دوره 20، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 77-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

kamalian A, Zamani Z, Amirali M, mobini dehkordi M. Analyzing the Different Effects of Endogenous and Exogenous Money Supply on Inflation: A Spectral Analysis Approach. QJER 2020; 20 (3) :57-77
کمالیان علیرضا، زمانی زهرا، امیرعلی محمد، مبینی دهکردی مصطفی. تحلیل تفاوت اثرپذیری تورم از پول درونزا و پول برونزا: رهیافت تحلیل طیفی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (3) :57-77

1- دانشجوی دکتری دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان
2- پژوهشگر پسادکتری اقتصاد دانشگاه اصفهان
3- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشکده اقتصاد و علوم اداری دانشگاه اصفهان
4- دانشجوی دکتری دانشکده علوم اداری و اقتصاد دانشگاه اصفهان ، mostafa.dehkordi@gmail.com
یکی از مهمترین مباحث اقتصاد ایران در طی دهه‌های اخیر، پدیده تورم بوده و صرف­نظر از اثرات و پیامدهای آن بر اقتصاد، بحث عوامل ایجادکننده­ آن، همواره چالش­برانگیز بوده است. از این رو پژوهش حاضر، به‌منظور مقایسه­ نظریه پول درونزا با نظریه مقداری پول، رابطه بین تورم و عوامل تشکیل دهنده آن را تحلیل کرده است. بدین منظور، از رویکرد تحلیل طیفی در فرکانس­های بالا و پایین طی دوره­ 1370 (فصل اول) تا 1397 (فصل اول) و نتایج آزمون علّیت طیفی استفاده ‌شده ­است. نتایج پژوهش، حاکی از وجود رابطه­ علّی از رشد نقدینگی به تورم و همچنین از تورم به نقدینگی، در کوتاه­مدت و بلندمدت است. طبق نتایج آزمون رابطه علّی، از رشد پایه پولی به تورم در بلندمدت برقرار بوده، درحالی که در کوتاه­مدت، این رابطه­ علّی از تورم بود و همچنین، رابطه علّی از طرف رشد ضریب فزاینده بر تورم در بلندمدت برقرار بوده، درحالی که رابطه­ علّی، از تورم به ضریب فزاینده، هم در کوتاه­مدت و هم در بلندمدت، برقرار بوده است. بنابراین مطابق با نتایج این مطالعه، علت تورم در کوتاه­مدت و بلندمدت، متفاوت بوده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
دریافت: 1398/7/23 | پذیرش: 1398/10/29 | انتشار: 1399/6/29