دوره 14، شماره 1 - ( 1393 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 126-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Moazzami Gudarzi M, Jaberansari M, Moallem A, Shakiba M. Applying Data Envelopment Analysis (DEA) for Measuring Relative Efficiency and Ranking Branches of Refah Kargaran Bank in Lorestan Province. QJER 2014; 14 (1) :115-126
معظمی گودرزی محمدرضا، جابرانصاری محمدرضا، معلم آذر، شکیبا محبوبه. کاربرد تحلیل پوششی داده ها (DEA) در ارزیابی کارآیی نسبی و رتبه بندی شعب بانک رفاه استان لرستان و مقایسه نتایج آن با روش TOPSIS. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1393; 14 (1) :115-126

1- عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
2- دانشجوی کارشناسی ارشد ریاضی کاربردی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم وتحقیقات بروجرد
3- دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت دولتی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد بروجرد
یکی از عوامل موفقیت کشورهای پیشرفته، توجه به کارآمدی واحدهای اقتصادی خصوصاً بانک­ها می­باشد. در همین راستا، مدیران بانک­ها موظفند در قبال سؤالاتی که در مورد بهره­وری بانک می­شود، پاسخ مناسبی ارائه دهند که این امر بدون ارزیابی کارآیی شعب تحت نظارتشان عملاً امکان ناپذیر است.      یکی از روشهای محاسبه کارآیی برای واحدهای با چند ورودی و چند خروجی، روش تحلیل پوششی داده­ها  می­باشد. با استفاده از این روش، می­توان شعب کارا و ناکارا را مشخص و شعب ناکارا را رتبه بندی و برای آنها از بین شعب کارا، مرجع (الگو) جهت رسیدن به مرز کارآیی مشخص کرد. همچنین می­توان میزان تأثیر هر یک از متغیرها را در میزان کارآیی شعب مشخص کرد. در این تحقیق، از مدل با ماهیت ورودی و با فرم پوششی استفاده شده است.      نتایج تحقیق نشان داد که با توجه به اطلاعات به دست آمده در سال 1389 از بین 17 شعبه بانک رفاه استان لرستان تعداد 11 شعبه کارا (65 درصد شعب) و 6 شعبه ناکارا تشخیص داده شد که رتبه­بندی شعب ناکارا با توجه به اندازه کارآیی آنان صورت پذیرفت، و برای رتبه­بندی شعب کارا از مدل استفاده شد. در نهایت به منظور بررسی درستی نتایج به دست آمده با استفاده از روش  نیز اقدام به رتبه­بندی واحدها شده است.

دریافت: 1390/7/20 | پذیرش: 1391/7/12 | انتشار: 1392/12/19