دوره 22، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 117-99 | برگشت به فهرست نسخه ها

Davoodi P, sezavar M. Exchange Rate Changes and their Impact on Some Macroeconomic Variables for the Iranian Economy under Sanctions. QJER 2022; 22 (4) : 4
داودی پرویز، سزاوار محمدرضا. بررسی افزایش نرخ ارز و تأثیر آن بر برخی متغیرهای کلان اقتصادی ایران در شرایط تحریم. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (4) :99-117

1- استاد دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
2- دکتری اقتصاد، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، mr.sezavar@yahoo.com
تغییر نرخ ارز، از مسیرهای مختلف بر عملکرد اقتصادی اثرگذار است. در این مطالعه، به بررسی اثر تغییر نرخ ارز بر عملکرد متغیرهای مهم اقتصاد کلان، یعنی تولید، اشتغال و سطح عمومی قیمت ها خواهیم پرداخت. به این منظور، از یک الگوی اقتصادسنجی کلان با رویکرد داده‌های ترکیبی تواتر متفاوت استفاده شده است. الگوی مذکور، بر اساس مبانی نظری اقتصادی و با توجه به حقایق آشکار شده اقتصاد ایران، تصریح و به کمک داده‌های سری زمانی در محدوده سال‌های 1338 تا 1396 برآورد شده‌اند. از آنجا که الگوی مورد مطالعه به جهت داشتن اطلاعات کامل  تر، قدرت توضیح‌دهندگی بهتری نسبت به سایر مدل  های سری زمانی دارد، انتظار می‌رود که امکان ارزیابی دقیق‌تری از سیاست  های ارزی داشته باشد. الگو، دارای بخش‌های تولید، مخارج مصرفی و سرمایه‌گذاری، تجارت خارجی، دولت، اشتغال، پول و قیمت‌ها است. علاوه بر این، با توجه به نتایجی که از شبیه‌سازی پویای الگو حاصل گردید، الگو می‌تواند نماینده مناسبی از سازوکار اقتصاد ایران باشد. از سوی دیگر، الگوی مدنظر با لحاظ شرایط تحریم، می‌تواند آثار سیاست  های اقتصادی را به  گونه‌ مناسبتری بررسی نماید. در نهایت، نتایج حاصل از ارزیابی سیاست  های ارزی در شرایط وجود تحریم، بررسی شده است. بر اساس نتایج الگو، در رابطه با سیاست تنزل ارزش پول ملی در اقتصاد ایران، افزایش نرخ ارز در شرایط تحریم، علاوه بر کاهش تولید، زمینه‌ساز کاهش اشتغال و فشارهای تورمی می‌گردد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد، اقتصاد سنجی و مالی (عمومی)
دریافت: 1400/12/12 | پذیرش: 1401/2/18 | انتشار: 1401/10/1