دوره 18، شماره 4 - ( 1397 )                   جلد 18 شماره 4 صفحات 111-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abasjoei A, Nasseri A, Sadeghi Saghdel H. Feasibility Study of Establishment of Emission Allowances Market in Iran’s Iron and Steel Industry. QJER 2018; 18 (4) :89-111
عباسجویی آزاد، ناصری علیرضا، صادقی سقدل حسین. امکان پذیری تشکیل بازار مجوز انتشار و مبادله های آلاینده های زیست محیطی در صنعت آهن و فولاد در ایران. پژوهشهای اقتصادی (رشد و توسعه پايدار). 1397; 18 (4) :89-111

1- کارشناس ارشد اقتصاد انرژی، دانشکده مدیریت و اقتصاد،دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، Azad.Abasjoei@modares.ac.ir
2- استادیار اقتصاد، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
3- دانشیار علوم اقتصادی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
هدف این پژوهش، مطرح نمودن ایده تشکیل "بازار سقف انتشار و مبادله[1]" به عنوان یک ابزار نوین و مبتنی بر بازار، جهت کاهش انتشار گازهای گلخانه ای در صنعت آهن و فولاد کشور است. به همین دلیل، به عنوان نخستین گام در تشکیل این برنامه و در راستای پیوستن ایران به تعهدات کنفرانس پاریس در سال 2020، به امکان پذیری تشکیل این برنامه در صنعت آهن و فولاد پرداخته شده است. در این بررسی، 10 کارخانه به عنوان نمایندگان موجهی از تمام واحدهای تولیدی آهن و فولاد در کشور که در حال حاضر، بیش از نیمی از ظرفیت اسمی محصولات فولادی را دارا هستند، برگزیده شده اند. علاوه بر بررسی امکان پذیری تشکیل برنامه سقف انتشار و مبادله در صنعت آهن و فولاد ایران، برای ارزیابی اقتصادی ایجاد این برنامه، بازاری فرضی برای واحدهای منتخب تشکیل شد. نتایج حاصل از بررسی انجام شده، نشان می دهد که امکان تشکیل بازار سقف انتشار و مبادله به عنوان یک ابزار نوین اقتصادی و زیست محیطی، در این صنعت میسر نمی باشد و یا حداقل اینکه انگیزه چندانی برای تشکیل بازار در این صنعت وجود ندارد، و تشکیل بازار با صرفه جویی اقتصادی ناچیزی همراه خواهد بود.

[1]. Cap and trade market
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: اقتصاد