانگهای به عنوان عضو ناظر و تلاش برای پیوستن به آن، به دنبال بررسی همگرایی در این گروه هستیم. در این مقاله از روش اقتصاد سنجی و مدل جاذبه تعمیم یافته در دوره زمانی 2009-1996 استفاده شده است. این سؤالات که آیا بین ایران و کشورهای عضو شانگهای همگرایی تجاری وجود دارد و آیا همزمانی چرخه­های تجاری بر همگرایی تجاری این کشورها مؤثر است، پاسخ داده شود. نتایج نشان می­دهد که بین ایران و اعضای گروه شانگهای همگرایی تجاری وجود ندارد بلکه روابط تجاری واگرا هستند. همچنین بین همزمانی چرخه­های تجاری و همگرایی (واگرایی) این کشورها رابطه منفی و معنی­داری وجود دارد.

دریافت: 1390/5/5 | پذیرش: 1390/7/24 | انتشار: 1391/7/3