دوره 18، شماره 1 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 1 صفحات 53-33 | برگشت به فهرست نسخه ها

kiani de kiani M, Mousavi S H, khalilyan S. The Effects of Tariff Elimination in Agricultural Sector on Job Creation among Economic Sectors. QJER 2018; 18 (1) :33-53
کیانی ده کیانی محمد، موسوی سید حبیب الله، خلیلیان صادق. اثرات حذف تعرفه بخش کشاورزی بر اشتغال‌زایی بخش‌های اقتصادی به تفکیک نیروی کار شاغل در بخش خصوصی و عمومی. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1397; 18 (1) :33-53

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، shamosavi@modares.ac.ir
منافع حاصل از آزادسازی تجاری و زیآنهای احتمالی که می‌تواند برای کشورهای در حال توسعه به وجود آید، به یکی از دغدغه‌های اساسی کشورهای در حال توسعه تبدیل شده و ورود به عرصه‌ تجارت آزاد را با تردید روبه‌رو کرده است. به طور کلی، یکی از مسائلی که می‌تواند برای این کشورها مشکل‌ساز شود، اشتغال‌زایی بخش‌هایی است که با وضع تعرفه واردات بر آنها، به صورت غیرمستقیم مورد حمایت بوده‌اند. بدین ترتیب مطالعه‌ حاضر، جهت بررسی اثرات بالقوه حذف تعرفه‌ واردات بخش کشاورزی بر توان اشتغال‌زایی این بخش و سایر بخش‌های اقتصادی با استفاده از جدول داده-ستانده سال ۱۳۹۰ طراحی و انجام گردید. نتایج نشان می‌دهد برای کل اقتصاد و بر اساس نیروی کار شاغل در بخش خصوصی ۵/۵ درصد کاهش در اشتغال‌زایی کل و پس از تفکیک اشتغال‌زایی غیرمستقیم، ۹/۸۱ درصد کاهش در اشتغال‌زایی غیرمستقیم اتفاق می‌افتد. از طرف دیگر، برای نیروی کار شاغل در بخش عمومی ۲/۶۳ درصد کاهش در اشتغال‌زایی کل و ۴/۵۹ درصد کاهش در اشتغال‌زایی غیرمستقیم کل نظام اقتصادی مشاهده می‌گردد. با توجه به آنچه در بالا گفته شد، ملاحظه می‌گردد که درصد کاهش در اشتغال‌زایی غیرمستقیم بیشتر از اشتغال‌زایی کل است. به عبارت دیگر، تعیین این اثرات غیرمستقیم که وجه تمایز مدل‌های داده-ستانده از سایر مدل‌های تعادل عمومی و تعادل جزئی است، لزوم توجه به ارتباطات بین بخشی را مورد تأکید قرار می‌دهد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1397/3/3 | پذیرش: 1397/3/3 | انتشار: 1397/3/3