دوره 14، شماره 4 - ( 1393 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 56-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nahavandian M, afghahi B. Factors Influencing on Development of High-Tech Services Exports in the Islamic Republic of Iran. QJER 2015; 14 (4) :23-56
نهاوندیان محمد، افقهی بابک. عوامل مؤثر در توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در جمهوری اسلامی ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1393; 14 (4) :23-56

1- دکترای اقتصاد، استاد پژوهشگاه علوم انسانی ایران
2- دکترای مدیریت استراتژیک، رئیس کل سابق سازمان توسعه تجارت ایران
چکیده:   (12038 مشاهده)
مطالعه حاضر به معرفی عوامل مؤثر بر توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در ایران می پردازد. از آنجا که با ابلاغ سیاست­های کلی برنامه پنجم توسعه، سیاستگذاران کشور به تدوین برنامه توسعه صادرات خدمات با فناوری بالا در بند 29 آن فراخوانده شدند، تبیین حوزه موضوعی خدمات با فناوری بالا و شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه صادرات آن در کشورمان هدف اصلی این مطالعه قرارگرفت.      بر این اساس ضمن مروری جامع بر ادبیات موضوعی از میان جامعه آماری 555 عضوی مورد مطالعه، تعداد 255 نفر از طریق روشهای نمونه گیری گروه بندی شده و با انتساب متناسب انتخاب، سپس با جمع آوری داده های مورد نیاز با استفاده از ابزارهای مراجعه به اسناد و مدارک، مصاحبه، تشکیل گروه­های کانونی و پرسشنامه با ضریب پایایی 79 درصد، در قالب روش پژوهشی غیرآزمایشی پیمایشی، به استخراج عوامل و شاخص­های هدفگذاری شده پژوهش با استفاده از مدل معادلات ساختاری (SEM) و از نرم افزار Lisrel بهره گرفته شده است.      نتایج مطالعه نشان می دهد که الزامات پایه و عوامل مربوطه، الزامات کارآیی و رقابت‌پذیری و الزامات ماندگاری و عوامل مربوطه از عوامل اصلی مؤثر در توسعه صادرات با فناوری بالا در جمهوری اسلامی ایران بوده که 80 درصد تغییرات الزامات پایه،‌ 68 درصد الزامات رقابت پذیری و 84 درصد ماندگاری توسط مدل این تحقیق قابل احصاء است.      همچنین در این مطالعه با توجه به یافته‌ها برخی پیشنهادات کاربردی و علمی ارائه گردیده است.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: A12 - Relation of Economics to Other Disciplines|E65 - Studies of Particular Policy Episodes|A1 - General Economics
دریافت: 1391/5/11 | پذیرش: 1392/2/18 | انتشار: 1393/11/1