دوره 11، شماره 4 - ( 1390 )                   جلد 11 شماره 4 صفحات 157-127 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohammadzadeh Y, daneshjafari D, majidi S Y. Institutional Quality, Human Capital and Resource Curse Hypothesis (Case Study: Petroleum Exporting Countries). QJER 2012; 11 (4) :127-157
URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-1976-fa.html
محمدزاده یوسف، دانش جعفری داود، مجیدی سید یاسر. نقش کیفیت نهادها و سرمایه انسانی در پدیده بلای منابع (مطالعه موردی کشورهای صادرکننده نفت). پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1390; 11 (4) :127-157

URL: http://ecor.modares.ac.ir/article-18-1976-fa.html

1- دانشجوی دکتری اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
2- عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی
3- کارشناس ارشد علوم اقتصادی دانشگاه علامه طباطبایی
مطالعات اخیر نشان می دهد که عامل وفور منابع در کشورهای صاحب منابع غنی باعث کندی رشد اقتصادی در این کشورها شده است؛ همچنین مروری بر ادبیات رشد اقتصادی نشان می دهد که توسعه انسانی و کیفیت نهادها و زیر ساخت های اجتماعی ازعوامل مهم تأثیرگذار بر روی رشد و توسعه اقتصادی محسوب می شود. در این مطالعه، سعی شده است که با استفاده از داده های تابلویی، اولا پدیده بلای منابع آزمون شود و سپس عوامل مؤثر بر آن و نحوه تأثیرگذاری آنها مورد بررسی قرار گیرد. از عوامل متعدد مؤثر که در مطالعات موجود گزارش شده است، تمرکز اصلی بر روی توسعه انسانی و کیفیت نهادها خواهد بود. نمونه انتخابی برای این مطالعه، دو گروه کشورهای صادرکننده عمده نفت خام (اقتصادهای نفتی) و دیگر کشورهای صادرکننده نفت خام (اقتصادهای غیر نفتی) طی دوره 2006-1996 مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که پدیده بلای منابع در کشورهای نفتی مشاهده می شود. با توجه به مدل برآورد شده برای هردو گروه و مقایسه آنها، می توان علت وقوع این پدیده را به ضعف در نهاد ها و زیرساخت های اجتماعی و سطح توسعه انسانی، مربوط دانست.

دریافت: 1389/8/4 | پذیرش: 1390/2/25 | انتشار: 1390/10/7