دوره 23، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 273-249 | برگشت به فهرست نسخه ها

afshari A, ghobadi S, sharifi renani H. Investigating the Effect of Banking Sector Development Indicators on the Stability of Iranian Banks with Emphasis on Efficiency Factor. QJER 2023; 23 (1) : 10
افشاری آزاده، قبادی سارا، شریفی رنانی حسین. بررسی اثر شاخص‌های توسعه بخش بانکی بر ثبات بانک‌های ایرانی، با تأکید بر عامل کارآیی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (1) :249-273

1- دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی ایران، واحد خوراسگان، اصفهان
2- استادیار گروه حکمرانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، sghobadi@khuisf.ac.ir
3- دانشیار گروه حکمرانی، واحد اصفهان (خوراسگان)، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران
حین بروز بحران، بهترین راه کاهش آسیب‌پذیری اقتصادی، افزایش ثبات بانک‌ها است؛ زیرا طبق تأکید کمیته بال، نرخ بقای هر اقتصاد، متناسب با نرخ ثبات بانک‌های آن می باشد و ثبات نیز، متناسب با نرخ کارآیی است. لذا هدف از پژوهش موردی حاضر،‌ بررسی وضعیت ثبات بانک‌های ایرانی، با تأکید بر مهمترین شاخص‌های توسعه بخش بانکی خصوصاً عامل کارآیی است، تاضمن شناسایی این متغیرها، شاخصی مختص ثبات بانک‌های ایرانی تدوین گردد. لذا در ابتدا، زیرشاخص‌های اثرگذار بر توسعه بخش بانکی که با دو عامل کارآیی و ثبات در ارتباط اند، شناسایی و داده‌های آنان در سطح30 بانک و مؤسسه اعتباری دولتی و خصوصی، طی سال‌های 1380 تا 1398 جمع‌آوری شد. سپس به‌کمک روش داده‌های تابلویی پویا، ارتباط 17 متغیر شناسایی شده، بر وضعیت ثبات بانک‌ها، ارزیابی گردید. نتایج، بیانگر وجود رابطه غیرخطی بین عامل ثبات با 9 شاخص‌ نسبت مطالبات به کل تسهیلات، حقوق صاحبان سهام به کل بدهی‌ها، دارایی‌های ثابت به کل دارایی‌ها، میزان ثبات دوره قبل، موجودی نقد به کل دارایی‌ها، اندازه بانک‌ها، سرمایه به بدهی‌ها، نرخ رشد تسهیلات و کارآیی بود. نهایتاً، برترین بانک‌های کارا و باثبات ایرانی، طی سال 1398، معرفی و یافته‌های پژوهش در پرتو مبانی نظری تبیین گردید.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سایر موضوعات اقتصادی
دریافت: 1401/3/26 | پذیرش: 1401/5/2 | انتشار: 1401/12/27