دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 211-181 | برگشت به فهرست نسخه ها

Solaymani S. Impacts of Technological Innovation, Economic Growth, Global Oil Price and Trade Openness on Energy Consumption in Iran. QJER 2021; 21 (2) :181-211
سلیمانی سعید. تأثیر نوآوری در فنّاوری، رشد اقتصادی، قیمت جهانی نفت خام و باز بودن تجارت بر مصرف انرژی در ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1400; 21 (2) :181-211

عضو هیئت علمی گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری و اقتصادی، دانشگاه اراک، اراک، استان مرکزی ، saeedsolaymani@gmail.com
ایران با دارا بودن منابع غنی انرژی، یکی از کشورهای پر مصرف انرژی در سطح جهان است. بهبود تکنولوژی و استفاده از نوآوری­های جدید در مصرف انرژی و فرایند تولید کالاها، تأثیر بالایی بر کاهش شدت انرژی در کشور دارد. این مطالعه، به منظور بررسی اثرات نوآوری در فنّاوری بر مصرف انرژی، از چارچوب تقاضای مارشالی و روش آزمون مرزهای خود رگرسیون با قفه­های توزیعی (ARDL) و همچنین روش­های رگرسیون پویا (Dynamic OLS) و شبیه سازی برای دوره زمانی 1396-1359 استفاده می­کند. نتایج این مطالعه نشان داد که نوآوری در فنّاوری، به عنوان عنصری برونزا در تابع تقاضای انرژی، باعث افزایش کارآیی انرژی می­شود و به همین ترتیب، مصرف انرژی را در سطح معینی از تولید اقتصادی کاهش می­دهد. همچنین نتایج این مطالعه، پیش­بینی­های نظری مبنی بر کمتر بودن کشش­های کوتاه­مدت تولید ناخالص داخلی تقاضای انرژی نسبت به بلندمدت را تأیید می­کند. با این وجود، با کنترل اثر نوآوری در فنّاوری، در این مطالعه نشان داده شد که افزایش تولید ناخالص داخلی و باز بودن تجارت، اثر برگشتی نوآوری در فنّاوری بر مصرف انرژی را ایجاد می­کند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سایر موضوعات اقتصادی
دریافت: 1399/8/18 | پذیرش: 1399/11/4 | انتشار: 1400/3/30