دوره 22، شماره 1 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 1 صفحات 82-53 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nasrollahi Z, Dehghan F, Operajuneghani E. Evaluating the Energy - Water Nexus in the Economic Sectors of Isfahan and Yazd Based on Two-Region Input - Output Analysis. QJER 2022; 22 (1) : 3
نصراللهی زهرا، دهقان فرناز، اپرا جونقانی الهام. سنجش روابط بین بخشی آب و انرژی در دو منطقه اصفهان و یزد بر اساس رویکرد داده - ستانده دو منطقه‌ای. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1401; 22 (1) :53-82

1- دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری دانشگاه یزد، یزد، ایران ، nasr@yazd.ac.ir
2- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد اقتصاد محیط زیست، دانشکده اقتصاد، مدیریت و حسابداری، دانشگاه یزد، ایران
کشور ایران با اقلیم خشک ­و ­نیمه‌خشک، اکنون بیش از قبل، نیازمند حفظ منابعی از جمله آب ­و ­انرژی است. دراین پژوهش، دو منطقه اصفهان و یزد به عنوان دو نقطه بحرانی از جهت آب و انرژی، بررسی، و از مدل داده- ستانده دو منطقه‌ای، به‌منظور سنجش و تحلیل روابط آب و انرژی بین بخش‌های اقتصادی استان اصفهان و یزد و مدل پیوند، برای بررسی جریان ترکیبی (هیبریدی) دو منبع و میزان تأثیرات پیوندی در هر منطقه در سال 1395، استفاده شده ‌است. نتایج جریان آب و انرژی ترکیبی، حاکی  از آن است که دو بخش «حمل ‌و نقل» و «سایر خدمات» در اصفهان و در استان یزد، بخش‌های «حمل ‌و نقل» و «کشاورزی»، پرمصرف‌ترین و به عبارتی، تأثیرگذارترین بخش‌ها از جهت مصرف در دو منطقه هستند؛ به­طوری­که مهم‌ترین گره مدیریتی در رابطه بین دو منبع آب و انرژی در مناطق مورد مطالعه، در نظر گرفته می‌شوند. همچنین محاسبات در بخش جریان کل دو منبع آب و انرژی در استان اصفهان، بیانگر آن است که، بخش «حمل و نقل» و «کشاورزی»، جایگاه نخست در جریان صادرات و واردات آب و « ساخت کک، فرآورده‌های حاصل از تصفیه نفت و سوخت‌های هسته‌ای و ساخت مواد و محصولات شیمیایی» و «ساخت فلزات اساسی»، به­ترتیب، بیشترین خروجی (صادرات) و ورودی (واردات) انرژی را به خود اختصاص داده ‌است. همچنین دو بخش «ساخت محصولات کانی غیرفلزی» و « ساخت کک، فرآورده‌های حاصل از تصفیه نفت و سوخت‌های هسته‌ای و ساخت مواد و محصولات شیمیایی»، به­ترتیب، بیشترین خروجی (صادرات) و ورودی (واردات) انرژی و در مورد منابع آب نیز بخش «کشاورزی»، به­ترتیب، بزرگترین صادرکننده و واردکننده هستند.
متن کامل [PDF 2090 kb]   (707 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سایر موضوعات اقتصادی
دریافت: 1400/2/25 | پذیرش: 1400/6/31 | انتشار: 1400/12/14