دوره 20، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 32-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Seifi Koshki A, Mohseni Zonouzi S J, Rezazadeh A. Investigating the Relationship between Credit Cycles and Business Cycles in Iranian Economy. QJER 2020; 20 (3) :1-32
سیفی کشکی احد، محسنی زنوزی سید جمال الدین، رضازاده علی. بررسی رابطه بین چرخه‌های اعتباری و چرخه‌های تجاری در اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (3) :1-32

1- کارشناس ارشد علوم اقتصادی از دانشگاه ارومیه
2- دانشیار گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد و مدیریت دانشگاه ارومیه ، sj.mzonouzi@urmia.ac.ir
3- استادیار گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد و مدیرت دانشگاه ارومیه
سیاستگذاران و برنامه‌ریزان کلان اقتصادی برای رسیدن به اهداف اقتصادی خود، همواره از ابزار‌های مختلف بهره می‌گیرند. کنترل اعتبار، یکی از این ابزار‌ها است. رونق و رکود بخش مالی اقتصاد را، چرخه اعتباری و بخش حقیقی آن را، چرخه تجاری می‌گویند. اعتبار به عنوان نهاده مکمل سرمایه، کالا‌های واسطه‌ای و مواد اولیه می‌تواند در بهبود چرخه‌های تجاری مؤثر باشد. این پژوهش، با استفاده از داده‌های سالیانه ایران طی دوره زمانی 1395-1352، با روش خود‌رگرسیون برداری ساختاری (SVAR)، به بررسی رابطه بین چرخه‌های اعتباری و چرخه‌های تجاری در اقتصاد ایران پرداخته است. در این مطالعه، با بهره‌گیری از متغیر‌های اثرگذار بر چرخه تجاری، مشخص گردید، چرخه اعتباری، اثر مثبتی بر چرخه تجاری داشته ولی چرخه تجاری، اثر منفی بر چرخه اعتباری دارد. نوسانات چرخه اعتباری، بیشترین سهم در نوسانات چرخه تجاری را در اقتصاد ایران توضیح می‌دهد، و نوسانات چرخه تجاری بعد از شوک­های چرخه اعتباری، تورم و مصرف، چهارمین سهم در توضیح نوسانات چرخه اعتباری را دارد. بررسی رابطه هم‌حرکتی بین چرخه‌ اعتباری و چرخه تجاری نیز نشان داد، اثر چرخه اعتباری بر چرخه تجاری، از دوره دوم آشکار گردیده و 24 سال هم‌حرکتی بین این دو چرخه مشاهده می‌شود. همچنین تداوم هم‌حرکتی بین این دو چرخه در وضعیت انبساط - بهبود در بلند‌مدت، موجب وقوع بحران‌های مالی شدید در اقتصاد ایران شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
دریافت: 1398/2/29 | پذیرش: 1398/8/18 | انتشار: 1399/6/29