دوره 13، شماره 3 - ( 1392 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 62-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi Alamdarloo H, Mortazavi S A, Shemshadi yazdi K. Application of Spatial Econometrics in Agricultural Exports in ECO Members: Panel Data Approach. QJER 2013; 13 (3) :49-62
نجفی علمدارلو حامد، مرتضوی سید ابوالقاسم، شمشادی یزدی کتایون. کاربرد اقتصاد سنجی فضایی در بررسی عوامل موثر بر صادرات محصولات کشاورزی در کشورهای عضو اکو: رهیافت داده های تابلویی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1392; 13 (3) :49-62

1- دانشجوی دکتری اقتصاد منابع طبیعی، گروه اقتصادکشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
2- استادیار گروه اقتصادکشاورزی دانشگاه تربیت مدرس
3- پژوهشگر موسسه پژوهش های برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی
بر اساس تئوری­های تجارت، همـگرایی اقتصادی باعث افزایش تجارت و درآمد بین کشـورهای عضو می­شود. این مقاله، سعی دارد تا عوامل مؤثر بر صادرات محصولات کشاورزی در کشورهای حوزه اکو را با استفاده از اقتصاد سنجی فضایی مورد آزمون قرار دهد. برای این منظور از آمار صادرات کشورهای عضو اکو در قالب داده هایی تابلویی در فاصله سال­های 1992 تا 2008 استفاده شده است. معادله صادرات کشاورزی با استفاده از روش ایستا (اثرات ثابت و تصادفی) و پویا (گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در داده­های تابلویی و در دو حالت اقتصادسنجی معمولی و فضایی تخمین زده شده است. نتایج مدل تخمین زده نشان از وجود همبستگی فضایی بین کشورها بوده و از این رو، استفاده از این نوع تخمین توجیه پذیر است. از طرف دیگر، متغیرهای تولید ناخالص ملی، نرخ ارز و مجاورت کشورها بر روی صادرات محصولات کشاورزی اثر مثبت و جمعیت کشورها اثر منفی بر روی آن دارد. در مقاله پیشنهاد می­گردد که در تخمین این معادلات می باید مجاورت بین کشورها را در نظر گرفت و با افزایش در نرخ ارز و تولید ناخالص ملی، مبانی لازم در جهت افزایش صادرات را فراهم آورد و از طرف دیگر، سیاست­های کنترل جمعیت نیز اعمال گردد.

دریافت: 1390/6/23 | پذیرش: 1391/2/13 | انتشار: 1392/6/1