مقالات آماده انتشار                   برگشت به فهرست مقالات | برگشت به فهرست نسخه ها

1- دانشگاه ارومیه
2- دانشیار اقتصاد دانشگاه ارومیه ، a.rezazadeh@urmia.ac.ir
3- دانشیار اقتصاد دانشگاه ارومیه
هدف اصلی این مطالعه، بررسی وابستگی ساختاری بین بازدهی بازارهای رمزارز و  شاخص بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از داده­های روزانه  طی دوره 8 آگوست 2015 تا 21 فوریه 2023 است. این مطالعه روش تجزیه حالت متغیر (VMD) و انواع مختلف توابع کاپولای متقارن و نامتقارن را برای بررسی ساختار وابستگی بین بازارهای رمزارز و شاخص بورس در افق‌های متفاوت سرمایه‌گذاری ترکیب می‌کند. در مدل­سازی توزیع‌های حاشیه‌ای از الگوهای FIGARCH-GED استفاده شده است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که بین بازدهی رمزارز بیت‌کوین و شاخص بورس  ایران با استفاده از تابع کاپولای ارشمیدسی هیچگونه وابستگی ساختاری چه در کوتاه‌مدت و چه در بلندمدت وجود ندارد. نتیجه بیانگر این است که بازار رمزارزها از طبقه اصلی دارایی‌های مالی و اقتصادی جدا شده‌اند و مزایای متنوعی را برای سرمایه‌گذاران ارائه می‌دهند. همچنین از توابع (CVine-Copula)  که در ادبیات مالی یکی از کاراترین روش‌های بررسی ساختار وابستگی می‌باشد، استفاده شده است. وابستگی ساختاری با استفاده از توابع کاپولای واین به نسبت توابع کاپولای ارشمیدسی توانایی بهتری در شناسایی وابستگی ساختاری بین بازدهی رمزارزها و شاخص‌ بورس در ایران دارد. بر اساس یافته‌های تحقیق، بین بازدهی رمزارز بیت‌کوین و شاخص سهام به شرط رشد قیمت رمزارز اتریوم، کاپولای کلایتون به عنوان مدل مناسب توضیح دهنده‌ی همبستگی انتخاب شده است  که بیانگر اثرات نامتقارن بوده و وابستگی بیشتری در دنباله چپ وجود دارد. یافته‌های مطالعه نشان‌دهنده نقش مهم رمزارزها در سبد سرمایه‌گذاران است، زیرا به عنوان یک گزینه متنوع برای سرمایه‌گذاران عمل می‌کنند و یک طبقه دارایی سرمایه‌گذاری جدید هستند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
پذیرش: 1402/7/18