دوره 20، شماره 3 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 3 صفحات 188-167 | برگشت به فهرست نسخه ها

darvishi B, namdari L. Testing The Quantity-Quality Model of Fertility in Iran’s Urban Families. QJER 2020; 20 (3) :167-188
درویشی باقر، نامداری لیدا. آزمون مدل کمیت - کیفیت فرزندان در خانواده های شهری ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1399; 20 (3) :167-188

1- دانشیار اقتصاد گروه اقتصاد دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه ایلام ، ba.darvishi@ilam.ac.ir
2- کارشناسی ارشد اقتصاد دانشگاه ایلام
چکیده:   (2087 مشاهده)
هدف اصلی این مقاله، بررسی رابطه بین کمیت و کیفیت فرزندان در ایران است. فرض اولیه مدل­های کمیت-کیفیت باروری، این است که بین کمیت و کیفیت فرزندان، رابطه­ جایگزینی وجود دارد. ابهام درمورد علامت و اثر نهایی تولد فرزند جدید بر کیفیت فرزندان موجود و خطی یا غیر خطی بودن این اثر، موجب شد تا در این پژوهش، به بررسی رابطه بین کمیت و کیفیت فرزندان در ایران پرداخته شود. در این راستا، با استخراج  نمونه­ای شامل  5624 فرزند بالای 25 سال مناطق شهری کشور از طریق داده­های سال ۱۳۹۴مرکز آمار ایران و با به کارگیری روش حداقل مربعات معمولی با اعمال تصحیح مجانبی وایت تحت عنوان خطای استاندارد مستحکم، رابطه بین کمیت و کیفیت فرزندان بررسی شد. نتایج، حاکی از ارتباط معنادار، منفی و غیرخطی بین اندازه خانواده و کیفیت فرزندان است اما اندازه و علامت این ارتباط برای تمام فرزندان یکسان نیست؛ به این معنی که برای تولدهای اول، دوم و سوم، رابطه مکمل بودن بین کمیت و کیفیت فرزندان وجود دارد و برای تولدهای بالاتر از سه فرزند، رابطه جایگزینی میان کمیت و کیفیت فرزندان برقرار است. بر اساس نتایج تحقیق، توصیه می­شود که در سیاست­های تشویق رشد جمعیت، بعد خانواده­ها مورد توجه قرار گیرد؛ به این صورت که اگر در سیاست افزایش جمعیت، به­جای یک سیاست همه گیر، فقط بر خانواده­های بدون فرزند و یا کمتر از سه فرزند متمرکز شود، رشد جمعیت، به کیفیت آن آسیبی نمی زند و در جهت بهبود سرمایه انسانی جامعه پیش خواهد رفت.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: اقتصاد و اقتصاددانان
دریافت: 1398/5/31 | پذیرش: 1398/9/18 | انتشار: 1399/6/29