دوره 19، شماره 3 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 3 صفحات 144-109 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baghcheghi A, Khoshnoodi A, Harati J. Investigation of the Interaction Effect of Democracy and Security of Property Rights on Corruption in Selected Countries . QJER 2019; 19 (3) :109-144
باغچقی اقدس، خوشنودی عبداله، هراتی جواد. بررسی اثر متقابل دموکراسی و امنیت حقوق مالکیت بر فساد مالی در کشورهای منتخب . پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1398; 19 (3) :109-144

1- دانش‌آموخته کارشناسی ارشد رشته علوم اقتصادی دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
2- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران ، akhoshnoodi@ub.ac.ir
3- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه بجنورد، بجنورد، ایران
فساد، یکی از پدیده­های جهانی است که از گذشته وجود داشته است و در حال حاضر نیز در تمام کشورهای دنیا اعم از توسعه‌یافته و درحال­توسعه وجود دارد. عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی، بر فساد اثرگذار هستند. در این میان، امنیت حقوق­ مالکیت و دموکراسی، از عوامل مهم اثرگذار بر فساد مالی هستند. در این مقاله، با استفاده از روش داده­های تابلویی، اثر متقابل دموکراسی و امنیت حقوق مالکیت روی فساد مالی در ۵۹ کشور منتخب توسعه­یافته و در حال توسعه - از در جمله ایران- در دوره ۲۰۱۴-۲۰۰۵ مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از برآورد مدل با شاخص­های مختلف دموکراسی (Polity۲،Political Rights ، FH)، نشان می­دهد که با وجود اینکه حفاظت از حقوق مالکیت، در هر محیط سیاسی باعث کاهش فساد مالی می­شود، وجود دموکراسی در جامعه، به تنهایی نمی­تواند فساد مالی را کاهش دهد و برای اینکه این متغیر بتواند اثر منفی روی فساد مالی داشته باشد، باید با سطوح بالای امنیت حقوق مالکیت همراه شود. به علاوه، با وجود اینکه حفاظت از حقوق مالکیت، در هر محیط سیاسی، فساد را  کاهش می­دهد، در سطوح بالای دموکراسی، اثر آن بیشتر می­شود.
متن کامل [PDF 1185 kb]   (2049 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1397/5/5 | پذیرش: 1398/5/8 | انتشار: 1398/5/8