دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 82-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

Darvishi B, moridian A, Motalebi M, havasbeigi F. Globalization, Energy Consumption and Environmental Degradation in Iran: Empirical Evidence from the Maki Cointegration Test. QJER 2021; 21 (2) :59-82
درویشی باقر، مریدیان علی، مطلبی معصومه، هواس بیگی فاطمه. جهانی سازی، مصرف انرژی و تخریب محیط زیست در ایران: شواهد تجربی از آزمون هم انباشتگی مکی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1400; 21 (2) :59-82

1- دانشیار، گروه اقتصاد، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران
2- کارشناس ارشد اقتصادشهری، دانشگاه هنراصفهان، اصفهان ، alimoridian@ymail.com
3- دکتری اقتصاد بخش عمومی، دانشگاه لرستان، لرستان
4- کارشناس ارشد اقتصاد انرژی، دانشگاه ایلام، ایلام
چکیده:   (2004 مشاهده)
جهانی سازی، عامل مهم برای انتشار دی اکسیدکربن است و باعث می شود، کشورها از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی با یکدیگر در تعامل باشند و تعامل بین کشورهای مختلف به ناچار انتشار CO2 را تحت‌تأثیر قرار خواهد داد. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثرات پویای جهانی شدن و مصرف انرژی بر تخریب محیط زیست ایران است. بنابراین، بررسی می شود که در بین متغیرهای جهانی سازی، مصرف انرژی و رشد اقتصادی، کدامیک در فرایند تخریب محیط زیست، تأثیرگذارتر است. جهت بررسی موضوع، از داده های سری زمانی طی دوره 1395 - 1357 و آزمون هم انباشتگی مکی و برای برآوردهای بلند مدت پویا، از مدل های FMOLS و CCR استفاده می شود. نتایج، نشان می دهد که جهانی شدن، بدون توجه به کاهش یا افزایش رشد اقتصادی، باعث افزایش تخریب محیط زیست می شود؛ و  اثر مقیاس، در ایران، غالب است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: سایر موضوعات اقتصادی
دریافت: 1399/6/1 | پذیرش: 1399/9/15 | انتشار: 1400/3/30