مقالات آماده انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بو علی سینا، همدان، ایران ، hosseinidoust@basu.ac.ir
2- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بو علی سینا، همدان، ایران
3- دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده علوم اقتصادی و اجتماعی، دانشگاه بو علی سینا، همدان، ایران
در این مقاله به منظور بررسی اثرات متقابل شاخص پیشرفت اجتماعی و رشد اقتصادی از  آمارهای مربوط به پیشرفت اجتماعی و تولید ناخالص داخلی سرانه در 27 کشور عضو گروه سازمان همکاری اسلامی  که به ترتیب برگرفته از شاخص پیشرفت اجتماعی و بانک جهانی در سال‌های 2012 تا 2021 می باشد استفاده شده است و جهت بررسی ارتباط بین آن‌ها از رویکرد سیستم معادلات همزمان در قالب روش حداقل مربعات سه مرحله‌ای 3SLS)استفاده شده است.
نتایج برآورد داده‌ها در سال‌های مورد بررسی نشان داد که در الگوی تولید ناخالص داخلی، شاخص پیشرفت اجتماعی، آزادی اقتصادی و مخارج مصرفی دولت تأثیر افزایشی و معنا‌داری بر تولید ناخالص داخلی سرانه کشورهای مورد مطالعه دارد. در الگوی مربوط به شاخص پیشرفت اجتماعی نیز، شاخص جهانی نوآوری، شاخص آموزش و تولید ناخالص داخلی سرانه تأثیر مثبت و معناداری بر شاخص پیشرفت اجتماعی دارد.
نتایج به دست آمده از هر دو الگو نشان از وجود رابطه مثبت و معنادار بین شاخص پیشرفت اجتماعی و تولید ناخالص داخلی سرانه دارد که تأییدکننده وجود رابطه مکملی بین این دو متغیر می‌باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد توسعه و رشد
دریافت: 1402/7/19 | پذیرش: 1402/10/5