مقالات آماده انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم اقتصادی، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، ایران
2- استادیار، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، ایران ، s.ghaderi@uok.ac.ir
3- استادیار، گروه علوم اقتصادی، دانشکده علوم انسانی و اجتماعی، دانشگاه کردستان، ایران
4- گروه توسعه و برنامه‌ریزی اقتصادی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
­همه ­گیری کووید-19 به‌عنوان یکی از بحران­های اخیر جهان، هزینه­هایی را به اقتصاد کشورها وارد کرده که توجه محققان و سیاستمداران را برای ارزیابی این شوک خارجی به مفهوم آسیب‌پذیری اقتصادی در قالب شاخص هشداردهنده موردتوجه قرار داده است. درنتیجه، هدف اصلی این پژوهش، بررسی تأثیر پاندمی کووید-19 بر آسیب­پذیری اقتصادی کشورها با سطوح درآمدی بالا، متوسط و پایین است. این بررسی برای 150 کشور و با استفاده از مدل رگرسیون انتقال ملایم پانلی در بازه زمانی 2021-2020 صورت‌گرفته است. در این راستا، برای محاسبه شاخص آسیب­پذیری­ اقتصادی از روش بریگوگلیو استفاده شده است. نتایج نشان­دهنده رابطه غیرخطی بین متغیرهای پژوهش است. همچنین با درنظرگرفتن یک تابع انتقال با یک پارامتر آستانه­ای که بیانگر یک مدل دو رژیمی است و برای تصریح رابطه غیر­خطی بین متغیرهای الگو برای سه گروه کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین کافی است. پارامتر شیب برای سه گروه کشور به ترتیب برابر 9876/5، 1569/6 و 9987/3 است. نتایج برآورد مدل حاکی از آن است که در هر دو رژیم خطی و غیر­خطی، ­کووید-19 ‌تأثیر مثبت و معنی­دار در گروه کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پایین دارد. بدین­ معنی که افزایش در پاندمی کووید-19 منجر به افزایش آسیب‏پذیری اقتصادی کشورها می­شود؛ بنابراین؛ کشورها با­یستی با اجرای  سیاست‏های محکم و تدابیر مؤثر مانند: تنوع در اقتصاد، سرمایه‌گذاری در زیر ساخت­های بهداشتی، توسعه برنامه حمایتی، حفظ تجارت بین‌المللی و تاب­آوری اقتصادی در مقابل آسیب­پذیری اقتصادی ناشی از پاندمی کووید - 19 و بلایای طبیعی به ارتقا و پایداری خود بپردازند.
متن کامل [PDF 2034 kb]   (393 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد رفاه و سلامت
دریافت: 1402/4/22 | پذیرش: 1402/5/13