دوره 17، شماره 2 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 197-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

kafaee M A, Khosravi A. Investigating the Convergence of Provincial Energy Efficiency in Iran: A Spatial Econometric Approach. QJER 2017; 17 (2) :177-197
کفایی سید محمد علی، خسروی عاطفه. بررسی همگرایی بهره وری انرژی استان های ایران: رویکرد اقتصادسنجی فضایی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1396; 17 (2) :177-197

1- تهران اوین دانشگاه شهید بهشتی، دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشگاه شهید بهشتی
انرژی از اصلی ترین نهاده های تولید و نشان دهنده قدرت سیاسی و اقتصادی کشورهااست. با افزایش شدید قیمت انرژی، بهره وری آن اکنون اهمیت بیشتری یافته و مطالعات تجربی اخیر هم مبین تأثیرگذاری بهره وری انرژی بر نرخ رشد است. همچنین نشان داده شده که فرایند رشد اقتصادی هر منطقه از موقعیت جغرافیایی، ویژگی ها و عملکرد همان منطقه و مناطق همجوار، علاوه بر متغیرهای اقتصادی منطقه همچون کار، سرمایه، انرژی و فناوری تأثیر فراوان می پذیرد. در این مقاله،تأثیر بهره وری انرژی بر رشد اقتصادی استان و نیز همگرایی (β و σ) بهره وری انرژی استان ها به روش اقتصادسنجی فضایی در قالب یک الگوی رشد و داده های استانی سال های 90-1380 بررسی و به روش ناپارامتری حداکثر درست نمایی (به سبب کارآیی بیشتر آن)، برآورد می گردد. در روش اقتصاد سنجی فضایی، امکان لحاظ کردن اثرات سرریز و روابط فضایی بین استان های همسایه با تعریف ماتریس وزن فواصل بین مناطق وجود دارد. یافته ها حاکی از نبود همگرایی σ بهره وری انرژی بین استان ها، ولی وجود همگرایی β شرطی (مبین تأثیر سرریز در نرخ رشد بهره وری انرژی استانی یا تأثیر همسایگی) است. همچنین بازتر شدن اقتصاد و کاهش سهم فعالیت های دولت در اقتصاد باعث بهبود رشد بهره وری انرژی می گردد؛ اما افزایش قیمت انرژی نمی تواند بر بهره وری انرژی استان ها تأثیر معنی داری بگذارد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: E6 - Macroeconomic Policy, Macroeconomic Aspects of Public Finance, and General Outlook
دریافت: 1395/3/30 | پذیرش: 1395/9/28 | انتشار: 1396/4/1