مقالات آماده انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشگاه تبریز
2- دانشگاه تبریز ، pmohamadzadeh@yahoo.com

اهمیت فقر و مبارزه با آن به اندازه­ای است که کاهش فقر به عنوان اولین هدف در اهداف توسعه هزاره (MDGs) و اهداف توسعه پایدار سازمان ملل (SDGs)  مطرح شده است. از این رو شناخت عوامل موثر بر فقر و مکانیسم تاثیرگذاری این عوامل لازم و ضروری است. هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر فقر در جمهوری اسلامی ایران و تحلیل پویای مکانیسم­های تعاملی عوامل موجد فقر در جمهوری اسلامی ایران است. این مطالعه بر این موضوع تاکید دارد که شناخت عوامل موثر بر فقر و مکانیسم تاثیر این عوامل می­ تواند تاثیر
قابل توجهی بر کاهش فقر داشته باشد. مطالعه در چارچوب استراتژی تحقیقات کیفی و براساس روش تحلیل تماتیک انجام شده است. اطلاعات میدانی از طریق مصاحبه ­های عمیق و نیمه­ ساختاریافته با 20 خبره آشنا به موضوع در سال 1401 گردآوری شده و نمونه ­گیری به صورت هدفمند و با روش گلوله ­برفی انجام گرفته و تا حد اشباع نظری پیش رفته است. نتایج نشان می ­دهد عوامل موثر بر فقر در قالب چهار تم اصلی ساختار سیاسی، ساختار فرهنگی، ساختار تولید و ساختار آموزش قرار دارد. در نهایت با استفاده از نگاهی پویایی­ شناسانه و رویکرد پویایی سیستم کیفی، روابط علی بین عوامل شناسایی شده و راهکارهای غلبه بر آنها پیشنهاد شده است.
نوع مقاله: پژوهشی کیفی | موضوع مقاله: اقتصاد توسعه و رشد
دریافت: 1402/7/17 | پذیرش: 1402/9/3