دوره 16، شماره 1 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 94-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lotfalipour M R, Bazargan B. The Study of Real Effective Exchange Rate, Export and Import Changes on Trade Balance in Iran. QJER 2016; 16 (1) :73-94
لطفعلی پور محمدرضا، بازرگان بهاره. بررسی آثار تغییرات نرخ ارز حقیقی مؤثر، صادرات و واردات بر تراز تجاری ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1395; 16 (1) :73-94

1- استاد گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد
2- دانشجوی کارشناسی ارشد رشته علوم اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد
تراز تجاری از مهم ترین متغیرهای کلان و از محدودیت های استراتژیک اقتصاد کلان برای کشورهای در حال توسعه می باشد. نرخ ارز که رابطه برابری پول ملی و یا ارزش پول ملی در مقابل پول های بیگانه (اسعار) تعریف می­گردد، به عنوان یکی از عوامل کلیدی مؤثر بر تراز تجاری کشورها شناخته می شود. از آنجا که نرخ ارز مؤثر واقعی، تغییر و تحول قیمت ها و هزینه­های نسبی را با یک پول مشترک اندازه می­گیرد، عمومی ترین شاخص استفاده شده برای رقابت پذیری است. این شاخص موقعیت رقابتی کشور را نشان می­دهد. آشفتگی و نوسان در عملکرد این شاخص، از یک طرف مبین عدم تعادل در اقتصاد و از سوی دیگر، علت بی ثباتی بیشتر محسوب می شود. با توجه به اینکه جهت و میزان اثر گذاری نرخ ارز حقیقی بر تراز تجاری از موضوعات بسیار با اهمیت است، در این پژوهش تغییرات نرخ ارزحقیقی مؤثر بر تراز تجاری ایران و شرکای عمده برای داده­های سالانه دوره 90-1372 در قالب مدل تصحیح خطای برداری (VECM) بررسی شده و نتایج حاکی از آن است کهدر کوتاه مدت نوسانات نرخ ارز حقیقی مؤثر تنها برای کشور آلمان منجر به کاهش تراز تجاری می­گردد و در بلند مدت، برای کشور ایتالیا منجر به افزایش تراز تجاری می­گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: E49 - Other
دریافت: 1392/10/8 | پذیرش: 1393/3/28 | انتشار: 1395/3/1