دوره 12، شماره 1 - ( 1391 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 85-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Emami K, Olia M. Estimating Output Gap and the Effects on Inflation Rate in Iran. QJER 2012; 12 (1) :59-85
امامی کریم، علیا میترا. برآورد شکاف تولید و تأثیر آن بر نرخ تورم در اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1391; 12 (1) :59-85

1- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2- کارشناس ارشد اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
هدف این تحقیق، برآورد شکاف تولید به عنوان یکی از متغیرهای تأثیرگذار بر تورم در اقتصاد ایران است. بدین جهت، با استفاده از داده های فصلی از بهار 1369 تا زمستان 1385 و با استفاده از تکنیک فیلترینگ هادریک-پرسکات تولید بالقوه و شکاف تولید برآورد و سپس با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی، رابطه بین تورم و شکاف تولید برآورد شده است. متغیرهای نرخ ارز، شاخص بهای کالاهای وارداتی، شکاف تولید تعدیل شده به عنوان متغیر واقعی و نرخ تورم انتظاری آتی، متغیرهایی هستند که با توجه به مبانی نظری و حقایق آشکار شده در اقتصاد ایران برای تخمین مدل، مورد استفاده قرار گرفته اند. این آزمون با فرضیه عقلایی بودن انتظارات بنگاه های اقتصادی و با استفاده از یک منحنی فیلیپس نیوکینزی انجام پذیرفته است. نتایج تحقیق، تأییدکننده نظریات کینزین های جدید می باشد. لذا در کشور ایران که متوسط نرخ تورم در دوره مورد مطالعه، معادل 6/19 است و در زمره کشورهای با نرخ تورم شدید محسوب می گردد، منحنی فیلیپس با شیب نسبتاً تند برآورد گردیده است. و شیب تند منحنی فیلیپس در بلندمدت حاکی از این است که طبق دیدگاه کینزین ها، اگر شوک افزایش تقاضا اتفاق بیفتد، این شوک موجب افزایش محصول نیز می گردد و نسبت به حالت کلاسیک های جدید، همین شوک اثر کمتری روی تورم دارد.

دریافت: 1390/1/29 | پذیرش: 1390/7/24 | انتشار: 1391/2/17