دوره 18، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 201-179 | برگشت به فهرست نسخه ها

darvishi B, Omidi M, Jani B. Dynamic Poverty Decomposition in Iran’s Four Development Plans: Based on New Six-Component Decomposition Method. QJER 2018; 18 (1) :179-201
درویشی باقر، امیدی مهدی، جانی بهاره. تجزیه پویای فقر در طی چهار برنامه توسعه ایران: بر اساس روش جدید تجزیه شش جزئی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1397; 18 (1) :179-201

1- استادیار گروه اقتصاد دانشگاه ایلام ، darvishi_b@yahoo.com
2- استادیار گروه ریاضی و امار
3- کارشناس ارشد علوم اقتصادی گروه اقتصاد دانشگاه ایلام
تجزیه فقر، اطلاعات مفیدی در مورد عوامل مؤثر بر فقر ارائه کرده و در انتخاب سیاست های مناسب جهت کاهش آن به سیاستمداران کمک می‌کند. روش های تجزیه بخشی راوالیون و هیوپی(1991) و تجزیه برابری-رشد دت و راوالیون (1992) پرکاربردترین روش های تجزیه فقر می باشند، اما وجود اجزای مبهمی چون جزء باقی مانده وجزء کنش متقابل در این روش ها باعث شد که فیوجی(2014) روش جدیدی ارائه کند که فاقد اجزای مذکور بوده و دارای برخی ویژگی های مطلوب مانند اصول سازگاری معکوس زمان و جمع پذیری زیردوره است. در این مقاله، به پیروی از فیوجی (2014) و با استفاده از داده های هزینه- درآمد خانوارهای روستایی و شهری کشور، فقر در طی چهار برنامه توسعه در دو بخش شهری و روستایی کشور به شش جزء جابه جایی جمعیت، توزیع مجدد درون گروهی، توزیع مجدد بین گروهی، رشد اسمی، تورم و تغییر روش شناسی، تجزیه شده است. نتایج نشان می دهد که سه عامل جابه جایی جمعیت، توزیع مجدد درون گروهی و تورم، بیشترین سهم را در تغییرات فقر (افزایش یا کاهش آن) در مناطق شهری و روستایی دارند. بر اساس نتایج، جهت کاهش فقر در مناطق روستایی، سیاست های رشد فقر زدا و کاهش دهنده مهاجرت و در مناطق شهری نیز سیاست های رشد محور توأم با بازتوزیع توصیه می شوند. همچنین در تمام دوره ها، تورم چه در مناطق شهری و چه روستایی، از عوامل افزایش دهنده فقر بوده، لذا کنترل آن می تواند در بهبود فقر مؤثر واقع شود.
متن کامل [PDF 1088 kb]   (2042 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1397/3/3 | پذیرش: 1397/3/3 | انتشار: 1397/3/3