دوره 19، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 86-59 | برگشت به فهرست نسخه ها

salatin P, khoraman A, Ghafari soomeh N. The Effect of Card Payments on Financial Development among Provinces of Iran. QJER 2019; 19 (2) :59-86
سلاطین پروانه، خرامان اعظم، غفاری صومعه نیلوفر. تأثیر پرداخت‌های کارتی بر توسعه مالی استان های کشور. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1398; 19 (2) :59-86

1- استادیار، گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، فیروزکوه، ایران ، p_salatin@iauec.ac.ir
2- کارشناس ‌ارشد اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3- دانشجوی دکتری مهندسی صنایع، گروه مهندسی صنایع، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
نظام­های پرداخت، از اجزای اصلی نظام مالی هر کشور می باشند که نقش مؤثری در انتقال سریع، کارآمد و ایمن وجوه در میان بازارها و فعالان مختلف نظام مالی و نیز ارتقاء کارآیی نظام مالی ایفا می­کنند. این سامانه­ها دارای ویژگی هایی نظیر سهولت در حمل و استفاده وجه نقد در قالب یک کارت پرداخت، کاهش مخاطرات ناشی از سرقت یا مفقودی وجه نقد، کاهش مخاطرات ناشی از انتقال یا سرایت بیماری در مقایسه با شیوه رد و بدل نمودن اسکناس، بهره­مندی از عواید متعلقه به موجودی حساب سپرده بانکی تحت عنوان سود بانکی، کاهش هزینه­های مبادلاتی و کارمزدهای بانکی، تسهیل و افزایش سرعت مبادلات می باشند. هرگونه پرداخت الکترونیکی از بستر این سامانه­ها امکان پذیر است. از این رو، با توجه به اهمیت شناخت آثار پرداخت­های الکترونیکی بر بخش­های مختلف اقتصادی و نظر به اهمیت بخش مالی، هدف اصلی این مقاله، بررسی میزان تأثیرگذاری پرداخت­های کارتی به عنوان جزئی از پرداخت­های الکترونیکی بر توسعه مالی استان های کشور با به کارگیری داده­های پانل می­باشد. نتایج با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی در دوره زمانی 95-1386 نشان داد که تعداد دستگاه­های خودپرداز، تعداد پایانه­های فروش و مجموع تعداد دستگاه­های خودپرداز و پایانه­های فروش به عنوان شاخص پرداخت­های کارتی، تأثیر مثبت و معناداری بر نسبت تسهیلات به سپرده استان­ها به عنوان شاخص توسعه مالی استان ها دارند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل | موضوع مقاله: A10 - General
دریافت: 1396/10/5 | پذیرش: 1398/4/1 | انتشار: 1398/4/1