مقالات آماده انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینا ، a.gholizadeh@basu.ac.ir
2- دکتری دانشگاه بوعلی سینا
در مقاله حاضر هدف تحلیل اثر قیمت‌مسکن بر تورم، با تأکید بر عوامل رفتاری و غیررفتاری شامل عوامل درون‌بخشی و برون‌بخشی مؤثر بر قیمت مسکن در ایران است. بدین منظور متغیرهای رفتاری سرمایه‌گذاران شامل رفتار‌توده‌وار و خوش‌بینی بیش از حد محاسبه شدند، سپس سیستم معادلات شامل معادلات قیمت‌مسکن و تورم در نظر گرفته شد. برای برآورد معادلات قیمت مسکن و تورم در ایران دوره زمانی فصل اول 1380 تا فصل اول 1399 از سیستم معادلات به‌ظاهر نامرتبط (SUR) استفاده شد. نتایج عوامل درون بخشی حاکی از اثر مثبت قیمت زمین و تعداد واحدهای ساختمانی تکمیل شده بر قیمت مسکن است. از طرفی عوامل برون بخشی قیمت ارز و نقدینگی به ترتیب اثر منفی و مثبت بر قیمت مسکن داشته‌اند. از میان دو عامل رفتاری، رفتارتوده‌وار بر قیمت مسکن اثر مثبت داشته و خوش‌بینی بیش از حد اثر معناداری نداشته است. همچنین قیمت ارز و نقدینگی اثر مثبت و نرخ رشد جمعیت و نرخ رشد درآمد سرانه اثر منفی بر نرخ تورم داشته اند. رفتار توده‌وار سرمایه‌گذاران در بخش مسکن نیز به طور غیرمستقیم و از طریق قیمت مسکن می‌تواند به افزایش نرخ تورم منجر شود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصادی شهری و منطقه‌ای و حمل و نقل
دریافت: 1402/5/29 | پذیرش: 1402/7/23