دوره 18، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 154-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Raghfar H, Safarzadeh E, Aliakbari Salami F. The Measurement of the Multidimensional Inequality Index in Urban Areas of Iran. QJER 2018; 18 (1) :127-154
راغفر حسین، صفرزاده اسماعیل، علی اکبری سلامی فهیمه. اندازه گیری شاخص نابرابری چند بعدی در مناطق شهری ایران 1392-1368. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1397; 18 (1) :127-154

1- دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه الزهرا (س) ، raghfar@alzahra.ac.ir
2- استادیار گروه اقتصاد
3- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه الزهرا (س)
نابرابری، یکی از معضلات عمده اغلب کشور های در حال توسعه است. بررسی آمار ها حکایت از حاد بودن این مسأله در ایران نسبت به کشور های در حال توسعه دارد. مهمتر از وجود خود نابرابری، اثرات آن بر جامعه بوده که مطالعه و شناخت آن را ضروری نموده است. هدف این پژوهش، "اندازه گیری نابرابری چند بعدی " مناطق شهری کل کشور طی دوره های ۱۳۷۶-۱۳۶۸، ۱۳۸۴-۱۳۷۶ و ۱۳۹۲-۱۳۸۴ منطبق بر سه دورۀ ریاست جمهوری می باشد که برای نخستین بار در ایران صورت می گیرد. ابعاد مورد بررسی درآمد، سلامت و آموزش است و داده های مورد استفاده در این مطالعه، از ریز داده های طرح پیمایش هزینه - درآمد خانوار های شهری مرکز آمار برای سال های منتخب استخراج می شود. ابتدا نابرابری تک بعدی در هر یک از ابعاد ذکر شده با استفاده از شاخص های ضریب جینی و آنتروپی تعمیم یافته برای سال های ابتدایی و انتهایی هر دوره محاسبه، و سپس نابرابری چند بعدی با استفاده از شاخص بورگیگنون اندازه گیری می شود. بر اساس نتایج حاصل، ضریب جینی برای بعد درآمد در هر سه دوره کاهش یافته، در حالی که در بعد سلامت حاکی از افزایش است. برای بعد آموزش نیز مقدار این شاخص در دورۀ دوم افزایش و در دو دورۀ دیگر کاهش یافته، و شاخص های آنتروپی محاسبه شده نیز در هر سه دوره برای هر سه بعد با نوساناتی همراه است. شاخص نابرابری چند بعدی اندازه گیری شده با توجه به مقادیر پارامتر های ضریب جانشینی و ضریب انزجار از نابرابری، نتایج گسترده ای را در اختیار قرار می دهد. در مجموع این شاخص نشان می دهد که وضعیت در دوره دوم نسبت به دو دوره دیگر، بد تر شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1397/3/3 | پذیرش: 1397/3/3 | انتشار: 1397/3/3