دوره 18، شماره 3 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 3 صفحات 78-57 | برگشت به فهرست نسخه ها

Najafi B, Hakimipour N, akbarian H. Neutrality of Money in Iran’s Service Sector. QJER 2018; 18 (3) :57-78
نجفی بنفشه، حکیمی پور نادر، اکبریان حجت. خنثایی پول در بخش خدمات اقتصاد ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1397; 18 (3) :57-78

1- دانشگاه پیام نور و کارشناس مرکز آمار ایران
2- عضو هیات علمی پژوهشکده آمار ، nhakimipoor@yahoo.com
خدمات یکی از بخش‌های اقتصاد کشور است که همانند سایر بخش‌های اقتصاد طی گذشت زمان دچار تغییر و تحول کمی و کیفی شده، و سهم آن در ایجاد ارزش‌افزوده و اختصاص منابع و فعالیت‌ها به خود و همچنین سهم آن در تولید ناخالص داخلی، اشتغال و توسعه به‌طور مستمر و چشمگیر رو به افزایش بوده است. در این مقاله با استفاده از داده‌های مربوط به ارزش‌افزوده بخش خدمات، پایه پولی، نقدینگی و حجم پول در ایران و برای دوره زمانی ۱۳۵۲ تا ۱۳۹۴ با استفاده از رویکرد و متدولوژی فیشر و سیتر، خنثایی و ابر خنثایی پول در بخش خدمات اقتصاد ایران مورد سنجش قرارگرفته است. در تعیین درجه جمعی متغیرها از روش های متداول ریشه واحد مانند ADF، KPSS و PP که در آنها شکست ساختاری متغیر لحاظ نمی گردد و از روش زیوت و اندریوز به‌منظور لحاظ شکست ساختاری استفاده شده است تا ضمن مقایسه نتایج، استنتاج های مطمئن تری حاصل گردد. نتایج این بررسی نشان می دهد: اولا،ً در صورت وجود شکست ساختاری متغیرها می باید از روش زیوت و اندریوز جهت بررسی پایایی متغیرها استفاده شود. ثانیاً، پول در بخش خدمات خنثی نیست و تغییرات دائمی در متغیر پولی بر تولید حقیقی بخش خدمات بی تأثیر نیست؛ که این امر سیاستگذاران را در اعمال سیاست‌های پولی انبساطی و البته با در نظر گرفتن برخی هزینه‌هایی که این سیاست‌ها بر جامعه تحمیل می‌کنند، راهنمایی می‌کند.
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: اقتصاد
دریافت: 1395/12/5 | پذیرش: 1397/5/15 | انتشار: 1397/5/15