دوره 13، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 237-209 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadeghi H, Eslami Andargoly M, Ghanbari A. The Effects of Cash Transfers of Electrical Energy Subsidies on the Price Index Using the Computable General Equilibrium (CGE) Model. QJER 2014; 13 (4) :209-237
صادقی حسین، اسلامی اندارگلی مجید، قنبری علی. آثار نقدینه کردن یارانه های برق بر شاخص قیمت ها در ایران با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1392; 13 (4) :209-237

1- دکترای اقتصاد، عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجو کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه صنعت آب و برق شهید عباسپور
در این مطالعه، آثار سیاست های پرداخت نقدی یارانه های حامل برق بر شاخص قیمت­ها، بر اساس طراحی یک الگوی تعادل عمومی قابل محاسبه برای ایران و به کارگیری ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM) سال 1384 در قالب سه سناریو، مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج اعمال سه سناریو پرداخت نقدی یارانه­های و تأمین مالی پرداخت نقدی از سه منبع؛ الف) مازاد درآمدهای دولت، ب) مالیات بر فروش کالای برق و ج) مالیات بر درآمد خانوار و تلفیق آن با سیاست افزایش قیمت، نشان می­دهد که در دو منبع تأمین مازاد درآمد دولت و مالیات بر درآمد خانوار، روند سطح عمومی قیمت ها و شاخص قیمت ها با میزان پرداخت نقدی یارانه ها و قیمت انرژی الکتریکی رابطه مستقیم داشته و میزان این تغییر بستگی به منبع تأمین یارانه ها داشته، به طوری که با افزایش میزان پرداخت و قیمت برق، سطح عمومی قیمت­ها و شاخص قیمت ها به طور فزاینده افزایش می یابد. این در حالی است که تأمین مالی از منبع مالیات بر درآمد به دلیل تغییر فزاینده در تقاضای کل موجب کاهش سطح عمومی قیمت­ها شده است.

دریافت: 1389/3/23 | پذیرش: 1390/12/7 | انتشار: 1392/10/21