دوره 23، شماره 1 - ( 1402 )                   جلد 23 شماره 1 صفحات 28-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shiri M, Torabi Kahlan P, Kalhori L, Aliakbari Saba R, Amini T. The Study of Multidimensional Poverty of Iranian Children Based on Sustainable Development Goals. QJER 2023; 23 (1) : 1
شیری محمد، ترابی کهلان پریا، کلهری لیدا، علی‌اکبری صبا روشنک، امینی طاهره. فقر چند‌بُعدی کودکان ایران از منظر اهداف توسعۀ پایدار. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1402; 23 (1) :1-28

1- استادیار، عضو هیأت علمی گروه پژوهشی پردازش داده‌ها و اطلاع‌رسانی پژوهشکدۀ آمار ، mshiri@srtc.ac.ir
2- دکتری آمار و کارشناس پژوهشکدۀ آمار
3- استادیار، عضو هیأت علمی گروه پژوهشی طرح‌های فنی و روش‌های آماری پژوهشکدۀ آمار
4- دانشجوی دکتری آمار، کارشناس پژوهشکدۀ آمار
هدف از نگارش این مقاله، معرفی و ارائه‌ یک چهارچوب جامع براساس دیدگاه توسعۀ پایدار در برآورد فقر چند‌بُعدی کودکان زیر 5 سال ایران با استفاده از روش الکایر-­ فوستر است تا به سیاست‌گذاران در جهت برنامه‌ریزی و شناخت عوامل مؤثر در محرومیت کودکان، یاری رساند. برای این منظور، از داده‌های آمارگیری شاخص‌های چند‌گانه جمعیت و سلامت سال ۱۳۹۴ که آخرین داده‌های موجود در کشور بوده، استفاده شده است. نتایج این تحقیق، دلالت بر آن دارد که کودکان مناطق روستایی در مقایسه با کودکان شهری، از فقر چند‌بُعدی بیشتری رنج می‌برند؛ اما نوع محرومیتی که کودکان خانوارهای شهری و روستایی تجربه می‌کنند، متفاوت است. با توجه به نتایج کلی، در مناطق شهری دو بُعد تکامل و حمایت و در مناطق روستایی بُعدهای تکامل و استانداردهای زندگی، از درجه اهمیت بالاتری برخوردارند. بررسی شاخص‌ فقر چند‌بُعدی کودکان زیر 5 سال، به‌تفکیک زیرگروه‌های جمعیتی، حاکی از آن است که جنسیت، سطح تحصیلات مادر، بُعد خانوار، سطح توسعۀافتگی استان و پنجک اقتصادی در نوع محرومیتی که کودکان تجربه می‌کنند، تأثیرگذار است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد رفاه و سلامت
دریافت: 1401/1/30 | پذیرش: 1401/3/17 | انتشار: 1401/12/27