دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 212-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghaemi Asl M, Valaei F. Reviewing the Effect of Administrative Corruption on Financial Health in Iranian Banking System. QJER 2020; 20 (2) :177-212
قائمی اصل مهدی، ولائی فیروز. بررسی تأثیر فساد اداری بر سلامت مالی در نظام بانکی ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (2) :177-212

1- استادیار دانشکده اقتصاد، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، m.ghaemi@khu.ac.ir
2- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم اقتصادی، گرایش بانکداری اسلامی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
صنعت بانکداری، بخش مهمی از اقتصاد هر کشور است. سلامت نظام بانکی کشور به‌عنوان اصلی‌ترین کانال سیاست­گذاری و سنگ بنای نظام اقتصادی، از اهمیت بالایی برخوردار است. این مقاله، به بررسی تأثیر فساد اداری بر عملکرد نظام بانکداری بدون ربا در ایران پرداخته است. نمونه آماری مورد استفاده در این پژوهش، 21 بانک فعال در بورس اوراق بهادار در بازه 1395-1386 است. به‌منظور مدل‌سازی پژوهش، از مدل پانل دیتای نامتوازن و روش حل GMM استفاده‌ شده است. نتایج پژوهش نشان می­دهد که برخلاف نگرش «گریس چرخ­­ها» که فساد اداری را به‌عنوان مشوقی برای کارمندان دولت برای انجام وظایف­شان قلمداد می­نماید، فساد اداری نه‌تنها، منجر به افزایش درآمد خالص به ازای هر واحد سرمایه بانکی نمی­شود، بلکه کاهش سودآوری بانکی (نسبت سود خالص به‌کل دارایی) را نیز به دنبال دارد؛ بنابراین، فساد اداری در نظام بانکی، نقش «شن و ماسه در چرخ‌ها» را ایفا می­کند. مهم‌ترین راهکار عملیاتی برای مقابله با فساد اداری در نظام بانکی، افزایش کیفیت و مراحل نظارت بانک مرکزی بر اجرای درست قوانین، در کنار افزایش جریمه‌ها و اطلاع‌رسانی عمومی در خصوص بانک­های خاطی ا­ست.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل |
دریافت: 1398/4/9 | پذیرش: 1398/6/6 | انتشار: 1399/4/1