دوره 11، شماره 3 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 3 صفحات 25-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sharifi A, Shakeri A. Subsidies of Energy Carriers and Dynamic Energy Demand Analaysis in the Iranian Manufacturing Industries. QJER 2011; 11 (3) :1-25
شریفی علیمراد، شاکری ابوذر. هدفمند کردن یارانه حامل های انرژی و تحلیل تقاضای پویای نهاده انرژی در صنایع کارخانه ای ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (3) :1-25

1- استادیار دانشگاه اصفهان
2- کارشناسی ارشد رشته توسعه اقتصادی و برنامه¬ریزی دانشگاه اصفهان
انرژی یکی از نهاده¬های مهم تولید محسوب می¬شود که همراه با سایر نهاده¬ها مانند کار و سرمایه در فرایند تولید سهیم می¬باشد. از طرفی، اکثر منابع انرژی دارای منشأ فسیلی بوده و پایان¬پذیر می¬باشند و بنابر این، ویژگی اساسی پایان¬پذیری انرژی آن را از سایر نهاده¬های تولید متمایز می¬کند و ضرورت صرفه¬جویی در مصرف انرژی و بررسی امکان جانشین کردن سایر نهاده¬ها را با آن نمایان می¬سازد. تحلیل تقاضای انرژی در صنایع، همواره یکی از موضوعات مهم در تحقیقات اقتصادی است. این مسأله برای کشورهای در حال توسعه از اهمیت ویژه¬ای برخوردار است. در این تحقیق، به منظور تحلیل تقاضای نهاده¬ها از مدل¬های پویای نسل سوم استفاده شد تا سرعت تعدیل سرمایه در صنایع کارخانه¬ای نیز مشخص شود. با استفاده از فرم تابعی درجه دوم، این نتیجه گرفته شد که حذف یارانه حامل¬های انرژی در کوتاه¬مدت تأثیر زیادی در جهت کاهش تقاضای انرژی در صنایع خواهد داشت؛ ولی در بلندمدت از شدت این تأثیر کاسته خواهد شد. علاوه بر این، نتایج نشان دادند که سرعت تعدیل موجودی سرمایه در صنایع کارخانه¬ای ایران بسیار پایین می¬باشد.

دریافت: 1389/7/26 | پذیرش: 1390/2/25 | انتشار: 1390/7/18