دوره 23، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 112-85 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moradhassel N, kazempour M S. Evaluating the Effect of E-government Expansion on Labor Productivity: The Case of Developing countries. QJER 2023; 23 (1) : 4
مرادحاصل نیلوفر، کاظمپور میرسعید. ارزیابی اثر گسترش دولت الکترونیک بر بهره‌وری نیروی‌کار (مطالعه موردی: کشورهای در حال توسعه). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (1) :85-112

1- استادیار اقتصاد، عضو هیأت علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران ، n_moradhassel@yahoo.com
2- کارشناس ارشد علوم اقتصادی، دانشگاه تهران، ایران
در دهه‌های اخیر، دولت‌ها با ایجاد و توسعه دولت الکترونیکی، گام مهمی در راستای حرکت به سمت جامعه اطلاعاتی، ارائه بهتر خدمات و نیز ارتقاء سطح رفاهی جامعه خود برداشته‌اند؛ به‌طوری‌که یکی از عوامل مؤثر برای رشد و توسعه اقتصادی کشورها و افزایش بهره‌وری نیروی‌کار، پیشرفت سطح فناوری ارتباطات و توسعه دولت الکترونیک، قلمداد می‌شود. در این راستا در مقاله حاضر، بررسی تأثیر توسعه دولت الکترونیک بر بهره‌وری نیروی‌کار در دستور کار می باشد. بدین منظور، با استفاده از داده های 69 کشور درحال ‌توسعه با استفاده از رهیافت خود رگرسیون برداری با داده‌های پنلی طی سال‌های 2003 تا 2020، به بررسی موضوع پرداخته شده است. نتایج حاصل از پژوهش، نشان می‌دهد که در اثر یک شوک مثبت در توسعه دولت الکترونیک، بهره‌وری نیروی‌کار به شدت افزایش می یابد که این مطلب، دلالت بر آن دارد که توسعه دولت الکترونیک تا مدت‌ها می‌تواند به افزایش بهرهوری نیروی‌کار در کشورهای درحال توسعه منجر شود. همچنین نتایج پژوهش نشان می‌دهد که در کشورهای درحال توسعه از میان متغیرهای منتخب، تأثیر شوک متغیر سلامت (شاخص توسعه انسانی)، بزرگتر از تأثیر سایر متغیرها نظیر شوک‌های تشکیل سرمایه فیزیکی و متغیر آموزش (شاخص توسعه انسانی) می‌باشد. بدین ترتیب، می‌توان پیاده‌سازی و نهادینه نمودن دولت الکترونیک را به عنوان گامی در جهت افزایش بهره‌وری نیروی‌کار در کشورهای در حال توسعه، توصیه نمود.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد فناوری، نوآوری
دریافت: 1401/3/6 | پذیرش: 1401/3/31 | انتشار: 1401/12/27