دوره 22، شماره 3 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 3 صفحات 58-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

iesvand heidari A, mousavi M H, Ghavidel S, Safarzadeh E. The Effects of Macroeconomic Variables on the Financial Stability in the Iranian Insurance Industry. QJER 2022; 22 (3) : 2
عیسوند حیدری عبدالرضا، موسوی میرحسین، قویدل صالح، صفرزاده اسماعیل. تأثیرپذیری ثبات مالی صنعت بیمه ایران از متغیرهای کلان اقتصادی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (3) :29-58

1- دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فیروزکوه، فیروزکوه، ایران
2- دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، hmousavi@alzahra.ac.ir
3- دانشیار گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد فیروزکوه
4- استادیارگروه اقتصاد، دانشکده علوم اجتماعی و اقتصادی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
هدف از نگارش  این مقاله، بررسی اثر متغیرهای کلان اقتصادی نظیر نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی و رشد مانده حقیقی پول بر ثبات مالی صنعت بیمه ایران است. برای این منظور، از روش مارکوف سوئیچینگ استفاده شده، که توانایی ملحوظ کردن تغییر در نحوه ارتباط بین متغیرهای کلان اقتصادی و ثبات مالی صنعت بیمه در طی زمان، از مهمترین ویژگی­های روش مارکف سوئیچینگ بوده، و دوره زمانی مورد بررسی، از فصل اول سال 2005 تا فصل چهارم سال 2015 است. نتایج نشان می­دهد، رفتار ثبات مالی صنعت بیمه در تأثیر­پذیری از متغیرهای کلان اقتصادی در طول رژیم­های اول (شامل فصل اول 2005 تا فصل سوم 2008) و دوم (شامل فصل چهارم 2008 تا فصل چهارم 2015) تفاوت دارد؛ به­طوری که تأثیر متغیرهای نرخ ارز، نرخ بهره، رشد اقتصادی بر ثبات مالی صنعت بیمه در رژیم اول، عکس رژیم دوم بوده، در حالی که متغیر رشد مانده حقیقی پول در هر دور رژیم، رابطه مستقیمی با ثبات مالی صنعت بیمه داشته، ولی اثر آن در رژیم دوم که یک رژیم رکودی محسوب می­شود، بر ثبات مالی ناچیز است. همچنین نتایج، پایداری رژیم اول را از رژیم دوم، بیشتر نشان می­دهد؛ به­طوری­که اگر صنعت بیمه در دوره قبل، در وضعیت رژیم یک باشد، به احتمال 94 درصد، در این دوره هم، در رژیم یک خواهد بود.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد، اقتصاد سنجی و مالی (عمومی)
دریافت: 1401/1/15 | پذیرش: 1401/2/5 | انتشار: 1401/6/16