دوره 20، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 23-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

kazerooni A, asgharpur H, tayyebi S. The Impact of Slow Economic Growth on Inequality of Income Distribution with Emphasis on Thomas Piketty's Hypothesis. QJER 2020; 20 (1) :50-23
کازرونی علیرضا، اصغرپور حسین، طیبی سیروان. تأثیر رشد کند اقتصادی بر نابرابری توزیع درآمد: با تأکید بر فرضیه توماس پیکتی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (1) :50-23

1- استاد اقتصاد دانشگاه تبریز
2- کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه تبریز ، sirvan.tayyebi95@Ms.tabrizu.ac.ir
گسترش و بهره‌برداری از امکانات بالقوه‌ اقتصادی و نحوه‌ توزیع آن میان اقشار جامعه، بر رونق و شکوفایی هر کشوری تأثیر مهمی خواهد گذاشت. در این راستا، اولین مطالعه­ای که رابطه رشد و توزیع درآمد را به صورت سیستماتیک و با استفاده از داده های آماری بررسی کرد، مقاله سایمون کوزنتس بود. براساس نتایج مطالعه کوزنتس، رشد اقتصادی در بلندمدت، به کاهش نابرابری درآمدی منجر خواهد شد. با انتشار این مقاله، توجه اقتصاددانان بر رشد اقتصادی به عنوان عامل اصلی کاهش نابرابری درآمدی متمرکز گردید؛ اما با انتشار کتاب سرمایه در قرن بیست و یک، فرضیه کوزنتس با چالش جدی مواجه گردید؛ زیرا براساس نتایج این کتاب، در مراحل پیشرفته رشد و توسعه اقتصادی، نابرابری درآمدی، نه تنها کاهش نیافته است، بلکه افزایش بی سابقه­ای را هم نشان می دهد. در این راستا، هدف اصلی این مطالعه، بررسی فرضیه توماس پیکتی براساس شواهد آماری ایران در دوره 1394-1354 با استفاده از روش اقتصاد سنجی ARDL می­باشد. نتایج مطالعه، حاکی از تأیید فرضیه توماس پیکتی براساس شواهد آماری ایران است. همچنین براساس نتایج این مطالعه، تأثیر ضریب تولید ناخالص داخلی بدون نفت، منفی و معنی دار است و تأثیر درآمدهای نفتی، مثبت و معنی دار بوده و همچنین سالهای جنگ، باعث افزایش نابرابری درآمدی شده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
دریافت: 1397/3/12 | پذیرش: 1397/10/26 | انتشار: 1399/1/1