دوره 11، شماره 1 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 1 صفحات 0-0 | برگشت به فهرست نسخه ها

Delangizan S, Sohaili K, Khalooei E. Determining the Seigniorage Threshold to GDP and Its Effect on Economic Growth (Case Study: Iran). QJER 2011; 11 (1)
دل انگیزان سهراب، سهیلی کیومرث، خالویی الهه. تعیین حد آستانه ای سهم حق الضرب پول از GDP با درنظر گرفتن تأثیر آن بر رشد اقتصادی «مورد کاوی تجربی ایران1345 - 1386». پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (1)

1- ، عضو هیأت علمی گروه اقتصاد دانشگاه رازی و عضو مرکز مطالعات توسعه اقتصادی- اجتماعی دانشگاه رازی
2- دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه رازی و عضو مرکز مطالعات توسعه اقتصادی- اجتماعی دانشگاه رازی.
3- کارشناس ارشد اقتصاد دانشگاه رازی.
نگاهی گذرا به بودجه¬ ایران نشان می¬دهد که در اغلب قریب به اتفاق سالها، همواره بخش قابل توجهی از کسری بودجه دولت ایران از طریق چاپ پول تأمین مالی شده است. انتشار پول از طریق تورم و رشد حقیقی اقتصاد، منجر به تحقق درآمد برای دولت و با افزایش سطح عمومی قیمت¬ها، از نظر کاهش قدرت خرید مردم، منجر به "مالیات تورمی" می¬گردد که بدون آگاهی مردم، ازآنها اخذ می¬شود. با رشد حقیقی اقتصاد به منظور به گردش درآمدن تولیدات اضافی، نیاز به مانده حقیقی پول بیشتر می شود. در این شرایط، دولت با اعطای پول اعتباری، کالاها و خدماتی را که دارای ارزش ذاتی هستند به تصاحب خود درمی¬آورد. در این مطالعه، با توجه به اهمیت رشد اقتصادی در مباحث کلان، رابطه حق¬الضرب پول با رشد سرانه اقتصادی، با استفاده از مدل¬های اقتصادسنجی بررسی، و مدل¬های تصریح شده با بهره¬گیری از داده¬های دوره 86- 1345 و به روش CLS برآورد و نتایج آنها مورد تجزیه و تحلیل واقع شده و حد آستانه¬ای سهم حق الضرب از تولید ناخالص داخلی نیز مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می¬دهد حق¬الضرب پول در سطوح بالا¬تر از حدآستانه، دارای اثر منفی و معنی¬دار بر رشد اقتصادی است ولی در سطوح پایین¬تر از حد آستانه، تأثیر حق¬الضرب بر رشد اقتصادی خنثی است.

دریافت: 1388/2/3 | پذیرش: 1389/8/16 | انتشار: 1390/2/10