دوره 16، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 200-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hosseininasab E, Abdullahi Haghi S, Naseri A, Agheli L. The Effects of Oil Boom and Oil Revenues Management on the Optimal Path of Iranian Macroeconomic Variables (Based on Dynamic Computable General Equilibrium). QJER 2016; 16 (2) :173-200
حسینی نسب سید ابراهیم، عبدالهی حقی سولماز، ناصری علیرضا، عاقلی کهنه شهری لطفعلی. بررسی اثرات افزایش درآمدهای نفتی و مدیریت آن بر مسیر بهینه متغیرهای کلان اقتصاد ایران با تکیه بر مدل تعادل عمومی پویا. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1395; 16 (2) :173-200

1- دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشجوی دکتری علوم اقتصادی، دانشگاه تربیت مدرس
3- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
4- استادیار پژوهشکده اقتصاد تربیت مدرس
در این مقاله، از طریق طراحی یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه پویا (DCGE)، به بررسی آثار افزایش درآمدهای نفتی و همچنین تأثیر مدیریت این درآمدها توسط دولت به منظور تبدیل آن به یک منبع درآمدی پایدار بر مسیر بهینه اقتصاد ایران، پرداخته شده است. به منظور مدیریت درآمدهای نفتی، سناریوهایی مبتنی بر تخصیص این درآمدها میان پس انداز در صندوقی تحت عنوان صندوق نفت و یا مصرف درآمدهای نفتی، پیشنهاد شده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش 50 درصدی سطح قیمت جهانی نفت نسبت به سال پایه، تولید ناخالص داخلی کشور افزایش می یابد؛ ولی تولید ناخالص داخلی بدون صادرات نفت خام، کاهش می یابد. همچنین واکنش بلندمدت اقتصاد ایران در مقابل شوک دائمی قیمت جهانی نفت مطابق با تئوری بیماری هلندی است. به واسطه بروز بیماری هلندی، عوامل تولیدی در بخش قابل مبادله کاهش و در بخش های غیرقابل مبادله و نفتی افزایش می یابد. ولی افزایش اشتغال در بخش های نفت و کالاهای غیرقابل مبادله، جبران کننده کاهش اشتغال در بخش قابل مبادله نخواهد بود و در مجموع، اشتغال کاهش خواهد یافت. بررسی نتایج حاصل از آثار مدیریت درآمدهای نفتی توسط دولت بر اقتصاد کشور، نشان می دهد که در صورت پس انداز درآمدهای حاصل از صادرات نفت خام در صندوق نفت، تولید ناخالص داخلی و مصرف کل در بلندمدت و وضعیت یکنواخت افزایش می یابد. پس انداز درآمدهای نفتی در صندوق نفت، ضمن جلوگیری از بروز بیماری هلندی، منجر به افزایش اشتغال نیز می گردد.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: C68 - Computable General Equilibrium Models
دریافت: 1393/1/16 | پذیرش: 1393/5/5 | انتشار: 1395/5/1