دوره 17، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 120-95 | برگشت به فهرست نسخه ها

Agheli L, Sahabi B, Solhkhah N. The Impact of Transaction Cost on Financial Development in Selected OPEC Members. QJER 2017; 17 (1) :95-120
عاقلی لطفعلی، سحابی بهرام، صلح خواه نسرین. تأثیر هزینه مبادله بر توسعه مالی در کشورهای منتخب اوپک. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1396; 17 (1) :95-120

1- عضو هیات علمی پژوهشکده اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشجوی کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
عملکرد بهینه نظام اقتصادی در هر جامعه ای وابسته به وجود دو بخش حقیقی و مالی کارا، قدرتمند و مکمل است. فعالیّت این دو بخش در کنار یکدیگر، شرط لازم و کافی برای بقای نظام اقتصادی به شمار می‌‌رود. این مطالعه، به دنبال تبیین اثر هزینه مبادله بر توسعه بخش مالی با استفاده از داده های آماری اعضای اوپک برای دوره زمانی 2012- 1990 می باشد.
                در تحقیق حاضر، اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی در قالب یک مدل اقتصادسنجی به پیروی از بالتاجی و همکاران (2007)، برآورد می شود. در این راستا، از شاخص کارآیی بخش بانکی( اعتبارات بخش خصوصی[1]) برای بررسی توسعه بخش بانکیو از دو شاخص نسبت فعالیت بازار سهام[2] ( به درصد) و نسبت ارزش معاملات سهام به GDP[3] (به درصد) برای بررسی توسعه بخش غیر بانکی استفاده شده است. متغیر های توضیحی در این تحقیق، نیز عبارتند از: شاخص هزینه مبادله، اندازه دولت، سطح درآمد سرانه و درجه باز بودن اقتصاد.
                نتایج تخمین مدل با داده های ترکیبی، حاکی از آن است که اثر هزینه مبادله بر توسعه مالی معنادار است و با کاهش هزینه مبادله، توسعه مالی افزایش می یابد. در مورد اثر حمایت از حقوق مالکیت بر توسعه مالی، نشان داده شد که هرچه این شاخص بالاتر باشد، شاخص توسعه مالی بالاتر رفته و توسعه مالی را به طور معنی داری ارتقاء می‌‌بخشد. همچنین، درآمد سرانه، رابطه مثبت و اندازه دولت، رابطه منفی با توسعه مالی دارد.

[1]. Private Credit

[2]. Turnover Ratio (TOR)‎